Pomeranac_mojbff

Pomeranac – kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Pomeranac, od milja poznat kao “Pom”, rasa je pasa poznata po svojoj minijaturnoj veličini i živahnom karakteru. Pomeranci se odlikuju svojom pahuljastom dvostrukom dlakom, izrazima lica poput lisice i živahnim ponašanjem. Ova rasa pasa je vrlo prilagodljiva i zato može biti idealan kućni ljubimac u različitim životnim prostorima, od stanova do kuća s dvorištima.

Ovi pufnasti mali psi prirodno su znatiželjni prema svetu koji ih okružuje. Uvek budan izraz lica, sjajne oči i uspravne uši daju im simpatičan i radoznao izgled.

Poreklo Pomeranaca

Da li ste znali da su Pomeranci originalno uzgajani kao veći, robustni radni psi i bili su korišteni za različite poslove uključujući čuvanje stoke i domova.
Pomeranac, je ime dobio po Pomeraniji, po pomorskom regionu koji se nalazi na severozapadu Poljske i severoistoku Nemačke a njegova bogata prošlost datira još iz 16. veka.

U 18. veku, rasa je počela da dobija na popularnosti među evropskim aristokratama, posebno u Engleskoj. Veličina Pomeranaca počela je da se smanjuje kako su postajali popularniji kao kućni ljubimci, a ne kao radni psi. Ovaj prelaz je u velikoj meri bio pod uticajem kraljevskih porodica koje su ih favorizovale, među prvima je to bila kraljica Šarlot, koja je uvela pomeranca u Englesku kada se udala za kralja Džordža III.

Razvoj rase nastavio Se pod uticajem kraljice Viktorije, čija je ljubav prema ovoj vrsti psa imala dubok uticaj na njenu popularnost. Kraljica je usvojila malog crvenog pomeranca 1888. godine, zbog čega je ta boja postala moderna do kraja 19. veka.
Tokom svoje vladavine, aktivno je učestvovala na izložbama pasa i sama uzgajala Pomerance, što je podstaklo trend uzgajanja manjih Pomeranaca.

Danas, Pomeranci se mogu naći u različitim bojama, što ih čini jednom od najraznovrsnijih rasa po boji dlake. Među njima su bele, crne, smeđe, crvene, narandžaste, krem, plave, sable (pesak boje), crno-žute, smeđe i preplanule, kao i pegave, tigraste i parti-color (višebojne) varijante.
Merle pomeranac predstavlja relativno novu varijantu boje koju su razvili uzgajivači, ova boja kombinuje jednu punu osnovnu boju s svetlijom plavo-sivom koja stvara mrljasti efekat.

Da li ste znali?

 • Da je pomeranac po imenu “Turi” bio uz kraljicu Viktoriju kada je preminula 1901. godine.
 • U serijama na Netflixu „Kraljica Šarlot: Priča iz Bridgertona“ i originalnoj seriji „Bridgerton“ pojavljuju se brojni Pomeranci kao omiljeni psi kraljice Šarlot. Iako su serije fikcione, prava kraljica Šarlot je bila jako posvećena svojim Pomerancima.
 • 2014. godine, Paris Hilton je potrošila 13.000 dolara na „najmanjeg Pomeranca na svetu“, Teacup Pomeranca po imenu Mr. Amazing.
 • Dva Pomeranca su preživela potonuće Titanika.
 • Pomeranac po imenu Jiff drži dva Ginisova rekorda – za najbrži trk od 10 metara na zadnjim nogama i najbrži trk od 5 metara na prednjim nogama.

Osnovne karakteristike Pomeranaca

Pomeranci su mala rasa pasa, obično teški između 1.9 i 3.5 kilograma i visoki oko 20 centimetara. Poznati su po svojoj bujnoj, pufnastoj dlaci koja dolazi u različitim bojama, te njihovim izraženim očima i uspravnim ušima što im daje radoznao izgled. Iako su mali, veoma su čvrsti i energični, a njihova samouverena i živahan karakter čini ih popularnim ljubimcima. Pomeranci su inteligentni i vole da budu u centru pažnje, zbog čega se lako uklapaju sa svim članovima porodice.
Životni vek im je obično između 12 i 16 godina.

