Akita_mojbff

Japanska Akita – kompletan vodič za buduće vlasnike

by MojBFF

Japanska Akita, poznata i kao Akita Inu, je popularna vrsta psa koja je u zemlji porekla, Japanu, smatrana simbolom sreće, dugovečnosti i zaštite. Ovaj dostojanstven i elegantan pas poznat je po svojoj lojalnosti i hrabrosti. Njihova istorija je duboko ukorenjena u japanskoj kulturi, gde su prvobitno uzgajani za lov na velike zveri poput medveda i divljih svinja. Danas je Japanska Akita cenjena kao lojalan porodični pas i pratilac.

Akite su poznate po svojoj jedinstvenoj kombinaciji snage i nežnosti. Njihov prepoznatljiv izgled – široka glava, trouglaste oči i gusti, dvostruki slojevi krzna – čine ih lako prepoznatljivim i izuzetno atraktivnim. Iako su vrlo samostalne i zaštitnički nastrojene, Akite su poznate po svojoj tihoj i mirnoj prirodi.

Poreklo Japanske Akite

Japanska Akita, poznata i kao Akita Inu, ima bogatu istoriju u japanskoj kulturi. Ova moćna i elegantna rasa pasa potiče iz severnih planinskih oblasti Japana

Prvi zapisi o Akita Inu datiraju iz 1600-ih godina. Tada su ovi psi korišćeni za lov na velike zveri poput medveda, divljih svinja i jelena. Bili su cenjeni zbog svoje snage, hrabrosti i lovačkih veština. Akite su bile ne samo lovci, već i čuvari, sposobni da zaštite svoje vlasnike i njihovu imovinu.

Tokom perioda Edo (1603–1868), Akite su često bile vlasništvo plemića i samuraja. Oni su ih cenili zbog lojalnosti i zaštitničke prirode. U to vreme, Akite su dobile prepoznatljiv izgled i karakteristike koje su danas cenjene.

Početkom 20. veka, Akita Inu je bila ugrožena zbog ukrštanja sa zapadnim pasminama poput Mastifa i Nemačkog ovčara. Japanski uzgajivači su radili na očuvanju čiste linije rase. Osnovane su organizacije i sprovedeni su programi uzgoja kako bi se očuvala čista linija Akita Inu.

Tokom Drugog svetskog rata, Akite su bile suočene sa velikim poteškoćama. Mnogi psi su bili ubijeni zbog nedostatka hrane i oštre zime. Nakon rata, ova rasa je bila na ivici izumiranja. Američki vojnici koji su se vraćali iz Japana često su donosili Akite kući, što je dovelo do razvoja Američke Akite, koja se razlikuje od japanske verzije.

Akita_i_devojka_mojbff

Razlike između Japanske Akite i Američke Akite

Iako su Japanska Akita i Američka Akita slične, postoje ključne razlike između ove dve varijante koje ih čine jedinstvenim. Ove razlike uključuju poreklo, fizičke karakteristike, temperament i standarde uzgoja.

Poreklo

Japanska Akita (Akita Inu): Potiče iz Japana, gde je bila uzgajana za lov i čuvanje. Akita Inu je duboko ukorenjena u japanskoj kulturi i tradiciji, često se smatrala simbolom sreće i zaštite.

Američka Akita: Nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon Drugog svetskog rata kada su američki vojnici doveli Akite iz Japana. Tokom godina, Američka Akita je selektivno uzgajana kako bi se stvorila veća i masivnija rasa u poređenju sa japanskom verzijom.

Standardi uzgoja

Japanska Akita:

 • Standardi: Uzgajana prema strogim japanskim standardima koji naglašavaju očuvanje tradicionalnih osobina ove rase.
 • Asocijacije: Priznata od strane Japan Kennel Club (JKC) i Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Američka Akita:

 • Standardi: Razvijena prema američkim standardima koji dopuštaju veću varijabilnost u izgledu i boji.
 • Asocijacije: Priznata od strane American Kennel Club (AKC) i drugih kinoloških asocijacija širom sveta.

