Da_li_pas_sme_da_jede_banane__mojbff.rs

Da li pas sme da jede banane?

by MojBFF

Ako primetite da vaš pas liže usta i da je pola vaše banane magično nestalo sa stola, ne morate se brinuti za njegovo zdravlje. Da li pas sme da jede banane? Većina pasa može pojesti do nekoliko kriški banane dnevno ili do pola banane kada su u pitanju veći psi.
Zapravo, u mnogim domaćim poslasticama za pse, banane su uobičajeni sastojak. Međutim morate biti oprezni jer, previše banana znači puno šećera, što bi moglo uništiti apetit vašeg ljubimca, dovesti do debljanja ili čak do određenih zdravstvenih problema.

U ovom članku ćemo razjasniti sve dileme o tome da li psi smeju jesti banane, koje koristi mogu imati od ovog voća, i kako pravilno uključiti banane u njihovu ishranu.

U kojim količinama pas sme da jede banane?

Različite rase pasa imaju različite dijetetske potrebe. Na primer, dok veliki pas poput Zlatnog retrivera može zahtevati obroke bogate proteinima za održavanje mišićne mase, manji pas poput Pomeranca može imati koristi od manje kalorične hrane zbog njihove sklonosti ka manjoj aktivnosti. Bogate kalijumom, vitaminima i vlaknima, banane mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja i energije.

Banane treba davati psima u malim količinama kao povremenu poslasticu, a ne kao redovni deo njihove ishrane. Generalno se preporučuje sledeće pravilo:

 • Za male pse, nekoliko kriški banana dnevno je dovoljno.
 • Za veće pse, do polovine banane dnevno može biti prihvatljivo.

Važno je uzeti u obzir ukupan unos kalorija i šećera koji pas dobija kroz svoju uobičajenu ishranu, kako bi se izbegla prekomerna težina ili drugi zdravstveni problemi. Takođe, pre nego što uvedete nove namirnice u ishranu vašeg psa, posebno ako je reč o voću poput banana, poželjno je konsultovati se sa veterinarom. On može dati specifične savete u skladu sa zdravstvenim stanjem, težinom, aktivnošću i prehrambenim potrebama vašeg psa.

Zdravstvene prednosti banana za pse

Umerena količina banana u ishrani pasa može doneti razne zdravstvene prednosti. Evo nekoliko ključnih koristi koje banane mogu doneti vašem psu:

 1. Bogatstvo nutrijenata: Banane su izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući kalijum, vitamin C, vitamin B6 i magnezijum. Kalijum je veoma važan za pravilno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema. Vitamin B6 podržava imunološki sistem i poboljšava zdravlje kože, dok vitamin C deluje kao antioksidans štiteći ćelije od oštećenja.
 2. Energija i metabolizam: Prirodni šećeri u bananama, poput glukoze, fruktoze i saharoze, pružaju brz izvor energije, što može biti korisno za aktivne pse koji trebaju dodatni podsticaj.
 3. Poboljšanje probave: Visok sadržaj dijetetskih vlakana u bananama može pomoći u regulaciji gastrointestinalnog trakta, što je posebno korisno za pse koji imaju probleme s probavom kao što su dijareja ili zatvor.
 4. Zdravlje srca: Kalijum u bananama može pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući efekte natrijuma i regulišući krvni pritisak.

Da li psi smeju da jedu koru od banane?

Psi generalno ne bi trebali jesti koru od banane. Iako kore od banana nisu toksične, one sadrže mnogo vlakana koja mogu biti teška za probavu pasa.

Pored toga, kore od banana mogu sadržati pesticide ili druge hemijske supstance, što može biti štetno za pse. Ako želite uključiti banane u ishranu vašeg psa, uvek mu dajte samo mesnati, unutrašnji deo ploda.

