Zlatni_retriver_mojbff

Zlatni retriver –  kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Zlatni retriver je rasa koja nikoga ne ostravlja ravnodušnim. Društven i razigran, ova vrsta psa može biti savršen ljubimac gotovo za svaku osobu. Zlatni retriveri su tolerantni i izuzetno pametni, zbog čega se lako dresiraju. Ove osobine ih čine odličnim porodičnim psima, pogodnim kako za iskusne, tako i za neiskusne vlasnike.

Ne možete očekivati da će zlatni retriver biti pas čuvar, jer će pokušati da se sprijatelji sa svakim ko mu se približi. Osim toga, ovi psi vole da budu u centru pažnje i najbolje će se osećati uz brižnog vlasnika koji može da im pruži svu potrebnu ljubav i negu.

Poreklo Zlatnog retrivera

Zlatni retriveri su pasmina koja je nastala u Škotskoj u drugoj polovini 19. veka. 

Postoji interesantna, ali neistinita teorija koja je dugo vremena bila popularna, a to je da su Zlatni retriveri potekli od ruskih cirkuskih pasa. Međutim, istraživanja i zapisi o poreklu ove pasmine su pokazala da to nije tačno. 

Prvi zapisi o ovoj rasi počinju sa Lordom Tweedmouthom, koji je želeo da razvije psa za lov. Osnovu ove rase činili su crni valoviti retriveri (Wavy-Coated Retrievers) i Tweed Water španijeli, rasa koja je danas izumrla.
Lord Tweedmouth je svoje pse, počevši od psa po imenu Nous i ženke Belle, pažljivo birao i ukrštao kako bi stvorio rase pasa sa željenim osobinama: dobar njuh, ljubav prema vodi i prijatna narav. Nous je bio svetlo žuti pas iz legla crnih valovitih retrivera, dok je Belle bila Tweed Water španijel.

Lord Tweedmouth je postavio osnove za ono što danas poznajemo kao Zlatni retriver, vrsta koja je poznata po svojoj ljubaznosti, inteligenciji i sposobnosti da bude odličan porodični ljubimac i radni pas.

Glavne karakteristike Zlatnog retrivera

Zlatni retriveri su veoma aktivni psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost da bi ostali zdravi i srećni. Idealni su za porodice koje vole aktivnosti na otvorenom poput šetnji, trčanja i igara sa lopticom. 

Ovi psi su poznati po svojoj nežnosti i strpljenju, što ih čini idealnim za porodice sa decom. Zlatni retriveri su vrlo tolerantni i često će mirno podnositi bučne igre, što ih čini pouzdanim i sigurnim prijateljem za najmlađe.

Evo pregleda osnovnih karakteristika Zlatnog retrivera:

ZLATNI RETRIVEROSNOVNE KARAKTERISTIKE
PorekloŠkotska
TežinaŽenke: 25-32 kg, mužjaci: 27-36 kg
VisinaŽenke: 51-58 cm, mužjaci: 56-68 cm
Životni vek10-12 godina
DlakaGusta, otporna na vodu, dvostruka. Boje variraju od svetlo do tamno zlatne
TemperamentPrijateljski raspoloženi, inteligentni i odani psi. Poznati po blagom i strpljivom karakteru, odlični su kao porodični ljubimci i službeni psi.
Potrebe za vežbanjemUmerene do visoke. Redovne šetnje, igra i mentalna stimulacija su važni za njihovo zdravlje
TreningLako se prilagođavaju treningu i veoma su poslušni
NegaDlaka zahteva redovno četkanje kako bi se sprečilo matiranje, naročito tokom perioda linjanja.
ZdravljeSkloni su određenim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kukova i laktova, rak i srčane probleme.
ZanimljivostiLik „Badi“ iz filma „Air Bud“ je Zlatni retriver
Osnovne karakteristike Zlatnog retrivera

Temperament Zlatnog retrivera

Zlatni retriveri se ističu svojom poslušnošću i željom da zadovolje svoje vlasnike. Ova rasa pasa voli da uči nove veštine, lako se prilagođava promenama i uživa u novim aktivnostima sa svojim vlasnicima.

