Pomeranac_jede_lubenicu_mojbff

Da li pas sme da jede lubenicu?

by MojBFF

Kao vlasnici pasa, uvek tražimo načine da svojim ljubimcima pružimo najbolju negu i obradujemo ih ukusnim i zdravim poslasticama. Lubenica je omiljeno voće tokom letnjih meseci, osvežavajuća i hranljiva, ali postavlja se pitanje: da li je bezbedno da je delimo sa našim psom?

Odgovor je da, psi smeju jesti lubenicu, ali uz određene mere opreza. Lubenica može biti sjajan dodatak ishrani vašeg psa, zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj vrednosti i niskom broju kalorija.

Sadrži vitamine A, B6 i C, kao i kalijum, što je čini zdravom poslasticom. Pored toga, sa svojih 92% vode, lubenica je odlična za hidrataciju, posebno tokom vrućih letnjih dana.

U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako pravilno pripremiti lubenicu za vašeg psa, koje su prednosti i potencijalni rizici, kao i koliko lubenice vaš pas može sigurno da pojede.

Kako hraniti psa lubenicom

Hranjenje psa lubenicom može biti zabavan i zdrav način da ga osvežite tokom vrućih dana.
Evo kako to možete uraditi bezbedno i efikasno:

 1. Operite lubenicu – pre nego što je pripremite, operite lubenicu kako biste uklonili
  prljavštinu i pesticide sa kore.
 2. Uklonite koru – kora lubenice može izazvati gastrointestinalne probleme kod pasa, pa je
  obavezno uklonite.
 3. Uklonite semenke – semenke mogu izazvati začepljenje creva i sadrže male količine
  cijanida. Uklonite sve semenke pre nego što date lubenicu psu.
 4. Isecite na male komade – isecite lubenicu na male komade veličine oko 2,5 cm x 2,5 cm
  x 0,6 cm kako biste izbegli rizik od gušenja.
 5. Umerenost – lubenicu treba davati kao poslasticu, ne više od 10% dnevnog unosa hrane.

Korisne nutritivne vrednosti lubenice u ishrani pasa

Lubenica je izvanredan izvor hidratacije i može ponuditi nekoliko nutritivnih koristi psima, pod uslovom da se daje u umerenim količinama i pravilno pripremljena. Evo nekoliko ključnih nutritivnih vrednosti lubenice koje mogu biti korisne za pse:

Korisni nutrijentiKoristi za pse
VodaLubenica sadrži preko 90% vode, što je čini odličnim izborom za hidrataciju tokom vrućih letnjih dana.
Vitamin CAntioksidant koji pomaže u jačanju imunog sistema i borbi protiv slobodnih radikala.
Vitamin AVažan za održavanje zdravlja kože, dlake, mišića, i nervnog sistema.
Vitamin B6Veoma bitan za funkciju mozga i formiranje crvenih krvnih ćelija.
KalijumPomaže u održavanju ravnoteže elektrolita, zdravlju srca i funkciji mišića.
MagnezijumPodržava zdravlje kostiju i pravilan rad mišića i nerava.
Nutritivne vrednosti lubenice u ishrani pasa

Davanje lubenice psima može biti zdrava i ukusna poslastica, ali je važno pratiti reakciju vašeg psa i konsultovati se sa veterinarom ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa uvođenjem ovog voća u ishranu vašeg kućnog ljubimca..

Mogu li psi jesti koru lubenice?

Postoji nekoliko razloga zašto psi nikako ne bi trebali jesti koru lubenice:

 1. Teško varenje – kora lubenice je tvrda i puna vlakan, što može biti teško za psa da je svari. To može izazvati gastrointestinalne probleme kao što su povraćanje ili dijareja.
 2. Rizik od gušenja – zbog svoje tvrdoće, komadi kore lubenice mogu predstavljati rizik od gušenja, posebno za manje pse.
 3. Začepljenje creva – ako pas proguta veće komade kore, to može dovesti do začepljenja creva, što je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu veterinarsku intervenciju.

Ako vaš pas slučajno pojede malu količinu kore, važno je da ispratite da li se pojavljuju simptomi poput gastrointestinalnih problema ili nelagodnosti. Ako primetite bilo kakve simptome poput povraćanja, dijareje, ili letargije, odmah se obratite veterinaru.

Mogu li psi jesti semenke lubenice?

Ne, psi ne bi trebali jesti semenke lubenice. Semenke mogu izazvati nekoliko problema kod pasa:

 1. Intestinalna blokada: Posebno kod manjih pasa, semenke mogu izazvati blokadu u digestivnom traktu, što može biti ozbiljno i potencijalno zahtevati hiruršku intervenciju.
 2. Gastrointestinalni problemi: Semenke mogu izazvati iritaciju ili zapušenje u gastrointestinalnom sistemu, što može dovesti do stomačnih tegoba, dijareje ili povraćanja.
 3. Potencijalni rizik od gušenja: Semenke lubenice su male i okrugle, što ih čini potencijalnim rizikom od gušenja, posebno za manje pse ili pse koji brzo jedu.

Kada dajete lubenicu svom psu, uvek je važno ukloniti sve semenke i koru kako biste izbegli potencijalne zdravstvene rizike. Najbolje je poslužiti čisto meso lubenice, isečeno na male komade koje će vas pas progutati bez ikakvog rizika.

buldog_jede_lubenicu


Što učiniti ako vaš pas pojede koru ili semenke lubenice?

