pas_jede_jagode_mojbff

Da li pas sme da jede jagode?

by MojBFF

Kada je reč o našim psima, svi želimo da im pružimo najbolju negu i ljubav. Bilo da se radi o igranju u parku, udobnom mestu za spavanje ili ukusnoj poslastici, briga o njima donosi nam radost. Ponekad se zapitamo da li je neka od naših omiljenih namirnica, poput jagoda, bezbedna i zdrava za naše ljubimce. U ovom članku saznajte da li vaš pas sme da jede jagode, koje su prednosti i kako ih bezbedno uvesti u ishranu vašeg ljubimca.

Da li su jagode bezbedne za pse?

Da, jagode su generalno bezbedne za pse kada se konzumiraju u umerenim količinama. One su bogate vlaknima i vitaminom C, što može biti korisno za zdravlje vašeg psa. Međutim, kao i sa svakom novom hranom, važno je uvesti jagode postepeno i pratiti reakcije vašeg psa.

Prednosti jagoda u ishrani vašeg psa

 1. Vitamini i minerali: Jagode su bogate vitaminom C, vlaknima i antioksidantima. Ovi nutrijenti mogu pomoći u jačanju imunog sistema vašeg psa.
 2. Nizak sadržaj kalorija: Jagode su niskokalorična poslastica, što ih čini dobrim izborom za pse koji treba da smršaju ili održavaju svoju težinu.
 3. Zdravlje zuba: Jagode sadrže enzime koji mogu pomoći u izbjeljivanju zuba vašeg psa.

Mogu li štenci jesti jagode?

Kada se radi o ishrani štenaca, mnogi vlasnici se pitaju koje su namirnice bezbedne i korisne za njihove mlade ljubimce. Jagode su često omiljene među ljudima, ali da li su bezbedne za štence?

Štenci mogu da jedu jagode ali u umerenim količinama. Kao i kod odraslih pasa, jagode mogu pružiti važne vitamine i minerale, ali je važno uvesti ih postepeno i pratiti reakciju šteneta.

Jagode mogu biti zdrava i ukusna poslastica za vaše štene, ali ih treba davati uz odgovarajuće mere predostrožnosti. Kao i sa svakom novom hranom, najbolje je konsultovati se sa veterinarom pre nego što uvedete jagode u ishranu vašeg malog kućnog ljubimca..

Kako bezbedno hraniti psa jagodama

Davanje jagoda psima može biti odličan način da im pružite zdravu i ukusnu poslasticu. Međutim, važno je pridržavati se određenih pravila kako biste osigurali da jagode budu bezbedne za vašeg ljubimca. Evo nekoliko saveta kako bezbedno hraniti psa jagodama:

Postepeno uvodite jagode – kada prvi put uvodite jagode u ishranu vašeg psa, počnite sa malim količinama. Ovo će vam pomoći da pratite njegovu reakciju na novu hranu i da izbegnete bilo kakve alergijske reakcije ili gastrointestinalne probleme.

Temeljno operite jagode
– pre nego što date jagode svom psu, temeljno ih operite kako biste uklonili pesticide i prljavštinu.

Uklonite peteljke i iseckajte jagode – peteljke i listovi jagoda mogu biti teški za varenje i mogu predstavljati opasnost od gušenja. Uklonite ih pre nego što jagode date svom psu. Takođe, iseckajte jagode na manje komade kako bi ih pas lakšw progutao.

Dajte jagode u umerenim količinama – iako su jagode zdrave, važno je ne preterivati. Previše jagoda može izazvati gastrointestinalne probleme poput proliva ili povraćanja. Dajte jagode kao povremenu poslasticu, a ne kao deo svakodnevne ishrane.

Pratite reakciju vašeg psa – nakon što prvi put date jagode svom psu, pažljivo pratite kako reaguje. Ako primetite bilo kakve znakove alergijske reakcije, kao što su svrab, osip ili povraćanje, odmah prestanite sa davanjem jagoda i konsultujte se sa veterinarom.

Izbegavajte zaslađene ili prerađene jagode – nikada ne dajte psu zaslađene ili prerađene jagode, kao što su one u sirupu ili čokoladi. Ovi proizvodi mogu sadržati dodatne šećere i aditive koji nisu bezbedni za pse.

pudla_jede_jagode_mojbff


Koliko jagoda pas može da jede?