Iako su većinom zdravi, Pomeranci mogu biti skloni određenim genetskim problemima kao što su problemi sa kolenima, zubima i disajnim putevima. Važno je redovno ih voditi veterinaru i brinuti o njihovom krznu češljanjem nekoliko puta nedeljno i kupanjem jednom mesečno. Takođe, važno je održavati njihovu mentalnu i fizičku aktivnost kroz igru i kratke šetnje kako bi ostali srećni i zdravi.

Pregled osnovnih karakteristika Pomeranaca:

Pomeranci Osnovne karakteristike
PorekloPomeranska regija (Poljska i Nemačka)
TežinaMali, od 1,9 do 3,5 kg
Visinaoko 20 cm
Životni vek12 do 16 godina
DlakaGusto dvostruko krzno koje varira u boji, ali je obično uglavnom narandžasto, sa crnim ili braon oznakama, ili potpuno belo, ili crno i smeđe. Druge retke boje uključuju lila i plavu.
TemperamentInteligentan, lojalan, ljubazan i razigran
Potrenbe za vežbanjemNiske do umerene
TreningRelativno lako se trenira
ZdravljeGeneralno zdravi, ali mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima
Osnovne karakteristike Pomeranaca

Temperament Pomeranaca

Pomeranci su poznati po svom živahnom i vedrom temperamentu. Po prirodi su znatiželjni, uvek spremni da istražuju svoje okruženje i upoznaju nove ljude i ljubimce. Uprkos što su mali psi, Pomeranci su često neustrašivi i mogu biti prilično glasni, upozoravajući svoje vlasnike na bilo šta neobično svojim oštrim lajanjem.

Veoma su privrženi i stvaraju jake veze sa članovima svoje porodice, često prateći svoje vlasnike po kući. Pomeranci mogu biti prilično posesivni kada je u pitanju pažnja njihovih vlasnika, što ponekad može dovesti do ljubomore prema drugim ljubimcima ili ljudima.

Pomeranci su poznati po svojoj inteligenciji ali mogu biti prilično tvrdoglavi, što znači da zahtevaju dosledan i strpljiv trening od rane dobi. Najbolje reaguju na pohvale i nagrađivanje kroz davanje poslastica.
Rana socijalizacija je važna kako bi odrasli u dobro prilagođene pse koji se lako snalaze u različitim situacijama, sa različitim ljudima i u različitim okruženjima.

Uopšteno, Pomeranci su divni saputnici, puni šarma i karaktera, što ih čini idealnim ljubimcima za one koji mogu posvetiti vreme njihovom pravilnom treningu i socijalizaciji.

Nega_pomoranaca

Potrebe za negom Pomeranaca

Pomeranci su neodoljivi mali psi koji osvajaju srca svojom živahnom prirodom i pufnastim izgledom. Kao i svaki pas, i oni zahtevaju određenu negu kako bi ostali zdravi i srećni. Evo nekoliko ključnih aktivnosti koje su neophodne za negu pomeranaca:

Redovno četkanje:

Zbog gustog donjeg sloja i dužeg spoljašnjeg sloja, Pomerance treba češljati nekoliko puta nedeljno kako bi se sprečilo petljanje dlake i smanjilo linjanje. Korištenje četke sa mekim iglicama i metalnog češlja efikasno je za prodiranje kroz njihovo gusto krzno, kako ne biste zapostavili određene delove.

Kupanje:

Pomerance treba kupati jednom mesečno ili prema potrebi. Važno je koristiti šampon specifičan za pse koji neće ukloniti prirodna ulja iz krzna. Takođe je bitno da se svi ostaci sapuna temeljno isperu iz krzna kako bi se izbegle iritacije i suvoća.

Šišanje krzna:

Iako ova rasa obično ne zahteva temeljno šišanje, neki vlasnici biraju da trimuju područje oko šapa i zadnjeg dela radi održavanja čistoće i izgleda. Profesionalno uređivanje svakih nekoliko meseci može pomoći u upravljanju dužinom i oblikom krzna, posebno tokom toplijih meseci.

Nega noktiju:

Njihovi nokti treba redovno da se skraćuju kako bi se sprečio preterani rast i cepanje, što može biti bolno i dovesti do poteškoća u hodanju. To se obično radi svakih 4-6 nedelja.