Evo nekoliko najvažnijih osobina Zlatnih retrivera:

  1. Prijateljski nastrojeni: Zlatni retriveri su izuzetno ljubazni i skloni su da budu prijateljski raspoloženi prema svima, uključujući i druge pse, mačke pa čak i nepoznate ljude.
  2. Veoma inteligentni: Ovi psi su veoma inteligentni i veoma lako se treniraju. Brzo uče nove komande i zadatke, što ih čini odličnim kandidatima za razne oblike obuke, uključujući službene pse i pse za terapiju.
  3. Ljubav prema porodici: Zlatni retriveri su izrazito vezani za svoje porodice i vole da provode vreme sa svojim vlasnicima.
  4. Veoma aktivni: Iako su blagi i mirni u kući, Zlatni retriveri su takođe veoma aktivni. Vole igre, šetnje i aktivnosti na otvorenom, što ih čini odličnim pratiocem za aktivne ljude.
  5. Strpljivi i tolerantni: Poznati su po svojoj strpljivosti, posebno sa decom. Njihova blaga priroda i sposobnost da tolerišu buku i nagle pokrete čine ih idealnim psima za porodice sa malom decom.

Ove karakteristike čine Zlatne retrivere izuzetno popularnom i voljenom ransom pasa širom sveta.

Redovna nega Zlatnog retrivera

Zlatni retriveri zahtevaju pažljivu i temeljnu negu kako bi ostali zdravi i lepi.

Dlaka zlatnog retrivera zahteva redovno održavanje kako bi se izbeglo zapetljavanje i stvaranje čvorova. Preporučuje se četkanje nekoliko puta nedeljno, a u periodima intenzivnog linjanja, tokom proleća i jeseni, skoro svakodnevno. Korišćenje furminatora (četka za pse za dugu dlaku) koji dopire do poddlake može pomoći u uklanjanju mrtve dlake i očuvanju zdravlja kože.

Zbog njihove preklopljene strukture, uši Zlatnog retrivera su podložne infekcijama. Redovno čišćenje ušiju nežnom krpom ili gazom jednom nedeljno može sprečiti infekcije. Potrebno je obratiti pažnju na znakove infekcije kao što su crvenilo ili neobičan miris.

Pranje zuba oko četiri puta nedeljno je ključno za održavanje oralnog zdravlja. Korišćenje dentalnih štapića može pomoći u sprečavanju nakupljanja kamenca i održavanju zdravih desni i zuba.

Redovno sečenje noktiju, najmanje jednom mesečno, je neophodno kako bi se izbegle povrede i održala pravilna dužina. Ukoliko niste sigurni kako to pravilno uraditi, savetuje se poseta profesionalcu.

Povremene posete salonu za negu pasa su preporučljive, naročito za skraćivanje dlake koje može doprineti lepšem izgledu i lakšem održavanju.

Pravilnom ishranom do kvalitetnog i dugog života

Zlatni retriveri nisu posebno zahtevni kada je reč o ishrani, ali kao i za sve rase pasa, važno je da njihova ishrana bude bogata vitaminima, mineralima i ostalim hranljivim materijama koje doprinose njihovom zdravlju. Ova vrsta je poznata po svojoj ljubavi prema hrani, što može dovesti do problema sa gojaznošću ako se ne povede računa o kvalitetu i količini unete hrane.

Izbalansirana ishrana 

Zlatni retriveri treba da imaju izbalansiranu ishranu koja uključuje visokokvalitetnu suvu hranu za pse kombinovanu s vlažnom hranom koju mnogi psi vole. Idealno je hranu rasporediti u više manjih obroka tokom dana, što može pomoći u sprečavanju želudačnih problema i prejedanja.

Težina vašeg psa

Budući da su Zlatni retriveri skloni gojaznosti, važno je redovno proveravati njihovu težinu. Jednostavna metoda za proveru jeste palpacija rebara; ako se rebra lako osete pod rukom bez pritiskanja, težina psa je u idealnom opsegu. Ukoliko se rebra ne mogu lako osetiti, to može ukazivati na prekomernu težinu.

Voda i režim hranjenja

Stalna dostupnost sveže vode je neophodna, dok stalna dostupnost hrane nije preporučljiva. Kontrolisano hranjenje pomaže u održavanju optimalne težine i zdravlja vašeg psa. Ako primetite da je vaš pas postao gojazan, konsultujte se sa veterinarom o mogućnosti uvođenja dijetalne hrane.

Pravilnom ishranom možete znatno doprineti kvalitetu i dužini života vašeg ljubimca.

Trening i fizička aktivnost Zlatnog retrivera

Redovne fizičke aktivnosti su neophodne za Zlatne retrivere. Oni zahtevaju najmanje sat vremena aktivnosti dnevno, uključujući šetnje, trčanje i igru. Idealno je da se aktivnosti sprovode na mekšim površinama poput trave, jer su one blaže za zglobove vašeg psa.

Zlatni retriveri su izrazito inteligentni psi koji sa lakoćom usvajaju nove komande, što čini njihov trening relativno jednostavnim. Osim osnovnih komandi, ovi psi mogu naučiti i složenije zadatke, što ih čini idealnim za uloge vodiča ili pomoćnika osobama sa invaliditetom.

