Labrador_retriver_mojbff

Labrador – kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Labradori su jedna od najomiljenijih rasa pasa na svetu zbog svoje prijateljske naravi, inteligencije i lojalnosti. Idealni su kao kućni ljubimci ali i kao radni psi. Zbog svoje sposobnosti da se prilagode raznim ulogama, od dragih i lojalnih ljubimaca do pouzdanih radnih pasa, ova rasa je postala član mnogih porodica ali i profesionalnih organizacija.

Ako razmišljate o tome da ovaj prelepi pas postane deo vaše porodice, ovde ćete pronaći ključne informacije koje će vam pomoći da razumete njihov karakter, potrebe i kako se najbolje mogu uklopiti u vaš životni stil. Saznajte više o tome šta čini labradora tako posebnim i da li je ova rasa pravi izbor za vas i vašu porodicu.

Poreklo Labrador retrivera

Labrador retriveri potiču iz Kanade, tačnije iz pokrajine Newfoundland, gde su prvobitno korišteni za pomoć u ribolovu. Ovi psi su bili cenjeni zbog svoje sposobnosti da plivaju u hladnim vodama Atlantika i pomažu u izvlačenju ribarskih mreža iz vode. Prvi Labradori su bili sličniji engleskom pointeru, uglavnom crni s belim oznakama na grudima i šapama. Ime “St. John” su dobili po glavnom gradu Newfoundlanda.

Do kraja 19. veka, uzgajivači u Velikoj Britaniji su formirali moderni izgled Labradora. Prvi žuti labrador pojavio se 1899. godine, a rasa je zvanično priznata 1903. godine.

Labradori su od samog početka bili cenjeni zbog svoje prijateljske naravi, inteligencije i sposobnosti obuke. Ove karakteristike su ih učinile idealnim izborom ne samo za lov i radne zadatke, već i za uloge vodiča za slepe, pse za terapiju, kao i za potragu i spasavanje. Labradori retko ispoljavaju agresivnost tako da su idealni i kao kućni ljubimci ali se ne preporučuju kao psi čuvari zbog svoje prijateljske naklonosti i prema ljudima koje ne poznaju..

Labradori su srednja i veoma aktivna rasa pasa koja zahteva redovnu fizičku aktivnost. Ako im možete obezbediti dovoljno vežbanja napolju, mogu se prilagoditi životu u stanu. Međutim, idealno bi bilo da imaju više prostora, kao što je kuća sa dvorištem, gde mogu slobodno da se kreću i igraju.

Karakteristike Labrador retrivera

Labradori su izuzetno druželjubivi, puni ljubavi i odlično se slažu s decom i životinjama, što ih čini idealnim porodičnim ljubimcima. Zahvaljujući svojoj visokoj inteligenciji, Labradori se lako dresiraju i često se koriste kao psi vodiči ili terapijski psi.

Odlikuju se snažnom građom, širokom lobanjom i jakim vilicama. Imaju gustu, ravnu dlaku koja može biti crna, žuta ili braon, i specifičnu poddlaku koja ne upija vodu, zato je idealna za plivanje.

Labradori imaju razvijenu njuškom koje je široka i jaka, a nikada špicasta. Boja njuške varira u zavisnosti od boje dlake: crna kod crnih labradora, braon kod braon, dok žuti labradori mogu imati crne ili ponekad retko roze njuške.

Uši im nisu previše velike, trouglaste su i blago zabačene, što im daje blag izgled. Oči, obično braon ili lešnik boje, često odražavaju njihovu inteligenciju i dobroćudnu narav.