Nega ušiju:

Uši treba proveravati nedeljno radi prljavštine, crvenila ili lošeg mirisa, što može ukazivati na infekciju. Čišćenje blagim sredstvom za čišćenje ušiju posebno formulisanim za pse može sprečiti potencijalne probleme.

Dentalna higijena:

Zbog malih usta, Pomeranci su skloni dentalnim problemima. Četkanje zuba nekolko puta nedeljno pastom za zube specifičnom za pse može pomoći u sprečavanju nakupljanja zubnog kamenca i bolesti desni.

Redovno održavanje nege pomoći će da vaš Pomeranac izgleda i oseća se dobro, istovremeno čuvajući njegovo zdravlje i kvalitet života.

Ishrana Pomeranaca

Ishrana pomeranaca zahteva posebnu pažnju zbog njihove male veličine i specifičnih nutritivnih potreba. Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu kada je reč o ishrani ovih malih pasa:

Balansirana ishrana

Pomeranci trebaju uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, mastima i ugljenim hidratima. Važno je osigurati hranu koja je formulisana posebno za male rase pasa jer takva hrana sadrži pravilne veličine granula i optimalan skup hranljivih sastojaka koji odgovaraju njihovim energetskim potrebama.

Visokokvalitetni proteini

Proteini su ključni za održavanje zdrave dlake i kože, što je posebno važno za Pomerance koji su poznati po svojoj gustoj i bujnoj dlaci. Izvori visokokvalitetnih proteina uključuju sveže meso, ribu i jaja.

Ograničen unos kalorija

Zbog svoje male veličine, Pomeranci su skloni gojaznosti ako unose previše kalorija. Važno je pratiti količinu hrane koju konzumiraju i prilagoditi porcije kako bi se izbeglo prekomerno povećanje težine.

Dijetetska vlakna

Vlakna pomažu u održavanju zdravlja digestivnog sistema vašeg ljubimca. Hrana koja sadrži izvore vlakana poput povrća i voća može pomoći u regulaciji probave i sprečavanju problema kao što je zatvor.

Dodaci i vitamini

Pomeranci mogu imati koristi od dodataka ishrani koji podržavaju zdravlje kože i dlake. Omega-3 masne kiseline su posebno korisne za održavanje sjajne i zdrave dlake, dok vitamini E i C deluju kao snažni antioksidanti, pomažući u zaštiti ćelija i jačanju imunološkog sistema. Ovi dodaci ne samo da poboljšavaju izgled dlake, već i doprinose opštem zdravlju vašeg ljubimca, čineći ga vitalnijim i otpornijim na bolesti.

Voda

Sveža i čista voda mora biti dostupna u svakom trenutku kako bi se osiguralo pravilno hidriranje, što je ključno za održavanje zdravlja bubrega i urinarnog trakta.

Prilikom planiranja i odabira hrane za vašeg pomeranca, najbolje je konsultovati se sa veterinarom, koji može preporučiti najbolju vrstu hrane na osnovu specifičnih zdravstvenih potreba, težine i nivoa aktivnosti vašeg psa. Pravilna ishrana je ključna za dug i zdrav život vašeg ljubimca.

Trening i fizička aktivnost Pomeranaca

Pomeranci su energični i razigrani psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost, iako su njihove potrebe za vežbanjem relativno umerene u poređenju sa većim vrstama pasa.

Pomeranci najbolje reaguju na kratke i zabavne trening sesije. Oni su veoma inteligentni i mogu brzo učiti, ali njihova pažnja može lako da popusti, pa je važno da trening bude interesantan. Pomeranci su jako dobri u učenju trikova, ali morate biti dosledni i čvrsti kada ih trenirate.

Najbolje reaguju na trening kada ga pohvalite ili nagradite igračkom i poslasticom. To pomaže u izgradnji poverenja i jača vezu između vas i vašeg pomsa.

Pomeranci su dobri terapijski psi i donose zadovoljstvo i utehu bolesnim i starijim osobama u bolnicama i domovima za negu.

Imaju puno energije i uživaju u šetnjama. Kaskaju, ponosno uzdignute glave, upoznaju nove ljude i istražuju nova područja i mirise.

