Američka Akita – veran pas sa japanskim korenima

by MojBFF

Američka Akita je moćna radna vrsta psa koja je nastala kao Akita Inu u Japanu, ali se dalje razvijala u Sjedinjenim Državama, postajući veća i snažnija. Kao rezultat ovog uzgoja, američka Akita je značajno veća od svog japanskog rođaka. Sa širokom glavom, uspravnim ušima i uvijenim repom, ova rasa zrači snagom i dostojanstvom. Poznata je po svojoj odanosti i zaštitničkim instinktima, što je čini odličnim čuvarom porodice.

Po čemu se razlikuju Američka i Japanska Akita

Američka Akita se razlikuje od Japanske Akita Inu po svojoj veličini i izgledu. Dok su Japanske Akite uglavnom manje, Američke Akite su znatno veće i masivnije. Američka verzija zadržava mnoge karakteristike originalne Akite, kao što su široka glava, uspravne uši i uvijen rep, ali je vizuelno prepoznatljiva po svojoj većoj građi.

Pored veličine i težine, postoje i druge razlike između ove dve rase:

Dlaka: Japanske Akite imaju užu paletu boja i njihove dlake su često čistije i jednostavnije. Američke Akite mogu imati različite boje i šare, uključujući tigraste i šarene varijacije.

Temperament: Japanske Akite su generalno poznate po tome što su rezervisanije i ozbiljnije, dok Američke Akite mogu biti malo otvorenije i prilagodljivije, iako su i one prilično rezervisane prema strancima.

Konstrukcija tela: Japanske Akite imaju elegantniji i vitkiji izgled, dok Američke Akite imaju robustniju i snažniju građu sa izraženijim mišićima.

Održavanje: Japanske Akite često zahtevaju nešto manje održavanja dlake u poređenju sa Američkim Akitama, koje zbog svoje deblje i duže dlake mogu zahtevati češće četkanje i negu.

Funkcija: Tradicionalno, Japanske Akite su bile korišćene za lov i kao psi čuvari, dok su Američke Akite razvijene sa naglaskom na njihovoj zaštitničkoj ulozi, često služeći kao psi čuvari i pratnja.

Ove razlike čine svaku od ovih rasa jedinstvenom, ali obe dele zajedničke osobine lojalnosti, hrabrosti i zaštitničkog instinkta, što ih čini izvanrednim saputnicima za vlasnike koji mogu da ispune njihove specifične potrebe.

dve_akite_mojbff

Poreklo Američke Akite

Japanska i Američka Akita bile su klasifikovane kao jedna vrsta psa sve do kraja Drugog svetskog rata, a njihov razvoj do tog trenutka bio je gotovo identičan. Obje potječu iz Japana, sa zajedničkom istorijom dugom gotovo 5000 godina, što dokazuju prikazi pasa na glinenim posudama i brončanim zvonima. Pronađeni su u japanskoj regiji Akita, gde su od početka 17. veka korišćeni za lov na medvede, divlje svinje i perad. U 19. veku Akite su učestvovale u borbama pasa, koje su u Japanu zabranjene 1908. godine.

Da bi borbeni psi bili još veći i snažniji, tada su ukrštani sa Tosama i Mastifima. Ova velika japanska rasa, jedna od najstarijih u Aziji, proglašena je nacionalnim blagom 1931. godine. Dugo je bilo zabranjeno izvoziti ih iz Japana.

Nakon Drugog svetskog rata, američki vojnici koji su bili stacionirani u Japanu, počeli su da donose Akite u Sjedinjene Države. U Americi su Akite dalje razvijane i selektivno uzgajane kako bi postale veće i snažnije, što je dovelo do stvaranja Američke Akite kao posebne rase. Tokom ovog perioda, Japanska Akita ostala je verna svom izvornom obliku, zadržavajući svoje tradicionalne karakteristike.

Američka Akita postala je popularna zbog svoje veličine, snage i zaštitničkog instinkta, dok Japanska Akita zadržava svoju manju i elegantniju građu. Uprkos određenim razlikama, obe rase dele zajedničke korene i mnoge sličnosti u temperamentu i ponašanju.