Ovo je pregled osnovnih karakteristika Labrador retrivera:

Labrador retriverOsnovne karakteristike
PorekloNjufaundlend, Kanada
TežinaMužjak 29-36 kg, ženka: 25-32 kg
VisinaMužjak: 56 -58 cm, ženka: 54 – 56 cm
Životni vek10 do 12 godina
Boja dlakeCrna, žuta i čokoladna
GrađaSnažno građen, široke lobanje, širokih i dubokih prsa i rebara
TemperamentInteligentni, lojalni i veoma aktivni
Potrebe za vežbanjemAktivni psi koji zahtevaju redovne vežbe i mentalnu stimulaciju
DresuraVeoma inteligentni i lako se dresiraju
ZdravljeSkloni genetskim problemima kao što su displazija kukova i laktova, određena stanja očiju
Osnovne karakteristike Labradora

Zbog svoje skladne građe i idealnih proporcija, Labradori često osvajaju nagrade na izložbama pasa. Njihov atraktivan izgled i dobar karakter pomaže im da se istaknu na takmičenjima, što privlači pažnju i sudija i publike.

Temperament i karakter Labradora

Labradori su poznati po svojoj lojalnosti i druželjubivosti. Sposobnost Labradora da brzo uče i njihov radni duh čine ih izuzetno cenjenim u razlićitim ulogama, od kućnih ljubimaca do pasa vodiča ili terapijski pasa.
Ova rasa je poznata i po svojoj stabilnosti i dobroćudnosti, što ih čini pouzdanim u situacijama koje zahtevaju smirenost i fokus.

Labrador retriveri su društveni psi koji vole biti blizu svoje porodice i ne bi trebali provoditi puno vremena sami u dvorištu. Ako su previše sami i dosađuju se, mogu početi kopati ili gristi predmete. Potrebno je da budu aktivni kako bi potrošili energiju.
Šetnje, igre u parku ili donošenje loptice su dobri načini za to. Važno je trenirati ih još dok su štenci, jer bez treninga, živahno štene može izrasti u neobuzdanog psa.

beli_labrador_mojbff

Nega Labrador retrivera

U poređenju sa nekim drugim rasama, labrador retriveri zahtevaju umerenu negu. Njihova kratka, gusta dlaka ne zahteva previše pažnje, ali redovno četkanje je potrebno, posebno tokom perioda linjanja.

Redovno čišćenje ušiju, zuba i skraćivanje noktiju su takođe važni. Iako nisu visoko zahtevni kada je reč o održavanju dlake, njihova energična priroda zahteva redovnu fizičku aktivnost.

Nega dlake: Labradori imaju kratku, gustu dlaku koja se lako održava. Redovno četkanje jednom nedeljno pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i održava krzno zdravim. Tokom perioda linjanja, češće četkanje je neophodno.

Kupanje: Kupajte svog ljubimca samo kada je to zaista potrebno, kako bi se očuvala prirodna ulja njihove kože. Koristite blage šampone za pse. Ako se zaprljaju tokom igre napolju, jednostavno ih isperite vodom.

Čišćenje ušiju: Uši Labradora treba redovno pregledati i čistiti kako bi se sprečile infekcije. Ušni kanali treba da budu čisti i bez neprijatnog mirisa. Za čišćenje koristite blage maramice ili tufere, izbegavajte štapiće za uši.

Nega zuba: Redovno pranje zuba (barem tri puta nedeljno) i obezbeđivanje igračka za žvakanje može pomoći u održavanju zubne higijene i sprečavanju nakupljanja kamenca.

Skraćivanje noktiju: Nokte treba redovno skraćivati kako bi se izbegle neprijatnosti prilikom hodanja. Ako niste sigurni kako to uraditi, konsultujte se sa veterinarom ili profesionalnim grumerom.

Vežbanje: Labradori su aktivni psi i zahtevaju redovnu fizičku aktivnost. Dnevne šetnje, igre i trčanje su neophodni za održavanje njihovog zdravlja i zadovoljstva.

Mentalna stimulacija: Pored fizičke aktivnosti, labradori takođe trebaju mentalne izazove. Igre donošenja, trening poslušnosti i interaktivne igračke pomažu u održavanju njihovog uma aktivnim.

Redovne posete veterinaru : Redovni pregledi kod veterinara su ključni za rano otkrivanje i lečenje potencijalnih zdravstvenih problema.

Sve u svemu, Labradori su relativno laki za održavanje u poređenju sa nekim rasama koje zahtevaju svakodnevno četkanje ili specifične frizure.

