dodir_sapom_mojbff

10 razloga zašto vas pas dodiruje šapom?

by MojBFF

Svako biće ima svoj način komunikacije. Mi koristimo jezik da izrazimo svoje potrebe i svakodnevno komuniciramo. Ali šta radimo kada pokušavamo da komuniciramo sa nekim ko ne govori naš jezik?

Zamislite razgovor sa osobom iz druge zemlje koja ne govori srpski jezik. Verovatno ćete koristiti puno gestova rukama kako biste preneli poruku. Kada naši psi pokušavaju da privuku našu pažnju, koriste svoje „ruke“ – šape. Takođe mogu naginjati glavu i pokazivati druge vrste ponašanja.
Dodirivanje šapom nije ništa drugačije od deteta koje vam povlači nogu kada želi nešto da vam kaže. Psi nas dodiruju šapama kao način komunikacije, koliko god to ponekad bilo napadno.

Dodirivanje šapom je način na koji psi komuniciraju sa nama, izražavajući različite potrebe i osećanja. To može biti signal da traže pažnju, žele da se igraju, osećaju glad ili žeđ, ili jednostavno žele vašu blizinu i ljubav. Takođe, dodirivanje šapama može biti znak empatije, jer psi osećaju naše emocije.

Na primer, ako vaš pas primećuje da ste tužni, može vas dodirivati šapom u pokušaju da vas uteši. Razumevanje ovih signala može vam pomoći da bolje odgovorite na potrebe vašeg psa i ojačate vašu vezu.

Šta vam pokušava reći dodirivanjem šapicama?

Kada vas pas dodiruje šapicama, to je njegov način komunikacije s vama. Psi koriste ovaj gest da privuku pažnju, traže maženje, izraze ljubav ili vas podsete da su gladni ili žedni. Takođe, mogu pokazivati empatiju kada ste tužni ili pod stresom.

Ovo je 10 najčešćih razloga zbog kojih vas pas može dodirivati šapama:

Osnovna komunikacija:

Psi često koriste šape kao osnovno sredstvo komunikacije sa svojim vlasnicima. Dodirivanjem šapom vaš pas možda pokušava da privuče vašu pažnju ili prenese poruku. Kao što ljudi koriste ruke i gestove da bi komunicirali, psi koriste svoje šape. Ovaj način komunikacije može biti njihovo sredstvo da izraze svoje potrebe, želje ili emocije. Razumevanje ove vrste komunikacije pomaže vam da bolje razumete i reagujete na potrebe vašeg ljubimca, čime se poboljšava vaša međusobna veza.

Traženje pažnje:

Kada vaš pas koristi šape da bi privukao vašu pažnju, on vam jasno daje do znanja da želi vašu prisutnost i interakciju. Ovo može uključivati maženje, igranje ili jednostavno da samo obratite pažnju na njega. Psi brzo uče da će dodirivanjem šapom dobiti reakciju, bilo da je to maženje, poslastica ili igra. Redovno odgovaranje na ovaj gest može ih naučiti da nastave s ovim ponašanjem svaki put kad žele vašu pažnju.

Međutim, važno je kontrolisati ovo ponašanje kako ne bi postalo preterano ili nametljivo

Izražavanje ljubavi:

Kada vaš pas koristi šapu da vas dodirne, to može biti njegov način da izrazi ljubav i naklonost. Ovo je njihov način da pokažu koliko im značite i koliko uživaju u vašem društvu. Dodirivanje šapom je često praćeno mahanjem repa i srećnim izrazom lica, što dodatno potvrđuje njihove pozitivne emocije prema vama. Psi, poput ljudi, koriste fizički kontakt da bi se povezali sa onima koje vole, a ovaj gest je njihov način da kažu “volim te.”

Empatija:

Psi su poznati po svojoj sposobnosti da osete emocije svojih vlasnika. Kada vas pas dodiruje šapom dok ste tužni, pod stresom ili uznemireni, on pokušava da vas uteši i pokaže da je tu za vas. Ovo ponašanje je njihov način da izraze empatiju i podršku. Psi su vrlo intuitivni i mogu prepoznati promene u našem raspoloženju, pa koriste fizički kontakt kao način da pruže utehu i pokažu svoju brigu.

Poziv na igru:

Kada vas pas dodiruje šapom, to često može biti poziv na igru. Psi koriste ovaj gest da vam pokažu da su raspoloženi za zabavu i aktivnost. Možda će doneti igračku ili skakati oko vas u pokušaju da privuku vašu pažnju i podstaknu vas da se igrate s njima. Ovo ponašanje je njihov način da vas pozovu da se pridružite njihovoj igri i provedete kvalitetno vreme zajedno.

Glad ili žeđ:

Dodir šapom može biti znak da je vaš pas gladan ili žedan. Psi koriste ovaj gest da privuku vašu pažnju i podsete vas da je vreme za obrok ili vodu. Ovo ponašanje je često praćeno nestrpljivim pogledima ili kretanjem prema njihovim posudama za hranu i vodu. Razumevanje ovog signala može vam pomoći da pravilno odgovorite na osnovne potrebe vašeg psa.

tuzan_pas_mojbff

Dominacija:

Kada vas pas dodiruje šapom, može pokušavati da pokaže svoju dominaciju. U psećem svetu, stavljanje šape na drugog psa može biti znak superiornosti. Kada vaš pas to radi vama, može biti način da vas podseti na svoju poziciju u “čoporu”. Ovo ponašanje može biti praćeno drugim znakovima dominacije kao što su direktan kontakt očima, zauzimanje visine ili čuvanje resursa kao što su hrana i igračke. Važno je prepoznati i kontrolisati ovo ponašanje kako bi se održao balans u odnosu vlasnika i psa.