Prema sajtu Dogster.com ostale razllike ove dve vrste pasa su prikazane u tabeli:

KarakteristikeJapanska AkitaAmerička Akita
Visina63.5–70 cm61–71 cm
Težina25–34 kg32–59 kg
Životni vek10–12 godina10–14 godina
Potreba za vežbom1 i više sati dnevno5 sati dnevno
Nega dlakePreteranoUmereno
Odnos prema ljudimaPrijateljskiPrijateljski
TreningInteligentni, tvrdoglavi,
potrebni iskusni vlasnici
Inteligentni, tvrdoglavi,
potrebni iskusni vlasnici
Japanska Akita vs Američka Akita

Japanska Akita – karakteristike

Japanska Akita je vrsta psa koja se ističe svojim jedinstvenim izgledom, karakterom i osobinama. Akita je veliki i skladno građen pas, poznat po svojoj snazi i izdržljivosti. Njihov debeo i mišićav vrat, manje trouglaste uši i visok, debeo rep savijen preko leđa daje im impresivan i prepoznatljiv izgled..

Evo pregleda osnovnih karakteristika Japanske Akite:

KarakteristikaJapanska Akita
PorekloJapan
Težina32 do 60 kg
Visina61 do 71 cm
Životni vekod 11 do 15 godina
Boja dlakeCrvena, žućkasto smeđa, tigrasta i bela
GrađaSnažno građeni, široke glave, mišićavi
TemperamentLojalni, nepoverljiv prema strancima, inteligentni, tvrdoglavi
Potrebe za vežbanjemZahteva stalnu mentalnu i fizičku aktivnost
DresuraInteligentni, ali tvrdoglavi, potrebni iskusni vlasnici
ZdravljeKoronarna arterijska bolest, progresivna atrofija mrežnjače, alergije
Osnovnie karakteristike Japanske Akite

Temperament i karakter Japanske Akite

Japanska Akita, poznata po svojoj eleganciji i dostojanstvenom stavu, poseduje jedinstven temperament i karakter koji su oblikovani vekovima selektivnog uzgoja. Akita Inu je rasa psa koja zahteva posebno razumevanje i pažnju zbog svojih specifičnih osobina.

Lojalnost

Lojalnost je verovatno najprepoznatljivija osobina Japanske Akite. Ova vrsta je poznata po svojoj neverovatnoj odanosti prema vlasniku i porodici. Priča o Hachiku, vernoj Akiti koja je devet godina čekala svog preminulog vlasnika na stanici Shibuya, najbolje ilustruje ovu karakteristiku. Akite su spremne da brane svoje vlasnike i njihovu imovinu po svaku cenu.

Mirna priroda

Japanske Akite su generalno tihi i mirni psi. Retko laju bez razloga, što ih čini idealnim za vlasnike koji preferiraju tiše pse. Međutim, kada osete opasnost ili pretnju, njihovo duboko i gromoglasno lajanje jasno će upozoriti vlasnika. Ova karakteristika ih čini izvrsnim čuvarima.

Inteligencija

Akite su veoma inteligentne i lako uče komande, što ih čini odličnim za obuku. Međutim, njihova inteligencija je praćena jakom voljom i tvrdoglavošću, što može biti izazov za vlasnike. Trening zahteva doslednost, strpljenje i pozitivnu motivaciju.

Tvrdoglavost

Tvrdoglavost je jedna od ključnih osobina Japanske Akite. Ovi psi imaju snažnu volju i često mogu biti nezavisni u donošenju odluka. Zbog toga, obuka može biti zahtevna, posebno za neiskusne vlasnike. Potrebna je čvrsta, ali nežna ruka koja će uspostaviti jasnu hijerarhiju i granice.

Zaštitnički instinkt

Akite su prirodno zaštitnički nastrojene. One su vrlo oprezne prema strancima i često pokazuju rezervisanost prema ljudima koje ne poznaju. Ovo ih čini izvrsnim čuvarima doma. Međutim, pravilna socijalizacija od ranog uzrasta je ključna kako bi se osiguralo da Akita razvije stabilan i uravnotežen temperament.

Potencijalna opasnost

Akite se često smatraju potencijalno opasnim psima zbog svoje snage i zaštitničkog instinkta. Mogu biti agresivne prema strancima, pa je neophodna pravilna i kontinuirana socijalizacija. Posebno su mužjaci skloni čudljivosti i neprijateljskom stavu prema drugim mužjacima, bez obzira na rasu. Ženke su, s druge strane, mirnije prirode, plemenitije i lakše ih je kontrolisati.