Ishrana Labradora

Labradori su skloni prejedanju, stoga je važno pažljivo upravljati njihovom ishranom. Preporučuje se hranjenje visokokvalitetnom suvom hranom za pse, podeljenom u dva obroka dnevno. Količina hrane zavisi od starosti, veličine, nivoa aktivnosti i zdravlja psa.
Prosečnom odraslom Labradoru obično je potrebno između 2 i 3 šolje suve hrane dnevno, podeljene u dva obroka. Uvek pratite preporuke proizvođača hrane i konsultujte se sa veterinarom kako biste prilagodili ishranu specifičnim potrebama vašeg psa.

Labradore treba hraniti dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom uveče. Važno je izbegavati slobodno hranjenje (ostavljanje hrane dostupne tokom celog dana), jer su skloni prejedanju i gojaznosti.

Prilikom hranjenja vašeg ljubimca, važno je obratiti pažnju na kvalitet sastojaka u hrani. Izbegavajte hranu koja sadrži previše punila kao što su kukuruz i soja, jer ovi sastojci mogu doprineti gojaznosti i probavnim problemima. Takođe, uključite povremene poslastice, ali vodite računa o njihovoj količini kako biste izbegli dodatne kalorije. Sirovo povrće poput šargarepe i krastavca može biti zdravija zamena za grickalice.

Voda treba da bude stalno dostupna, a hranjenje u isto vreme svakog dana pomaže u održavanju pravilnog režima ishrane. Pratite težinu vašeg Labradora i prilagodite unos hrane prema potrebama psa, posebno ako primećujete da dobija ili gubi na težini. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa ishranom vašeg ljubimca, konsultujte se sa veterinarom.

Labrador_infografika_mojbff

Trening i fizička aktivnost Labradora

Redovna fizička aktivnost je neophodna za zdravog i vitalnog Labradora. Svaki dan bi trebali imati barem jedan duži period igre ili vežbe. Popularne aktivnosti uključuju plivanje, trčanje i donošenje predmeta, što odgovara njihovim prirodnim sklonostima i veštinama.

Redovna fizička aktivnost je ključna za sprečavanje dosade kod Labradora. Ponekad, kada vas pas dodiruje šapama, to može biti signal da traži vašu pažnju ili želi dodatnu stimulaciju kroz igru ili vežbu.

Zabavne aktivnosti za Labradore

Labradori uživaju u raznovrsnim aktivnostima koje stimulišu kako njihov um tako i telo. Evo nekoliko predloga:

 • Donošenje predmeta: Labradore prirodno privlači donošenje predmeta, što možete iskoristiti za zabavne igre s lopticama ili frizbijem.
 • Plivanje: Većina Labradora obožava vodu, a plivanje je izvrstan način vežbanja koji je blag za njihove zglobove.
 • Trening poslušnosti: Osnovni i napredni trening poslušnosti ne samo da pomaže u socijalizaciji, već i u jačanju veze između psa i vlasnika.

Trening Labradora

Trening treba započeti dok su još štenci kako bi se uspešno socijalizovali i naučili osnovne komande. Koristite pozitivne metode nagrađivanja, kao što su poslastice i pohvale, što će učiniti trening zabavnim i efikasnim za psa. Redovne vežbe poslušnosti, potraga i donošenje loptica su idealne za stimulaciju njihovog uma i tela.

Evo nekoliko saveta za efikasan trening Labradora:

 1. Rano počnite: Počnite s osnovnim treningom čim dobijete štene kako bi se razvilo u socijalizovanog psa.
 2. Motivišite ih: Labradori odlično reaguju na nagrade poput poslastica i pohvala. Ovo ohrabruje dobro ponašanje i olakšava učenje.
 3. Budite konzistentni: Doslednost u naredbama i rutini pomaže psu da nauči šta se od njega očekuje.
 4. Društvena interakcija: Socijalizacija je ključna za razvoj Labradora. Izlažite ga različitim ljudima, psima i situacijama.
 5. Dovoljno vežbanja: Labrador treba redovno vežbati kako bi održao fizičku kondiciju i mentalno zdravlje.
 6. Strpljenje: Trening može zahtevati vreme, stoga budite strpljivi i uporni.