Rana socijalizacija i trening

Trening Zlatnog retrivera treba započeti odmah nakon što štene dođe u novi dom. Rana socijalizacija sa ljudima i drugim životinjama ključna je za razvoj dobro prilagođenog psa. Zlatni retriveri prirodno uživaju u interakciji i igri, što trening čini zabavnim i efikasnim.

Prilagođavanje treninga

Iako su Zlatni retriveri poznati po svojoj energičnosti, važno je prilagoditi intenzitet i trajanje aktivnosti njihovoj starosti i fizičkom stanju. Duge i iscrpljujuće aktivnosti treba izbegavati dok je pas još štene kako bi se osigurao pravilan razvoj bez preopterećenja.

Mentalna stimulacija

Pored fizičkih aktivnosti, mentalna stimulacija je takođe važna. Zlatni retriveri uživaju u rešavanju problema, što se može postići kroz različite igre sa igračkama koje podstiču mentalnu aktivnost. Ove aktivnosti pomažu u održavanju mentalne oštrine psa i mogu biti odličan način za jačanje veze između psa i vlasnika.

Treba naglasiti da trening i fizičke aktivnosti treba prilagoditi individualnim potrebama svakog psa, uzimajući u obzir njegove sklonosti i mogućnosti.

Zdravlje Zlatnog retrivera

Zlatni retriveri obično žive između 10 i 12 godina. Iako su generalno zdravi, postoje određeni zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod ove rase pasa:

Displazija kuka i laktova

Zlatni retriveri su skloni displaziji kuka i laktova, stanjima koja su česta kod srednjih i velikih pasmina pasa i mogu uticati na pokretljivost. Ova stanja se često nasleđuju, stoga je važno obratiti pažnju na genetsku istoriju pre nabavke šteneta.

Kožna oboljenja

Duga i gusta dlaka zlatnih retrivera može doprineti pojavi kožnih alergija. Pravovremena intervencija i posete veterinaru su ključne kako bi se sprečile ozbiljnije kožne infekcije.

Očne bolesti i ostali zdravstveni problemi

Zlatni retriveri mogu patiti od očnih bolesti kao što je entropija, poremećaj koji utiče na položaj očnih kapaka. Takođe su skloni bolestima srca, arterija, želudca, štitne žlezde, i mogu razviti dijabetes.

Gojaznost

Povećan apetit kod Zlatnih retrivera može dovesti do gojaznosti, stoga je ključno odabrati kvalitetnu hranu i pažljivo dozirati porcije.

Prevencija i nega

Da bi se očuvalo dobro zdravstveno stanje, neophodno je voditi računa o redovnim posetama veterinaru, adekvatnoj fizičkoj aktivnosti, i redovnoj vakcinaciji. Pravilna ishrana i redovni pregledi igraju najvažniju ulogu u prevenciji većine zdravstvenih problema kod Zlatnih retrivera.

Zlatni retriver – cena

Pri kupovini šteneta Zlatnog retrivera, važno je izabrati pouzdanog uzgajivača koji vodi računa o zdravlju i dobrobiti pasa. Proverite zdravstvenu dokumentaciju šteneta, uključujući informacije o vakcinaciji i genetskim testiranjima. Ukoliko je moguće, posetite uzgajivača da biste se uverili u uslove u kojima psi žive i kako se o njima brine.

Cena Zlatnog retrivera zavisi najviše od od uzgajivača i kvaliteta štenadi. U Srbiji se cena kreće od 80 do 500 EUR-a.

Osim ovog iznosa, dobro je da razmislite o dugoročnim obavezama i troškovima koje vlasništvo nad psom nosi, jer Zlatni retriveri zahtevaju znatno vreme i resurse za pravilnu negu, trening i medicinsku brigu.

Oni će vas najviše voleti

Lojalnost i ljubav zlatnog retrivera je veoma jaka i bezuslovna. Ali oni su mnogo više od samo lepih i lojalnih pasa koji umeju da vole.
Njihova inteligencija i društvena priroda su samo neki od razloga zašto su Zlatni retriveri  omiljeni kućni ljubimci mnogih porodica. 
Uz pravilnu brigu i obuku, Zlatni retriveri mogu postati ne samo ljubimci, već i heroji u potragama i spašavanjima ljudi, terapijama, kao i vodiči za osobe s invaliditetom. 
Njihova sposobnost da se povežu s ljudima i drugim životinjama ističe ih kao jednu od najdivnijih rasa pasa na svetu.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....