Odnos Akite sa decom

Japanske Akite se generalno dobro slažu sa decom, posebno ako su pravilno socijalizovane. Ipak, zbog njihove veličine i snage, mogu slučajno povrediti mlađu decu tokom igre. Važno je nikada ne ostavljati Akitu samu sa malom decom bez nadzora. Kada je reč o odnosu sa drugim psima, Akite mogu biti agresivne, posebno prema psima istog pola. Njihov posesivni instinkt, naročito kada je hrana u pitanju, može izazvati sukobe sa drugim kućnim ljubimcima.

Dosada i destruktivno ponašanje

Zbog svoje inteligencije i potrebe za mentalnom stimulacijom, Japanske Akite mogu postati destruktivne ako im je dosadno. Ovi psi zahtevaju redovne vežbe i mentalne izazove kako bi ostali mirni i zadovoljni. Aktivnosti poput trčanja i igara donošenja interaktivnih igračaka su odlični načini da se zadovolje njihove potrebe.
Zbog svoje privrženosti vlasniku, Akita će biti najsrećnija u kući ili stanu, blizu svoje porodice. Ako provodi previše vremena sama, može razviti destruktivno ponašanje.

Japanska Akita je rasa pasa koja kombinuje eleganciju, snagu i lojalnost. Njihov jedinstven temperament zahteva iskusnog vlasnika koji razume njihove potrebe i može im pružiti adekvatnu obuku i socijalizaciju.

Nega Japanske Akite

Japanska Akita, poznata po svojoj lepoti i dostojanstvenom držanju, a da bi ostala takva ova rasa zahteva pažljivu i redovnu negu. U nastavku teksta vam donosimo osnovne smernice za negu ovog prekrasnog psa:

Dlaka

Japanska Akita ima dvostruku dlaku koja je gusta i otporna na vremenske uslove. Sastoji se od meke poddlake i grublje spoljašnje dlake. Redovno četkanje je ključno za održavanje zdravlja i lepog izgleda vaše Akite.

Četkanje:

Preporučuje se četkanje najmanje dva puta nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka i sprečilo stvaranje čvorova. Tokom sezona linjanja, četkanje bi trebalo biti svakodnevno kako bi se kontrolisao višak dlake.
Vrsta četke: Koristite četku sa čvrstim zupcima za spoljašnju dlaku i mekšu četku za poddlaku. Četke sa iglicama ili slicker četke su posebno korisne za uklanjanje mrtve dlake.

Kupanje:

Akite ne treba često kupati jer prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja iz njihove kože i dlake. Preporučuje se kupanje samo kada je pas stvarno prljav ili ima neprijatan miris.
Šampon: Koristite blage šampone namenjene psima kako biste očuvali prirodnu ravnotežu ulja u koži. Izbegavajte šampone sa jakim hemikalijama koje mogu iritirati kožu.

Nega ušiju

Akite imaju uspravne uši koje su sklone nakupljanju prljavštine i voska. Redovno čišćenje ušiju je važno kako bi se sprečile infekcije. Pregledajte i očistite uši jednom nedeljno. Koristite blage otopine za čišćenje ušiju koje su dostupne u prodavnicama za kućne ljubimce.
Pažljivo čišćenje: Nikada ne koristite štapiće za uši. Umesto toga, koristite pamučne jastučiće ili gazu natopljenu u otopinu za čišćenje.

Nega zuba

Zubna higijena je ključna za opšte zdravlje Akite. Redovno čišćenje zuba pomaže u prevenciji nakupljanja kamenca i parodontalnih bolesti. Preporučuje se pranje zuba barem tri puta nedeljno. Koristite pastu za zube namenjenu psima i četkicu sa mekanim vlaknima.
Poslastice za zube: Dajte poslastice koje su dizajnirane za čišćenje zuba kako biste dodatno smanjili nakupljanje kamenca.