Jagode su ukusne i hranljive, ali važno je znati kolikojagoda možete dati svom psu bez rizika po njegovo zdravlje. Prekomerna konzumacija bilo koje hrane može izazvati probleme, pa je bitno razumeti pravu meru kada se radi o ovom ukusnom voću.

Količina jagoda koju pas može bezbedno da pojede zavisi od njegove veličine, starosti i opšteg zdravlja. Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da odlučite koliko jagoda je dovoljno za vašeg ljubimca:

 1. Mali psi – za male pse, poput Čivava ili Jorkširskih terijera, dovoljno je dati jednu do dve male jagode ili nekoliko manjih komada jagode.
 2. Srednji psi – srednjim psima, poput beagle-a ili Border loli, možete dati do tri ili četiri jagode, isečene na manje komade.
 3. Veliki psi – velikim psima, kao što su Labradori ili Nemački ovčari, može se dati do pet ili šest jagoda, takođe isečenih na komade.

Potencijalni rizici

Kada razmišljamo o dodavanju novih namirnica u ishranu naših pasa, važno je biti svestan mogućih rizika. Iako jagode mogu pružiti mnoge određene koristi, postoji nekoliko potencijalnih opasnosti koje treba uzeti u obzir:

1. Alergijske reakcije

Neki psi mogu biti alergični na jagode. Znaci alergijske reakcije mogu uključivati svrab, osip, oticanje ili poteškoće sa disanjem. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma nakon što vaš pas pojede jagode, odmah se javite veterinaru.

2. Problemi sa varenjem

Kao i kod mnogih drugih voćki, prekomerna konzumacija jagoda može izazvati gastrointestinalne probleme kod pasa. To može uključivati prolive, povraćanje ili bolove u stomaku. Uvek je najbolje davati jagode u umerenim količinama i pratiti kako vaš pas reaguje.

3. Šećer

Jagode sadrže prirodne šećere. Prekomerni unos šećera može dovesti do povećanja telesne težine, problema sa zubima, kao i do povećanja nivoa šećera u krvi, što je posebno problematično za pse sa dijabetesom. Zato je važno ograničiti količinu jagoda koju dajete svom psu.

4. Pesticidi

Jagode su često tretirane pesticidima koji mogu biti štetni za pse. Uvek dobro operite jagode pre nego što ih date svom ljubimcu kako biste uklonili sve potencijalno štetne supstance.

Zdravstvene prednosti jagoda za pse

Jagode su ukusne, ali su takođe i odličan izvor vitamina, vlakana i antioksidanata.

Jedna šolja sveže, iseckanih jagode sadrži sledeće hranljive materije, prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA):

 • 3,32 grama vlakana
 • 26,6 mg kalcijuma
 • 0,68 mg gvožđa
 • 97,6 mg vitamina C
 • 254 mg kalijuma
 • 21,6 mg magnezijuma

Evo nekoliko dodatnih razloga zašto su jagode dobre za pse:

Visok sadržaj vitamina C

Vitamin C je snažan antioksidant koji štiti telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu doprineti razvoju raka, srčanih bolesti i artritisa. Vitamin C je takođe važan za rast i obnovu tkiva. Pomaže u formiranju kolagena, koji je potreban za izgradnju kože, tetiva, ligamenata i krvnih sudova.

Visok sadržaj vlakana

Jagode su bogate vlaknima, što pomaže psima da se brže osećaju sitije. Ovo je posebno korisno za pse koji se bore sa prekomernom težinom. Vlakna takođe pomažu u pravilnoj probavi, pomažući u prevenciji zatvora.

Nizak sadržaj kalorija

Jagode su niskokalorične, što ih čini odličnom poslasticom za pse koji treba da izgube na težini. Pored toga, deljenje jagoda sa vašim psom može ojačati vezu između vas i vašeg ljubimca,


Ostale voćne poslastice za vašeg psa

Veterinari preporučuju da bilo koja vrsta poslastica čini samo oko 10% ishrane vašeg psa. Postoje i drugo voće koje možete dati svom psu, a koje je bezbedno i može doprineti njihovom zdravlju:

 • Smrznute banane
 • Lubenica (bez semenki)
 • Jabuke (bez semenki i jezgra)
 • Borovnice
 • Dinje
 • Mango (oljušten i bez koštice)

Kada uvodite nove namirnice u ishranu svog psa, važno je da to radite postepeno i da pratite kako vaš ljubimac reaguje.
Tako možete biti sigurni da su promene u ishrani dobro prihvaćene i da vaš pas uživa u novim ukusima bez problema.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....