Labrador retriveri su odani, ljubazni i pouzdani psi koji zahtevaju aktivno učešće u porodičnom životu i redovnu fizičku aktivnost. Ako ste spremni da im posvetite vreme i energiju, oni će vam uzvratiti neizmernom ljubavlju i odanošću.

Zdravlje Labrador retrivera

Labradori su generalno zdravi psi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Ne mora značiti da će svaki pas doživeti ove bolesti, ali je važno biti svestan mogućih zdravstvenih stanja ako razmišljate o ovoj rasi:

Displazija kuka – je nasledno stanje kod koga butna kost ne naleže kako treba u zglob kuka. Neki psi mogu pokazivati bol i šepavost na jednoj ili obe zadnje noge, mada kod nekih pasa sa displazijom kuka možda nećete primetiti nikakve znakove nelagodnosti. Kako pas stari, može se razviti artritis.

Displazija Lakta – ovo nasledno stanje je često kod velikih rasa pasa i uzrokovano je različitim brzinama rasta tri kosti koje čine lakat psa, dovodeći do nestabilnosti zgloba. To može izazvati bolnu šepavost. Veterinar može preporučiti operaciju ili lekove za kontrolu bola.

Osteohondroza Disecans (OCD) – ovo ortopedsko stanje, izazvano nepravilnim rastom hrskavice u zglobovima, obično se javlja u laktovima, ali može se pojaviti i na ramenima. Izaziva bolno ukočenje zgloba, čineći psa nesposobnim da savije lakat. Može se otkriti već između četvrtog i devetog meseca starosti. Prekomerna ishrana štenadi hranom za brzi rast ili visokoproteinskom hranom može doprineti njegovom razvoju.

Katarakta – kao kod ljudi, katarakta kod pasa karakteriše se mutnim mrljama na sočivu oka koja se može pogoršati vremenom. Može se razviti u bilo kojoj životnoj dobi i često ne utiče na vid, iako u nekim slučajevima mogu izazvati ozbiljan gubitak vida. Psi namenjeni za razmnožavanje trebaju biti pregledani od strane veterinara oftalmologa kako bi se potvrdilo da nemaju nasledne bolesti oka. Katarakte se obično mogu uspešno ukloniti operacijom.

Epilepsija – Labradori mogu patiti od epilepsije koja uzrokuje blage ili teške napade. Tokom napada, psi mogu pokazivati neuobičajeno ponašanje poput lutanja, posrćućeg hoda ili skrivanja. Iako su napadi uznemirujući za posmatranje, prognoza za pse sa idiopatskom epilepsijom je generalno vrlo dobra. Međutim, važno je zapamtiti da napadi mogu biti uzrokovani različitim stanjima, pa ako vaš pas doživi napad, trebalo bi ga odmah odvesti veterinaru na pregled.

Displazija tricuspidnog ventila (TVD) – je urođeni srčani defekt koji se sve češće javlja kod Labrador retrivera. Štenci se rađaju sa TVD, što je deformacija tricuspidnog ventila na desnoj strani srca. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom, a istraživanja su u toku kako bi se utvrdila rasprostranjenost i tretman ove bolesti.

Miopatija – utiče na mišiće i nervni sistem, a prvi znaci mogu se uočiti već sa šest nedelja starosti. Zaraženi štenci su umorni i ukočeni prilikom hodanja i trčanja. Može doći do kolapsa nakon vežbanja. Vremenom, mišići atrofiraju i pas jedva može stajati ili hodati. Psi sa miopatijom ne bi trebalo da se razmnožavaju jer se smatra naslednim oboljenjem.

Akutni Vlažni Dermatitis – ovo je kožno stanje pri kojem koža postaje crvena i upaljena zbog bakterijske infekcije, poznatije kao “hot spots”. Lečenje uključuje šišanje dlake, kupanje u medicinskom šamponu i upotrebu antibiotika.