Nega noktiju

Redovno skraćivanje noktiju je važno kako bi se izbegle neprijatnosti prilikom hodanja i potencijalne povrede. Nokte treba skraćivati svake dve do četiri nedelje. Ako čujete da vaš pas tapka po podu, vreme je za skraćivanje noktiju.
Pravilna tehnika: Koristite kvalitetne makaze za nokte ili brusilicu za pse. Ako niste sigurni kako to uraditi, posavetujte se sa profesionalnim groomerom.

Nega Japanske Akite zahteva posvećenost i redovnu pažnju, ali je trud vredan zbog njihove lojalnosti, inteligencije i lepote. Pravilna nega dlake, ušiju, zuba i noktiju, uz redovne fizičke i mentalne aktivnosti, osiguraće da vaša Akita bude lepa, zdrava i srećna.

Japanska Akita – ishrana

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje i dugovečnost Japanske Akite. Važno je posvetiti posebnu pažnju sastojcima hrane, njihovoj kvaliteti i učestalosti hranjenja kako bi vaša Akita ostala zdrava i snažna.

Japanske Akite su velika rasa pasa koja zahteva uravnoteženu ishranu bogatu različitim hranjivim materijama, uključujući proteine, masti, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Hrana bogata proteinima iz izvora poput piletine, govedine i ribe pomoći će u održavanju njihove mišićne mase i energije.
Zdrave masti iz ribljeg ulja ili lanenog ulja takođe su važne za zdravlje kože i dlake, dok ugljeni hidrati iz smeđeg pirinča i slatkog krompira obezbeđuju potrebnu energiju.

Štenci Akite treba da se hrane tri puta dnevno kako bi podržali njihov rast i razvoj, dok odraslim psima odgovaraju dva obroka dnevno. Ova rutina pomaže u održavanju stabilnog nivoa energije i smanjuje rizik od nadutosti i želučanih problema, čime se poboljšava ukupno zdravlje vašeg psa.

Dodavanje minerala i vitamina u ishranu je ključno za opšte zdravlje Japanske Akite. Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja mogu poboljšati zdravlje kože i dlake, dok drugi dodaci, kao što su vitamini i minerali, mogu biti korisni za specifične zdravstvene potrebe vašeg psa. Uvek se posavetujte sa veterinarom o potrebnim dodacima u ishrani vašeg psa.

Dostupnost sveže vode je neophodna za održavanje hidratacije, posebno tokom toplih meseci i nakon fizičke aktivnosti. Redovni veterinarski pregledi pomoći će u prevenciji i tretiranju potencijalnih zdravstvenih problema, čime ćete svom ljubimcu pružiti dug i kvalitetan život.

Poslastice:

 • Zdrave poslastice: Poslastice su dobar način za nagrađivanje i obuku, ali birajte zdrave opcije poput komadića mesa, voća (jabuke, borovnice, lubenice) i povrća (šargarepa, krastavac).
 • Kontrola količine: Poslastice treba davati umereno kako bi se izbegla prekomerna gojaznost. Poslastice ne bi trebalo da čine više od 10% dnevnog unosa kalorija.

Pravilna ishrana i pažljiva briga osiguraće da vaša Japanska Akita bude zdrava, snažna i energična.

Trening i fizička aktivnost Japanske Akite

Kao snažni i inteligentni psi, Akite su poznate po svojoj nezavisnosti i tvrdoglavosti, zato je dosledan trening neophodan za uspostavljanje dobrog ponašanja i socijalizacije.

Trening Japanske Akite

Rana socijalizacija je ključna za razvoj uravnoteženog temperamenta kod Japanske Akite. Počnite sa socijalizacijom što ranije, izlažući štene različitim ljudima, mestima, zvucima i situacijama. Ova rana izloženost pomaže Akiti da razvije poverenje i sigurnost u različitim okruženjima, što smanjuje šanse za kasniju agresiju ili strah.
Pozitivna iskustva tokom ovog perioda su posebno važna – osigurajte da su sve interakcije prijatne, nagradite vašeg ljubimca kako bi povezao nove situacije sa pozitivnim ishodima.

Redovno upoznavanje sa drugim psima i ljudima, kao i uobičajenim situacijama kao što su vožnja automobilom ili posete veterinaru, doprinosi izgradnji stabilnog i samopouzdanog psa.