Danas su i Japanska i Američka Akita cenjene širom sveta zbog svoje lojalnosti, inteligencije i hrabrosti. Njihova bogata istorija i kulturni značaj čine ih posebnim i cenjenim članovima mnogih porodica. Obe vrste zahtevaju posvećenost, strpljenje i razumevanje od svojih vlasnika, ali zauzvrat pružaju neizmernu ljubav i zaštitu.

Američka Akita – najvažnije osobine

Američka Akita je velika rasa psa, poznata po svojoj snazi, odanosti i zaštitničkom instinktu. Razvijena u Sjedinjenim Državama od originalne Japanske Akite Inu, ova rasa zadržava mnoge karakteristike svojih predaka, ali je veća i robusnija. Njihova veličanstvena pojava i jedinstvene osobine čine ih izuzetno cenjenim ljubimcima širom sveta.

Odrasli mužjaci Američke Akite obično su visoki između 66 i 71 cm u grebenu, dok su ženke nešto manje, sa visinom od 61 do 66 cm. Mužjaci obično teže između 45 i 59 kg, dok ženke teže oko 32 do 45 kg.

Evo još nekoliko osobina koje definišu ovu vrstu:

Veličanstven izgled: Američka Akita ima veliku glavu, male trokutaste oči i samouveren stav, što joj daje kraljevsku pojavu.

Prirodni zaštitnik: Prisustvo Američke Akite odvratiće potencijalne pretnje zahvaljujući njenom zaštitničkom instinktu i snažnom izgledu.

Bezuslovna odanost: Američke Akite su poznate po svojoj odanosti i stvaranju duboke veze sa svojim vlasnicima, postajući lojalni psi čuvari svoje porodice koje se ne povlače pred opasnostima.

Povučenost i glasnost: Iako su generalno povučene, Američke Akite mogu biti glasne i izražavaju se kroz gunđanje i stenjanje.

Oprezne sa strancima: Prirodno su oprezne prema strancima, ali su ljubazne prema gostima kada su vlasnici prisutni.

Zdravlje Američke Akite

Američke Akite su generalno zdravi psi, ali kao i kod ostalih rasa pasa, postoji rizik od razvoja određenih zdravstvenih problema. Ovi problemi mogu varirati od genetskih predispozicija do stanja koja se razvijaju tokom života psa. U nastavku ćemo navesti najčešće zdravstvene probleme s kojima se ova rasa pasa može suočiti:

Displazija kukova je nasledno stanje kod kojeg butna kost ne naleže pravilno u kukni zglob. Neki psi pokazuju bol i šepanje na zadnjim nogama, dok drugi ne pokazuju spoljne znakove nelagodnosti. Rentgenski snimci su najpouzdaniji način dijagnostikovanja problema. Psi sa displazijom kukova ne bi trebalo da se razmnožavaju. Ugledni uzgajivači pružaju dokaze da su roditelji testirani i nemaju probleme sa kukovima.

Gastrična dilatacija-volvulus, poznata kao nadutost, je životno ugrožavajuće stanje koje pogađa velike pse sa dubokim grudima, poput Akita. Problem je naročito izražen ako jedu jedan veliki obrok dnevno, brzo jedu, piju velike količine vode posle jela i vežbaju odmah nakon jela. Nadutost nastaje kada se stomak napuni gasom ili vazduhom i zatim uvrne. Pas ne može da podrigne ili povraća kako bi se oslobodio viška vazduha u stomaku, što ometa normalan povratak krvi do srca. Krvni pritisak pada, a pas ulazi u šok. Bez hitne medicinske pomoći, pas može umreti. Sumnjajte na nadutost ako vaš pas ima nadut stomak, prekomerno slini i pokušava da povraća bez uspeha. Takođe mogu biti nemirni, depresivni, letargični i slabi, sa ubrzanim srčanim ritmom. Važno je hitno odvesti psa kod veterinara.

