Pas_sampon_mojbff

Da li pas sme da se kupa običnim šamponom?

by MojBFF

Svaki put kada pogledate svog psa kako veselo maše repom, želite da znate da ste učinili sve da on bude srećan, zdrav i čist. Redovno kupanje je važan deo brige o njima, ali jedno pitanje često izaziva nedoumice među vlasnicima: da li pas sme da se kupa običnim šamponom?

Možda nam se ova ideja čini praktičnim i jednostavnim rešenjem, posebno kada nam ponestane šampona za pse ili kada želimo da uštedimo novac. Pre nego što posegnete za prvim šamponom sa police, važno je da znate potencijalne rizike.

U ovom članku ćemo istražiti zašto je važno odabrati pravi šampon za vašeg psa, kako neprikladni proizvodi mogu uticati na njihovu kožu i dlaku, Bilo da ste novi vlasnik psa ili imate dugogodišnje iskustvo, ove informacije će vam pomoći da donesete najbolju odluku za svog četvoronožnog prijatelja.

Razlike između šampona za ljude i šampona za pse

Kupanje pasa je neophodan deo brige o njima, ali je izbor odgovarajućeg šampona od suštinskog značaja za održavanje njihove kože i dlake zdravom. Na prvi pogled, može delovati bezopasno koristiti šampon za ljude za vašeg psa, posebno jer je lako dostupan. Međutim, važno je razumeti specifične razlike između šampona namenjenih ljudima i onih posebno formulisanih za pse. Ove razlike mogu značajno uticati na zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca. U nastavku ćemo detaljno razmotriti ove razlike i objasniti zašto je važno koristiti proizvode namenjene isključivo za pse.

pH vrednost

Jedna od ključnih razlika između šampona za ljude i šampona za pse je pH vrednost. Ljudska koža ima normalnu pH vrednost od 5,5-5,6, što jje kiselije u odnosu na pse čija je normalna pH vrednost od 6,2-7,4, što je bliže neutralnoj.

Kada se kupamo, kiseli omotač se ispira. Da bi se to nadoknadilo, većina sapuna i šampona sadrži sastojke koji vlaže i štite kožu dok se kiseli omotač ne obnovi. Da bi kiseli omotač ispravno obavljao svoju funkciju, neophodna je pravilna ravnoteža kiselosti i alkalnosti. Ovo se naziva pH ravnoteža.
Šamponi za ljude su formulisani da odgovaraju pH vrednosti ljudske kože, što ih čini previše kiselim za pseću kožu. Korišćenje šampona za ljude može poremetiti pH ravnotežu pseće kože, što može dovesti do iritacija, suvoće i oštećenja kože.

Sastojci šampona

Šamponi za ljude često sadrže sastojke kao što su mirisi, boje i konzervansi koji mogu biti previše agresivni za pseću kožu. Pseći šamponi su obično formulisani sa blažim sastojcima koji su sigurniji za njihovu kožu i dlaku. Neki šamponi za ljude takođe mogu sadržati sastojke koji su toksični za pse, kao što su esencijalna ulja ili određeni konzervansi.

Mogu li koristiti dečji šampon za mog psa?

Dečji šampon je bolji izbor od običnog šampona jer je blag, bez mirisa i bistar. Većina dečjih šampona je na bazi vode i sadrži samo nekoliko sastojaka, poput glicerola za glatkoću, sredstva za zgušnjavanje i blagog sredstva za čišćenje koje manje iritira kožu.

Dečji šampon je sigurna, jednokratna zamena za šampon za pse, ali generalno je najbolje da se trudite da uvek imate na raspolaganju šampon specijalno formulisan za vašeg psa.


Koje su različite vrste šampona za pse?

Neke rase pasa imaju osetljiviju kožu od drugih, a boja dlake vašeg psa takođe može uticati na njihove potrebe za šamponom. Standardni šampon za pse pogodan je za sve vrste, zahvaljujući svojoj uravnoteženoj pH formuli koja je blaga i nežna za njihovu kožu.