Ako vaš pas pojede koru lubenice ili semenke, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti:

 1. Nadgledajte ponašanje vašeg psa: Pazite na znakove nelagode ili bolesti, kao što su gubitak apetita, letargija, povraćanje, dijareja ili znakovi boli u stomaku.
 2. Proverite stolicu: Pazite na stolicu vašeg psa kako biste videli prolazi li bilo šta neobično, kao što su nesvarene semenke ili komadi kore.
 3. Hidratacija: Osigurajte da vaš pas ima pristup svežoj vodi, posebno ako pokazuje znakove blage dijareje ili povraćanja.
 4. Ograničite aktivnost: Neka vaš pas miruje, izbegavajte intenzivne aktivnosti dok ne vidite kako se stanje razvija.
 5. Kontaktirajte veterinara: Ako primetite bilo kakve znakove blokade, jakih stomačnih bolova ili ako vaš pas povraća više puta, odmah kontaktirajte veterinara.

U mnogim slučajevima, mali komadi kore ili nekoliko semenki mogu proći kroz digestivni sistem bez ozbiljnijih problema, ali uvek je bolje biti oprezan i pažljivo pratiti zdravstveno stanje vašeg psa.

Mogu li psi biti alergični na lubenicu

Psi mogu biti alergični na lubenicu, ali to je retko. Simptomi alergije uključuju svrab, osip, oticanje lica ili njuške i gastrointestinalne probleme poput povraćanja ili dijareje. Ako primetite ove simptome nakon što vaš pas pojede lubenicu, kontaktirajte veterinara za savet.

Najbolje je polako i pažljivo uvoditi nove namirnice u ishranu vašeg kućnog ljubimca. Počnite s malim količinama i pazite na bilo kakve promene u ponašanju ili zdravstvenom stanju psa.

Preporuke za bezbedno hranjenje psa lubenicom


Uklonite koru i semenke – pre nego date lubenicu psu, isecite je na male komade kako biste smanjili rizik od gušenja.
Lubenicu davati umereno – lubenica bi trebalo da čini samo mali deo ishrane psa, oko 10% ukupne ishrane, dok bi ostatak trebalo da bude uravnotežena pseća hrana.
Zamrznuti komadi – pored serviranja sveže lubenice, možete smrznuti male kockice lubenice koje mogu poslužiti kao osvežavajuće i zabavne poslastice tokom letnjih meseci.
Dodaci hrani – zgnječite ili izblendajte malo lubenice i prelijte preko pseće hrane za dodatnu hidrataciju.
Voćni smuti – napravite voćni smuti tako što ćete izblendati lubenicu sa običnim jogurtom (bez šećera).

Uvek pažljivo posmatrajte reakciju psa. Ako primetite bilo kakve simptome nelagodnosti ili zdravstvene probleme nakon što pas pojede lubenicu, odmah kontaktirajte veterinara.

Dobro je da znate i ovo:

Počnite postepeno: Kada prvi put dajete lubenicu svom psu, počnite s malim porcijama da vidite kako reaguje. Ako ne pokazuje znakove gastrointestinalnih smetnji, možete postepeno povećavati količinu.

Izbegavajte voćne mešavine: Ako dajete psu lubenicu, najbolje je da je dajete samostalno, bez dodavanja drugog voća ili poslastica koje bi mogle sadržavati sastojke štetne za pse (kao što su grožđe ili čokolada).

Integracija u trening: Lubenicu možete koristiti kao zdravu poslasticu tokom treninga. Budući da je niskokalorična i osvežavajuća, može biti dobra motivacija za vašeg psa tokom toplih letnjih dana.

Pratite unos šećera: Lubenica sadrži prirodne šećere. Previše šećera može dovesti do problema s težinom i
drugih zdravstvenih problema. Uverite se da lubenica čini samo mali deo ukupne ishrane vašeg psa.

Pas sa specifičnim zdravstvenim stanjem: Za Pse sa određenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, lubenica nije najbolji izbor zbog visokog sadržaja šećera.

Kao dodatak ovim korisnim savetima, pripremili smo i nekoliko jednostavnih recepta koji će vašem psu omogućiti da bezbedno uživa u lubenici. Ovi recepti ne samo da su ukusni i osvežavajući, već su i laki za pripremu. Počevši od smutija od lubenice s jogurtom do smrznutih poslastica, sigurni smo da će vaš pas uživati tokom vrućih letnjih meseci.

Neka vaš pas zajedno sa vama uživa u ovoj letnjoj poslastici

Lubenica nije samo poslastica za ljude, već može biti i sjajan dodatak letnjoj ishrani vašeg psa. Uz pravilnu pripremu, uklanjanje semenki i kore te posluživanje u malim količinama, lubenica može pružiti vašem psu hidrataciju i vitamine koji su mu potrebni za održavanje zdravlja i vitalnosti..

Počnite s malim porcijama i pratite kako vaš pas reaguje. Ako ne uočite simptome koji bi mogli ukazivati na navedene zdravstvene smetnje, neka vaš pas zajedno sa vama uživa u ovoj slasnoj letnjoj poslastici!

Foto. MojBFF

Možda vas zanima....