Hipotireoza je poremećaj štitne žlezde. Smatra se odgovornim za stanja kao što su epilepsija, alopecija (gubitak dlake), gojaznost, letargija, hiperpigmentacija, pioderma i drugi problemi sa kožom. Leči se lekovima i promenama u ishrani.

Progresivna atrofija retine (PRA) je grupa očnih bolesti koje uzrokuju postepeno propadanje retine. Psi pogođeni ovom bolešću postaju slepi noću, a kasnije gube vid i tokom dana.

Sebacealni adenitis (SA) je ozbiljan problem kod Akita. Ovo genetsko stanje je teško dijagnostikovati i često se meša sa hipotireozom, alergijama ili drugim stanjima. Kada pas ima SA, lojne žlezde u koži postaju upaljene i na kraju uništene. Te žlezde obično proizvode sebum, masnu sekreciju koja pomaže u sprečavanju isušivanja kože. Simptomi se obično javljaju kada pas ima između jedne i pet godina: pogođeni psi obično imaju suvu, kožu koja se ljušti, gubitak dlake na vrhu glave, vratu i leđima. Teže pogođeni psi mogu imati zadebljanu kožu i neprijatan miris, zajedno sa sekundarnim infekcijama kože. Iako je problem pretežno kozmetički, može biti neprijatan za psa.

Nega Američke Akite

Američka Akita je najsrećnija i najbolje se ponaša kada živi unutar doma sa svojom porodicom. Ova rasa nije hiperaktivna, ali im je potrebna dnevna vežba. Trideset minuta do sat vremena dnevno je dovoljno za Akitu; brze šetnje, trčanje (za odrasle pse starije od dve godine) i igranje u dvorištu su omiljene aktivnosti. Posete parkovima za pse možda nisu dobra ideja, s obzirom na potencijalno agresivno ponašanje Akita prema drugim psima.

Ukoliko se Akita dosađoke, ona može razviti probleme u ponašanju kao što su lajanje, kopanje, žvakanje i agresija. Uključite je u porodične aktivnosti i ne ostavljajte je samu duže vreme. Bezbedno ograđeno dvorište je takođe važno, kako zbog sigurnosti vašeg psa, tako i zbog sigurnosti stranaca koji bi mogli nenamerno ući na njegov teren. Iako obično nisu agresivne prema posetiocima kada je porodica kod kuće, sve se menja ako vlasnici nisu prisutni.

Akita je veran čuvar i zaštitiće svoje okruženje od svega što smatra pretnjom. Posebna pažnja je potrebna prilikom odrastanja šteneta Akite. Ovi psi brzo rastu između, posebno četvrtog i sedmog meseca života, što može fovesti do problema sa kostima. U tom periodu, dobro ih je hraniti visokokvalitetnom i niskokaloričnom hranom koja usporava njihov rast.

Takođe, ne dozvolite vašem štenetu Akite da trči, igra se ili skače na tvrdim površinama, kao što je beton dok pas ne napuni najmanje dve godine i dok se njegovi zglobovi potpuno ne formiraju.

Ishrana Američke Akite

Preporučena dnevna količina hrane za Američku Akitu je između 3 i 5 šoljica visokokvalitetne suve hrane. Količina hrane zavisi od veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti vašeg psa. Aktivniji psi će trebati više hrane nego manje aktivni.

Kvalitet hrane je ključan – bolja hrana pruža više hranljivih materija, pa će vašem psu biti potrebno manje hrane. Razgovarajte sa veterinarom kako biste utvrdili najbolju ishranu za vašu Akitu.

Nega Američke Akite

Dlaka Američke Akite dolazi u mnogim bojama, uključujući crnu, belu, čokoladnu, kombinaciju boja i tigrovu. Imaju dvostruku dlaku sa gustom, mekanom poddlakom i kratkom spoljašnjom dlakom.

Akite se dosta linjaju, pa će vam često usisavanje postati rutina. Linjanje je najintenzivnije dva do tri puta godišnje. Redovno četkanje, barem jednom nedeljno, smanjuje količinu dlake po kući i održava dlaku zdravom. Iako se Akite same neguju, potrebno ih je kupati svaka tri meseca, ili češće ako se zaprljaju.