Ako vaš pas pati od alergijskih reakcija na obične pseće šampone, hipoalergenski šampon je blaža alternativa koja koristi prirodne sastojke. Takvi šamponi mogu se dobiti na recept od veterinara kako bi se ublažili simptomi postojećeg stanja. Takođe možete kupiti šampon protiv buva i krpelja koji sadrži hemikalije za eliminaciju štetočina.

Suvi šamponi mogu se koristiti za pse koji ne vole vodu ili u situacijama kada ste van kuće i nemate pristup kupatilu.

Pre nego što isprobate različit šampon za pse, konsultujte se sa svojim veterinarom kako biste odabrali najbolju opciju za vašeg kućnog ljubimca.

Koliko često treba koristiti šampon za pse?

Odgovor se razlikuje ovisno o rasi pasa, načinu života i dlaci. Čak se ni veterinari i stručnjaci ne slažu oko toga koliko često trebate kupati svoje štene

Tip dlake vašeg psa igra veliku ulogu u tome koliko često im je potrebno kupanje. Međutim, nije uvek tačno da kratkodlaki psi zahtevaju manje kupanja. Na primer, rase bez dlake, kao što su Kineski ćubasti pas i Meksički bezdlaki pas (Xolo), zahtevaju mnogo pažnje i potrebno ih je kupati svake nedelje.

Dugodlake rase, kao što su Maltezeri i Border koli, zahtevaju više posla oko održavanja dlake. Poznati frizer za pse, Horhe Benderski, objašnjava da psi sa srednjom do velikom dlakom mogu zahtevati kupanje od jednom nedeljno do svakih četiri do šest nedelja, pod uslovom da se dlaka pravilno održava između kupanja.

Psi sa gustom ili duplom dlakom, kao što su Labradori, Zlatni retriveri i Sibirski haskiji, prirodno se prilagođavaju sezonskim promenama. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja sa njihove kože i dlake, što može poremetiti prirodnu zaštitu. Korišćenje specijalnih proizvoda za linjanje može pomoći u očuvanju njihove dlake i kože zdravom.

Potencijalni rizici korišćenja običnog šampona za pse

Iritacija kože

Korišćenje šampona za ljude na psima može izazvati ozbiljne iritacije kože. Koža pasa je osetljivija od ljudske kože i ima drugačiju pH vrednost, što znači da je manje otporna na agresivne sastojke prisutne u šamponima za ljude. Kada se koristi šampon koji nije prilagođen psećoj koži, može doći do poremećaja prirodne pH ravnoteže, što može izazvati niz problema:

 • Crvenilo i upala: Pseća koža može postati crvena i upaljena zbog kontakta sa sastojcima koji se nalaze u šamponima za ljude.
 • Svrab i nelagodnost: Iritacija može uzrokovati intenzivan svrab, što će vašeg psa naterati da se stalno češe, dodatno pogoršavajući stanje kože.
 • Suvoća i perutanje: Korišćenje neodgovarajućih šampona može ukloniti prirodna ulja sa pseće kože, ostavljajući je suvom i sklonom perutanju.
 • Infekcije: Stalno češanje i abrazije mogu otvoriti vrata bakterijama, što može dovesti do infekcija koje zahtevaju veterinarsku intervenciju.

Da bi se izbegle ove iritacije i problemi, važno je koristiti šampone koji su specijalno formulisani za pseću kožu

Oštećenje dlake

Korišćenje šampona za ljude na psima može ozbiljno oštetiti njihovu dlaku. Dlaka pasa se razlikuje od ljudske kose po strukturi i potrebama za negom, a upotreba neodgovarajućih proizvoda može dovesti do sledećih problema:

 • Gubitak prirodnih ulja: Šamponi za ljude mogu ukloniti prirodna ulja sa pseće dlake, koja su ključna za održavanje sjaja i zdravlja dlake. Bez ovih ulja, dlaka postaje suva i lomljiva.
 • Lomljenje dlake: Suva dlaka je sklonija pucanju i lomljenju. Ovo može dovesti do tanjenja dlake i pojačanog opadanja.
 • Matiranje i čvorovi: Nedostatak prirodnih ulja može dovesti do zapetljavanja dlake, stvarajući čvorove koji su bolni za pse i teški za raščešljavanje.
 • Izgubljeni sjaj: Dlaka bez prirodnih ulja gubi svoj sjaj i postaje beživotna, što može uticati na ukupni izgled vašeg psa.