Osnovni trening poslušnosti:

 • Osnovne komande: Naučite osnovne komande poput “sedi”, “lezi”, “dođi” i “ostani”. Ove komande su osnova za dalji trening i kontrolu.
 • Doslednost: Budite dosledni u davanju komandi i nagrada. Akite dobro reaguju na pozitivnu motivaciju kao što su poslastice i pohvale.
 • Strpljenje: Budite strpljivi i uporni. Zbog svoje tvrdoglavosti, Akite mogu sporije usvajati nove komande, ali dosledan rad donosi rezultate.

Napredni trening:

 • Specijalizovani zadaci: Japanske Akite mogu biti trenirane za specijalizovane zadatke kao što su zaštita ili radna terapija. Njihova inteligencija i sposobnost učenja čine ih odličnim za ove uloge.
 • Mentalna stimulacija: Pored fizičkog treninga, pružite mentalne izazove kroz igre rešavanja problema i interaktivne igračke.

Fizička aktivnost Japanske Akite

Japanska Akita je rasa psa koja zahteva redovnu i intenzivnu fizičku aktivnost. Dnevne šetnje su osnovna potreba, preporučuje se najmanje jedna do dve duge šetnje dnevno. Ove šetnje ne samo da pomažu u održavanju fizičkog zdravlja, već i omogućavaju mentalnu stimulaciju kroz istraživanje okoline. Igre na otvorenom, poput donošenja loptice ili frizbija, dodatno troše energiju i pružaju priliku za dodatno povezivanje sa vlasnikom.

Japanske Akite su odlični partneri za trčanje i planinarenje. Njihova izdržljivost i snaga omogućavaju im da prate vlasnike na dugim stazama. Tokom ovih aktivnosti, važno je paziti na sigurnost psa, posebno u nepoznatim ili prometnim područjima, te koristiti povodac kako bi se izbegle potencijalne opasnosti.

Plivanje je još jedan odličan način vežbanja za Akite. Većina njih uživa u vodi, a plivanje je nežno za zglobove i pruža potpunu telesnu vežbu. Ova aktivnost može biti posebno korisna za starije pse.

Ako je vaša Akita pravilno socijalizovana, igranje sa drugim psima može biti odličan način za trošenje energije i poboljšanje socijalnih veština.

Japanske Akite uživaju u aktivnostima koje koriste njihove prirodne instinkte, kao su barn hunt i lure coursing. Ove aktivnosti im omogućavaju da koriste svoje lovačke sposobnosti i pružaju im potrebnu mentalnu stimulaciju.

Redovna fizička aktivnost je ključna za sprečavanje dosade i destruktivnog ponašanja kod Japanskih Akita. Posvećenost treningu i aktivnostima neće samo poboljšati kvalitet života vašeg psa, već će i ojačati vašu vezu sa njim, pružajući vam mnogo godina zajedničkog uživanja. Dodirivanje šapama može biti znak da vaš pas želi vašu pažnju ili dodatnu stimulaciju.

Infografike_Akita_mojbff

Zdravstvene tegobe Japanskih Akita

Japanske Akite su generalno zdravi psi, ali kao i sve rase, sklone su određenim zdravstvenim problemima. Razumevanje ovih potencijalnih tegoba može vam pomoći da pružite najbolju moguću brigu svom ljubimcu.

Displazija kukova

Displazija kukova je nasledno stanje koje pogađa mnoge velike rase pasa, uključujući Japanske Akite. Ovo stanje se javlja kada zglob kuka ne naleže pravilno, što može dovesti do bola i šepanja. Vremenom, displazija kukova može izazvati artritis. Redovni veterinarski pregledi i održavanje zdrave telesne težine mogu pomoći u upravljanju ovim stanjem.

Autoimune bolesti

Japanske Akite su sklone različitim autoimunim bolestima, gde imunološki sistem napada vlastite ćelije i tkiva. Jedan od najčešćih oblika je autoimuni tiroiditis, koji može dovesti do hipotireoze. Simptomi uključuju umor, povećanje telesne težine i opadanje dlake. Redovno testiranje funkcije štitne žlezde je važno za rano otkrivanje i lečenje.