Hladni Rep – benigno, ali bolno stanje poznato kao “limber tail”, uzrokuje opuštanje repa psa. Pas može gristi svoj rep, ali stanje obično nestane samo od sebe za nekoliko dana. Smatra se problemom mišića između pršljenova u repu.

Infekcije Uha – Labradori su skloni infekcijama uha zbog ljubavi prema vodi i oblika ušiju. Redovno proveravanje i čišćenje može pomoći u prevenciji infekcija.

Budući da su Labradori retriveri skloni prejedanju, lako mogu postati gojazni što može dodatno otežati i pogoršati stanje njihovog koštano-zglobnog sistema. Pravilno upravljanje težinom je ključno za održavanje zdravlja i mobilnosti vašeg psa.

Ovo su neke od najčešćih bolesti Labradora retrivera. Važno je redovno vršiti veterinarske preglede kako bi se ova stanja rano otkrila i adekvatno tretirala. Pravilna briga i informisanost o potencijalnim zdravstvenim problemima mogu znatno poboljšati kvalitet života vašeg ljubimca.

5 interesantnih činjenica o Labradorima

Evo pet interesantnih činjenica koje ističu jedinstvene osobine Labrador retrivera, od njihove inteligencije i sposobnosti spašavanja, do njihove ljubavi prema vodi i uloge u terapeutskim aktivnostima.

 1. Veseli saputnici: Labradori su poznati po svom prijateljskom i veselom temperamentu.
 2. Odlični tragači: Ova rasa je cenjena u različitim ulogama traženja i spašavanja, zahvaljujući svojoj izvanrednoj sposobnosti praćenja mirisa.
 3. Vole vodu: Labradori imaju posebne membrane između prstiju, što ih čini izvrsnim plivačima.
 4. Popularni terapeutski psi: Zbog svog mirnog temperamenta i empatije, često se koriste kao psi za terapiju.
 5. Inteligencija: Osim što su poslušni, labradori su veoma pametni, što olakšava njihovu obuku.

Labrador retriver – cena

Labrador retriveri su jedan od najpopularnijih izbora za kućne ljubimce zbog svoje lojalnosti, prijateljskog karaktera i inteligencije. Cena šteneta labradora može se kretati od 200 do 500 evra, zavisno od reputacije uzgajivača, kvaliteta štenaca i pedigrea.

Pored osnovne cene, treba uzeti u obzir dodatne troškove kao što su vakcinacije, sterilizacija/kastracija, hrana, zdravstvena nega i ostale potrepštine.

Usvajanje labradora iz skloništa je često manje skupa opcija i pruža dom psu koji ga zaista treba.

Da li su Labrador retriveri dobri kućni ljubimci?

Labrador retriver je savršen porodični pas! Oni su izuzetno prijateljski raspoloženi prema deci, puni ljubavi i igre. Poznati su po tome da nisu agresivni. Važno je naučiti decu kako da se pravilno ophode prema psu, ne bi trebalo da ga jašu kao konja ili da vuku za uši i rep.😅
Uključivanje dece u svakodnevnu brigu o labradoru može biti divan način da nauče kako biti odgovoran i brinuti o drugima. Deca mogu pomoći u hranjenju, šetnji i igranju, što jača veze između njih i kućnog ljubimca.

Ipak, bez obzira koliko verujete vašem psu, važno je da nikada ne ostavljate decu bez nadzora sa njim. Ovo je posebno važno kod vrlo male dece, kako bismo osigurali sigurnost i za decu i za psa.

Ako razmišljate o kupovini Labradora retrivera, nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete njihove potrebe i karakteristike. Labradori su divni porodični psi, ali ako još niste sigurni, možda biste želeli da razmotrite slične rase.
Zlatni retriveri, na primer, dele mnoge osobine sa Labradorima, uključujući prijateljski temperament i visoku inteligenciju. Ako vam odgovara manja rasa pasa onda Toy pudla ili Pomeranac može biti odličan izbor za vas.

Koju god rasu psa da odaberete, sigurni smo da ćete uživati u njihovoj ljubavi i druženju.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....