Šamponi za pse sadrže odgovarajuće sastojke koji neguju dlaku, održavajući je sjajnom i zdravom. Takođe, redovno četkanje i pravilna ishrana dodatno doprinose zdravlju dlake vašeg psa.

Alergijske reakcije

Korišćenje šampona za ljude može izazvati alergijske reakcije, koje mogu biti neprijatne i opasne za vašeg ljubimca. Psi imaju osetljiviju kožu i različite potrebe u odnosu na ljude, a upotreba običnog šampona može dovesti do sledećih neželjenih pojava:

 • Osip: Jedan od najčešćih simptoma alergijske reakcije je pojava osipa na koži psa. Osip može biti crven, upaljen i izazvati svrab.
 • Oticanje: Neki psi mogu imati oticanje na licu, ušima, šapama ili drugim delovima tela, kao reakciju na određene sastojke u šamponu za ljude.
 • Svrab: Intenzivan svrab može biti znak alergijske reakcije, što može dovesti do prekomernog češanja i dodatnog oštećenja kože.
 • Problemi sa disanjem: U ozbiljnijim slučajevima, alergijske reakcije mogu izazvati poteškoće sa disanjem, što zahteva hitnu veterinarsku pomoć.

Da biste izbegli ove probleme, preporučuje se korišćenje šampona koji su specijalno formulisani za pse i koji ne sadrže potencijalno iritantne sastojke. Ako primetite bilo kakve znakove alergijske reakcije kod vašeg psa, odmah prestanite sa korišćenjem šampona i konsultujte se sa veterinarom za savet i dalji tretman.

Preporuke za pravilnu negu pseće dlake i kože

Održavanje zdrave dlake i kože vašeg psa je ključno za njegovo opšte blagostanje. Pravilna nega može pomoći u sprečavanju problema poput iritacija, alergija i infekcija. U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih saveta za pravilnu negu vašeg ljubimca:

Korišćenje specijalizovanih šampona za pse

Najsigurniji način da održavate čistu i zdravu dlaku vašeg psa je korišćenje šampona koji su specijalno formulisani za pse. Ovi šamponi su pH uravnoteženi i sadrže sastojke koji su sigurni za pseću kožu i dlaku. Postoje različite vrste psećih šampona, uključujući one za osetljivu kožu, protiv buva i krpelja, za suvu dlaku i mnoge druge specifične potrebe.

Pravilno kupanje

Kupanje vašeg psa treba biti prilagođeno njegovom tipu dlake. Psi sa osetljivom kožom ili specifičnim potrebama mogu zahtevati posebne šampone ili režime kupanja. Obratite pažnju na temperaturu vode i temeljno isperite šampon kako biste izbegli iritacije.

Redovno četkanje

Pored kupanja, redovno četkanje je ključno za održavanje zdrave dlake kod pasa. Četkanje pomaže u uklanjanju prljavštine, mrtvih dlaka i zapetljavanja, dok istovremeno raspoređuje prirodna ulja po dlaci, održavajući je sjajnom i zdravom.

Konsultacija sa veterinarom

Uvek je dobro konsultovati se sa veterinarom pre nego što uvedete nove proizvode za negu. Veterinar može preporučiti odgovarajuće proizvode na osnovu specifičnih potreba i zdravstvenog stanja vašeg ljubimca.

Šampon za pse – tajna zdrave i sjajne dlake vašeg ljubimca

Korišćenje običnog šampona za kupanje pasa nije preporučljivo zbog razlika u pH vrednosti i sastojcima koji mogu izazvati iritaciju i oštećenje pseće kože i dlake. Da biste osigurali da vaš pas ima zdravu i sjajnu dlaku, neophodno je koristiti specijalizovane pseće šampone i redovno četkati njegovu dlaku.

Nega vašeg ljubimca ne treba da bude komplikovana, ali je važno da bude pravilna. Uvek se posavetujte sa veterinarom kako biste izabrali najbolje proizvode za negu vašeg psa. Pravilnim izborom šampona i redovnim održavanjem, osiguraćete da vaš BFF bude zdrav i lepo negovan.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....