Kako možete kombinovati banane sa drugim namirnicima

Banane mogu biti ukusna i zdrava poslastica za vašeg psa, a postoje različiti kreativni načini kako ih možete uključiti u njihovu ishranu:

 1. Pire od banane: Zgnječite malo banane i dodajte je u uobičajenu hranu vašeg psa. Ovo je jednostavan način da obogatite njegov obrok nutritivnim sastojcima koje banane sadrže.
 2. Banana sa jogurtom ili kikiriki puterom: Pomešajte bananu sa malo jogurta ili kikiriki putera i stavite smesu na podlogu za lizanje. Ovo može biti zabavan i ukusan način da zaposlite svog psa.
 3. Sladoled od banane i kikiriki putera: Napravite domaći sladoled od banane i kikiriki putera za osveženje tokom toplih letnjih dana. Samo zgnječite bananu, pomešajte sa kikiriki puterom i zamrznite.
 4. Banana u igrački za žvakanje: Napunite Kong ili sličnu igračku za žvakanje malo banane i zamrznite. Ovo može pružiti dugotrajan izazov za vašeg psa koji će se zabavljati dok pokušava doći do zamrznute poslastice.
 5. Kriške banane kao brza poslastica: Isecite bananu na kriške i podelite nekoliko sa svojim psom. Ostatak možete zamrznuti i kasnije koristiti kao osvežavajuću poslasticu.
 6. Bezglutenske poslastice od banane: Kombinujte kokos, ovseno brašno i bananu da napravite zdrave bezglutenske poslastice. Ovo je odličan način da se vaš pas zdravo počasti.

Ove metode nude zabavne a istovremeno i veoma nutritivne opcije za uključivanje banana u ishranu vašeg ljubimca.

Mogu li banane biti loše za pse?

Da, banane mogu biti loše za pse ako se konzumiraju u prevelikim količinama. Iako banane sadrže mnogo korisnih nutrijenata, one također imaju visok sadržaj šećera, što može dovesti do problema poput povećanja težine ili dijabetesa, posebno kod pasa koji nisu vrlo aktivni. Takođe, velike količine banana mogu izazvati probavne smetnje kod pasa, uključujući dijareju ili zatvor zbog visokog sadržaja vlakana.

Banane trebaju biti kao povremena poslastica za vašeg ljubimca, a ne kao redovan deo ishrane psa. Umerene količine, poput nekoliko kriški banana, su obično sigurne za većinu pasa. Uvek je dobro pratiti kako vaš pas reaguje na novo voće i konsultovati se sa veterinarom ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o ishrani vašeg ljubimca.

Mogu li psi biti alergični na banane?

Iako alergija nije uobičajena pojava, dobro je da pratite reakcije svog psa nakon što ga nahranite nekom novom namirnicom, poput banana.

Simptome koji ukazuju na pojavu alergije su:

 • Svrab i uporno češanje
 • Crvenilo i zapaljenje kože
 • Gubitak dlake
 • Lokalni otok
 • Infekcije uha
 • Kijanje ili kašalj
 • Dijareja ili povraćanje

Važno je da znate da kao i sa svakom novom hranom, trebate pratiti kako vaš pas reaguje na banane. Ako primetite bilo kakve znake alergijske reakcije ili probavnih problema, konsultujte se sa veterinarom.

Ukusne namirnice koje mogu biti zamena za banane

Ako je vaš pas alergičan i ne sme da jede banane ovo su ukusne namirnice koje možete isprobati kao zamensku poslasticu:

Jabuke: Jabuke su dobar izvor vlakana i vitamina C, ali im treba izvaditi jezgru i narezati ih kako bi se izbjegle opasnosti od gušenja.

Mrkva: Mrkva je hrskava i niskokalorična poslastica koja sadrži vlakna i beta-karoten, antioksidans koji podržava zdravlje očiju.

Zeleni pasulj: Zeleni pasulj je niskokalorična i hranjiva poslastica koja sadrži vlakna i vitamine.

Bundeva: Bundeva je poslastica bogata vlaknima koja može pomoći u smirivanju želučanih tegoba vašeg ljubimca.

Neka vaš pas proba i ostalo voće

Banane su ukusna i hranjiva poslastica u kojoj vaš pas može uživati ​​u umerenim količinama. Postoji i drugo voće koje je sigurno oduševiti za vašeg psa, kao što su:

Borovnice

Lubenice
Brusnice
Jagode
Mango
Maline


Izaberite sveže voće i izbegavajte ono sa semenkama ili košticama. Voće može biti zanimljiva i zdrava poslastica za vašeg psa, pogotovo ako ga koristite kao nagradu tokom igre ili treninga.

Uvek se konsultujte sa svojim veterinarom pre nego što uvedete nove vrste voća ili bilo koje druge promene u ishrani vašeg psa, kako biste bili sigurni da su te promene bezbedne i korisne za vašeg ljubimca.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....