Problemi sa kožom

Akite su sklone raznim kožnim problemima, uključujući alergije i piodermu. Kožne alergije mogu biti uzrokovane hranom, okolinom ili parazitima kao što su buve. Simptomi uključuju svrab, crvenilo i opadanje dlake. Pravilna ishrana, redovno kupanje i korišćenje preventivnih sredstava protiv parazita mogu pomoći u upravljanju ovim problemima.

Glaukom

Glaukom je stanje koje uzrokuje povećan pritisak u oku, što može dovesti do slepila ako se ne leči. Akite su sklone glaukomu, pa je važno redovno proveravati oči kod veterinara. Simptomi uključuju crvenilo oka, suzenje i promene u veličini zenice.

Nadutost (gastrična dilatacija-volvulus)

Nadutost, ili GDV, je ozbiljno stanje koje pogađa mnoge velike rase pasa. Ovo stanje se javlja kada se želudac uvrne, što može dovesti do prekida protoka krvi i ozbiljnih problema. Simptomi uključuju naglo povećanje abdomena, nemir i povraćanje bez izbacivanja sadržaja. Nadutost je hitno stanje koje zahteva brzu veterinarsku intervenciju. Vlasnici Akita treba da nauče da prepoznaju znakove nadutosti i odmah reaguju. Preventivne mere uključuju izbegavanje vežbanja neposredno pre i posle obroka i unos manjih i češćih obroka.

Progresivna atrofija retine (PRA)

PRA je nasledno stanje koje uzrokuje postepeno propadanje retine, što dovodi do slepila. Nema leka za PRA, ali genetsko testiranje može pomoći u identifikaciji nosilaca ovog gena. Rano otkrivanje i prilagođavanje životnog okruženja mogu pomoći psima sa ovim stanjem da se prilagode gubitku vida.

Preventivne mere

Redovni veterinarski pregledi, uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i preventivne mere protiv parazita su ključne za održavanje zdravlja vaše Japanske Akite. Biti svestan navedenih problema i preduzimanje odgovarajućih koraka za prevenciju može značajno poboljšati kvalitet života vašeg psa.

Životni vek Japanske Akite je od 11 do 15 godina. Ženke Akite su poznate po tome što mogu imati legla od 3 do 12 štenaca, a prosečan broj štenaca u jednom leglu je obično između 7 i 8.

Da li ste znali?

Jedna od najpoznatijih priča o vernosti i odanosti dolazi upravo iz Japana. Najpoznatija Japanska Akita bila je Hachiko, verni pratilac profesora Eizabura Uena iz Tokija. Svakog dana, Hachiko je pratio svog vlasnika do železničke stanice i čekao ga kada se vraćao s posla. 25. maja 1925. godine, profesor Ueno je preminuo na poslu.

Ipak, narednih devet godina, sve do svoje smrti, Hachiko je svaki dan dolazio na stanicu i čekao svog gospodara koji se nikada nije vratio. Na stanici se danas nalazi spomenik u njegovu čast.

Ova dirljiva priča postala je simbol vernosti i posvećenosti, dodatno učvrstivši status Akite kao jednog od najodanijih rasa pasa.

 Hachiko_mojbff

Japanska Akita – verni prijatelj za iskusne vlasnike

Japanska Akita je prelepa, moćna i lojalna vrsta psa koja zahteva posvećenost, strpljenje i razumevanje od svojih vlasnika. Njihov snažan zaštitnički instinkt i visoka inteligencija čine ih izvrsnim čuvarima i lojalnim pratiocima, ali takođe zahtevaju ranu socijalizaciju i dosledan trening. Akite su poznate po svojoj nezavisnosti i ponekad tvrdoglavoj prirodi, što može biti izazov za neiskusne vlasnike, ali uz pravu kombinaciju ljubavi, discipline i pažnje, one postaju izuzetno verni i privrženi članovi porodice.

Ako razmišljate o tome da Japanska Akita postane deo vaše porodice, pripremite se za avanturu ispunjenu ljubavlju, izazovima i nagradama. Ova rasa zahteva vašu posvećenost, ali zauzvrat, dobićete najboljeg prijatelja za ceo život. Njihova bezuslovna lojalnost i zaštitnički instinkt učiniće vas ponosnim vlasnikom ovog moćnog psa-.

Možda vas zanima....