Nokte treba podrezivati jednom mesečno, a uši proveravati jednom nedeljno zbog prljavštine, crvenila ili neprijatnog mirisa koji može ukazivati na infekciju. Uši čistite vatom natopljenom blagim sredstvom za čišćenje ušiju.

Počnite sa negovanjem Akite dok su još štenci kako bi se navikli na proces. Pozitivno iskustvo pri negovanju pomoći će vam da lakše upravljate ovim aktivnostima kada pas poraste.

Trening i socijalizacija Američke Akite

Zbog njihove tvrdoglavosti, izazov u treningu predstavlja izražen lovački instinkt Američkih Akita, koji može dovesti do neželjenog ponašanja tokom zajedničkih aktivnosti.

Akitu treba uvek šetati na povodcu, posebno u šumama. Da biste izbegli situacije gde pas vodi vas, važno je da od početka radite na tome da vi budete vođa tokom dresure.

Akitu treba uvek šetati na povodcu, posebno u šumama. Da biste izbegli situacije gde pas vodi vas, važno je da od početka radite na tome da vi budete vođa tokom dresure.

Dosledan trening pun ljubavi i sveobuhvatna socijalizacija od malih nogu ključni su za uspešan zajednički život sa odraslom Akitom. Ako razmišljate o kupovini Akite, trebalo bi da imate dovoljno iskustva u dresuri i odgoju pasa. Ako imate ovo znanje i prihvatate ponosan i nezavisan karakter Akite, ona će vam uzvratiti velikom odanošću i gracioznošću, uvek ostajući verna svojoj porodici.

Dresura Akite zahteva strpljenje, doslednost i blagu, ali čvrstu ruku. Radite na osnovnim komandama i socijalizaciji kako biste osigurali da vaš pas razvije stabilan i uravnotežen temperament. Redovni treninzi i izlaganje različitim situacijama, ljudima i mestima pomoći će vašoj Akiti da postane sigurna i pouzdana u različitim okruženjima.

Ako se posvetite pravilnom treningu i negovanju njihove prirodne inteligencije i instinkta, Američka Akita će postati veran i nezamenjiv član vaše porodice.

Kada bi Američka Akita mogla biti pravi izbor za vas?

Američka Akita je izuzetna rasa koja zahteva posvećenog i iskusnog vlasnika. Ako razmišljate o tome da uvedete ovog psa u svoj dom, evo nekoliko faktora koje biste trebali uzeti u obzir:

  1. Iskustvo sa psima: Ako imate prethodno iskustvo u dresuri i odgoju pasa, posebno sa velikim i snažnim rasama, Američka Akita može biti pravi izbor za vas. Ova vrsta zahteva dosledan trening i vođstvo.
  2. Dostupan prostor: Američke Akite su velike i aktivne, pa je važno da imate dovoljno prostora za njihovo kretanje. Kuća sa dvorištem bi bila idealna, ali je moguće držati ih i u stanu ako im obezbedite dovoljno fizičke aktivnosti.
  3. Vreme za vežbanje: Ako ste spremni da se posvetite redovnim šetnjama, igrama i vežbanju, Američka Akita će biti zadovoljna i mirna. Ova rasa zahteva najmanje 30 minuta do sat vremena vežbanja dnevno.
  4. Strpljenje i doslednost: Ako ste strpljivi i dosledni u svom pristupu, Američka Akita će vam uzvratiti vernošću i poslušnošću. Ova vrsta psa može biti tvrdoglava, pa je važno da budete čvrsti, ali blagi u dresuri.
  5. Prihvatate njihovu nezavisnost: Ako cenite pse koji su nezavisni i samostalni, Američka Akita će vam se dopasti. Njihova prirodna samostalnost i ponosni karakter čine ih jedinstvenim saputnicima.

Ako ispunjavate ove uslove i spremni ste da se posvetite potrebama ove posebne rase, Američka Akita će vam pružiti dugogodišnje prijateljstvo, lojalnost i zaštitu. U pravim rukama, ova ovaj jedinstven pas postaje izuzetno veran i drag član porodice.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....