Sretan_pomeranac

Zdravstveni problemi Pomeranaca

Pomeranci, kao i mnoge druge male rase, imaju nekoliko specifičnih zdravstvenih problema na koje bi vlasnici trebali obratiti pažnju. Evo nekoliko uobičajenih:

 1. Problemi sa zubima: Zbog male veličine njihovih čeljusti, Pomeranci su skloni dentalnim problemima, uključujući nakupljanje zubnog kamenca, gingivitis i gubitak zuba. Redovna dentalna higijena i provere su ključni za održavanje zdravlja njihovih zuba.
 2. Luksacija patele (iskakanje čašice): Ovo je čest problem kod malih vrsta pasa, a odnosi se na stanje kada koleno sklizne izvan svog normalnog položaja. To može uzrokovati šepanje ili čak izazvati trajnu hromost ukoliko nema odgovarajućeg tretmana.
 3. Hipoglikemija: Nizak šećer u krvi može biti problem, posebno kod mladih štenaca. To može dovesti do slabosti, drhtavice i u težim slučajevima, do gubitka svesti. Održavanje redovnih obroka bogatih hranjivim materijama može pomoći u prevenciji ovog stanja.
 4. Problemi s krznom i kožom: Pomeranci su poznati po svojoj bujnoj dlaci, ali to može dovesti do problema kao što su upale kože ili preterano linjanje. Pravilna nega dlake, uključujući redovno četkanje i kupanje, neophodna je za održavanje zdravlja kože i dlake.
 5. Kolaps traheje: Ovo stanje, pri kojem dođe do slabljenja ili kolapsa traheje, često se viđa kod malih rasa, uključujući Pomerance. Simptomi uključuju kašalj i otežano disanje, a tretman može varirati od upravljanja simptomima do hirurške intervencije u težim slučajevima.
 6. Srčani problemi: Pomeranci mogu patiti od nepravilnog protoka krvi kroz srčane zaliske, što može dovesti do nepravilnih otkucaja srca, umora i kašlja. Lečenje može uključivati lekove, redovno praćenje i ponekad hirurški zahvat.
 7. Problemi s očima: Ove male pse često pogađaju bolesti poput progresivne retinalne atrofije i katarakte, koje mogu dovesti do gubitka vida. Lečenje obično uključuje kapi za oči i ponekad hirurške zahvate.
 8. Pretilost: Prekomerna težina može uzrokovati brojne probleme uključujući probleme sa disanjem i zglobovima. Prevencija obuhvata kontrolu ishrane i redovnu fizičku aktivnost.

Pravovremeno prepoznavanje i lečenje ovih i drugih zdravstvenih problema može značajno doprineti kvalitetu života vašeg Pomeranca. Redovne posete veterinaru su ključne za rano otkrivanje i upravljanje svim zdravstvenim problemima.

Pomeranac – cena

Ukoliko razmišljate da nabavite Pomeranca, trebate biti spremni da izdvojite značajan iznos novca. Pomeranci su poznati kao skupi psi, posebno ako želite da nabavite čistokrvno štene. Cena pomeranca obično predstavlja značajan deo budžeta prilikom kupovine ove rase pasa.

Prilikom pretrage na internetu, možete naići na oglase u kojima Pomeranac košta između 200 i 600 evra. Važno je imati na umu da postoji sumnja u to da li su ovo čistokrvne rase.

Cena čistokrvnog pomeranca može varirati od 1500 do 2500 evra, npr. ukoliko želite kupiti pomeranca BOO. Zbog visoke cene jako je važno izabrati pouzdanog uzgajivača kako biste bili sigurni u poreklo psa.

Jesu li Pomeranci dobri za porodicu?

Ovi živahni, privrženi psi obično se dobro slažu s decom i drugim kućnim ljubimcima, a njihova mala veličina čini ih pogodnim za stanovanje u stanovima ili manjim kućama.

Važno je imati na umu da Pomeranci zahtevaju dosta nege, posebno kada je u pitanju održavanje njihove guste dlake. Takođe, mogu biti skloni nervozi i lajanju ako nisu pravilno socijalizovani ili ako se osećaju ugroženo.

Kao i kod ostalih rasa pasa, važno je rano početi sa socijalizacijom i treningom, posebno u domovima sa malom decom, kako bi se osiguralo da se vaš ljubimac dobro prilagodi vašem načinu života.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....