Sigurnost:

U nepoznatim ili stresnim situacijama, psi koriste fizički kontakt da se umire i osećaju zaštićeno. Dodirivanje šapom može biti način na koji traže utehu od svog vlasnika, pogotovo ako se osećaju nesigurno ili uplašeno. Ovo ponašanje pokazuje koliko im je važno vaše prisustvo i koliko se oslanjaju na vas za podršku i zaštitu. Razumevanje ovih gestova pomaže vam da bolje odgovorite na emocionalne potrebe vašeg psa.

Stres ili anksioznost:

Dodirivanje šapom može biti znak stresa ili anksioznosti. Psi koriste ovaj gest da potraže utehu i sigurnost od svog vlasnika. U situacijama koje ih uznemiravaju, poput glasnih zvukova, novih okruženja ili prisustva drugih životinja, psi mogu pokazivati ovakvo ponašanje kao način da se smire. Razumevanje ovog signala pomaže vam da prepoznate kada je vaš pas pod stresom i omogućava vam da pružite potrebnu podršku i utehu kako biste mu pomogli da se oseća sigurnije.

Zdravstveni Problemi:

Kada vaš pas često koristi šapu da vas dodiruje, to može biti znak zdravstvenih problema. Psi mogu koristiti šape da bi skrenuli pažnju na bol ili nelagodnost koju osećaju. Na primer, ako pas doživljava bol u zglobovima, stomaku ili ima neki drugi fizički problem, može vas dodirivati šapom kao način da zatraži pomoć ili utehu. Ako primetite da ovo ponašanje postaje učestalo i prati ga drugačije ponašanje ili simptomi, najbolje je posavetovati se sa veterinarom kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Da li i u kojoj meri psu treba dozvoliti dodirivanje šapama?

Samo vi možete odlučiti da li je potrebno korigovati ponašanje vašeg psa.

Iako povremeno dodirivanje šapom tokom maženja može biti simpatično, može brzo postati iritantna navika. Psi shvataju da mogu dobiti ono što žele svaki put kada vas dodirnu šapom i nastaviće da koriste ovu taktiku.

Dozvoljavanje ovakvog ponašanja može dovesti do drugih neprikladnih navika. Važno je uspostaviti odnos pun poštovanja sa jasnim granicama. Kao što ne biste tolerisali prijatelja koji vas stalno vuče za ruku, tako ni ovo ponašanje psa ne bi trebalo ignorisati.

Kada je ovakvo ponašanje prihvatljivo?

  • Simpatični Trenuci: Povremeno dodirivanje šapom tokom maženja ili igre može biti simpatično i pokazatelj ljubavi između vas i vašeg psa.
  • Empatija i Uteha: Ako pas koristi šape da pokaže empatiju ili vas uteši kada ste tužni ili pod stresom, ovo ponašanje može biti vrlo korisno i povezano s emocionalnom vezom koju imate.
  • Traženje Pažnje: Kada pas na ovaj način traži pažnju u umerenim količinama, to može biti prihvatljivo, pogotovo ako je pratnja drugih pozitivnih ponašanja.

Važno je balansirati ove trenutke sa jasno postavljenim granicama kako bi se sprečilo da ponašanje postane preterano ili problematično.

pas_sapica_mojbff

Kada ovakvo ponašanje nije prihvatljivo?

  • Preterano traženje pažnje: Ako pas stalno koristi šape da privuče vašu pažnju, to može postati iritantno i remetiti vašu svakodnevicu.
  • Dominacija: Kada pas koristi šape da pokaže dominaciju, to može biti znak neprikladnog ponašanja koje treba korigovati.
  • Neprikladna situacija: Ako pas koristi šape da privuče pažnju tokom neprikladnih trenutaka, poput vaših važnih sastanaka ili odmora, ovo ponašanje treba ograničiti.

Preporuke:

  1. Postavljanje granica – naučite psa alternativnim načinima komunikacije i nagradite ga za dobro ponašanje.
  2. Doslednost – budite dosledni u reakcijama na neželjeno ponašanje.
  3. Profesionalni trening – ako je potrebno, obratite se stručnjaku za obuku pasa.

Važno je uspostaviti balans između dopuštanja prirodnog ponašanja psa i održavanja discipline i reda. Tako ćete osigurati harmoničan i zdrav odnos sa vašim ljubimcem.

Važno je da razumete vašeg ljubimca

Psi koriste dodirivanje šapom kao način komunikacije sa svojim vlasnicima iz različitih razloga, uključujući traženje pažnje, izražavanje ljubavi, pokazivanje empatije, poziv na igru, i traženje hrane ili vode. Ovo ponašanje takođe može ukazivati na osećaj nesigurnosti, stres, anksioznost ili zdravstvene probleme, pa čak i pokušaj pokazivanja dominacije.

Neke rase su sklonije korišćenju šapa za komunikaciju više nego druge. Na primer, Labrador Retriveri, Zlatni Retriveri, i Border Koli su poznati po svojoj interaktivnoj prirodi i često koriste šape za privlačenje pažnje i komunikaciju sa ljudima. Ove rase, zbog svoje društvene prirode i inteligencije, često koriste fizički kontakt kao način interakcije sa vlasnicima.

Razumevanje razloga koje stoji iza ovog ponašanja i prepoznavanje kada je ono prihvatljivo može pomoći u održavanju dobrog odnosa sa vašim psom. Postavljanje jasnih granica i dosledna obuka mogu sprečiti da ovo ponašanje postane preterano ili problematično, omogućavajući vam da uživate u vremenu provedenom sa vašim ljubimcem.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....