Toy_pudla_mojbff

Toy pudla – kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Toy pudle su šarmantne, inteligentne i izuzetno prilagodljive, što ih čini idealnim ljubimcima za različite vrste domaćinstava, uključujući one u manjim stanovima. Ovaj vodič će vam pomoći da bolje upoznate ovu rasu i odlučite da li je toy pudla pravi izbor za vas.

Poreklo i istorija Toy podle

Toy pudle su interesantna rasa sa dugačkom istorijom. Iako ih mnogi povezuju sa Francuskom, one zapravo vode poreklo iz Nemačke.

Pudle su prvobitno uzgajane kao lovci na patke u Nemačkoj pre više od 400 godina. Njihova gusta kovrdžava dlaka štitila ih je od hladnoće, a njihova atletska građa i želja da udovolje vlasnicima, činile su ih odličnim psima za uzimanje ulovljenog plena.

Današnji prepoznatljivi izgled pudli sa šišanjem u obliku pompona nastao je iz tih lovačkih dana. Lovci su šišali pudle tako da su im noge, vrat i rep bili skraćeni, dok su grudi, kukovi i zglobovi nogu ostali pokriveni kovrdžama.

Postoje tri varijante pudli: standardna, minijaturna i toy pudla. Standardna pudla je najstarija varijanta, dok su minijaturne i toy pudle razvijene kasnije za one koji su želeli manje pse. Iako male, toy i minijaturne pudle su bile radni psi.

Toy pudle su posebno bile popularne u cirkusima zbog svoje visoke inteligencije i atletskih sposobnosti.

Toy pudla je prvi put kao kućni ljubimac uzgajana početkom 20. veka, idealna za život u stanovima i manjim prostorima. Američki kinološki klub je priznao pudlu 1886. godine, a Klub pudli Amerike osnovan je deset godina kasnije. Danas su pudle veoma popularne među vlasnicima kućnih ljubimaca, širom sveta.

Osnovne karakteristike Toy pudli

Toy pudle su poznate po svojom neodoljivom šarmu i inteligenciji, što ih čini jednom od najpopularnijih rasa pasa širom sveta. Ova vrsta psa se izdvaja svojom kovrdžavom dlakom koja dolazi u različitim bojama (crna, bela, krem, crno-bela, crvena, smeđa, siva…) i izuzetno je privlačna zbog svoje kompaktne veličine i elegantnog držanja.

Pored svojih estetskih kvaliteta, Toy pudle su izuzetno inteligentne i lako ih je trenirati, što ih čini odličnim za različita takmičenja i sportske aktivnosti. Njihova mala veličina i prilagodljivost čine ih idealnim za život u stanovima, gde se osećaju jednako udobno kao i u većim prostorima. Vrlo su druželjubive i vole biti u centru pažnje, što ih čini sjajnim društvom, ne samo za pojedince i parove, već i za porodice sa decom.

Pored toga, njihova hipoalergenska dlaka čini ih pogodnim za ljude koji pate od alergija.

Ovo je pregled osnovnih karakteristika Toy pudli:

Toy pudlaOsnovne karakteristike
PorekloNemačka, Francuska
TežinaMala rasa, od 2 do 3 kg
Visinaod 24 do 28 cm
Životni vekod 10 do 18 godina
Dlaka Gusta, kovrčava dlaka s oštrim krznom, u različitim bojama
TemperamentNežna, veoma inteligentna, živahna, može biti nervozna
Potrebe za vežbanjemSakodnevna šetnja i igra
TreningInteligentne i žele ugoditi vlasnicima pa ih je lako trenirati
ZdravljeGeneralno, zdrava rasa pasa
Ocnovne karakteristie Toy pudle

Temperament i karakter Toy pudle

Toy pudle su po prirodi izuzetno inteligentne i žele da njihovi vlasnici budi sretni, odnosno da im udovolje.. Kada se socijalizuju dok su još male, Toy pudle su razigrane i samopouzdane. Ova vrsta pudli uživa u vremenu za igru i vežbanje sa porodicom.

Ova rasa pasa je blaga prema deci i drugim kućnim ljubimcima, ali je važno da se sve interakcije između pasa i dece nadgledaju od strane odraslih jer je ova vrsta pudla jako mala i lako se može povrediti tokom igre.

Toy pudle su veoma društvene i ne vole da budu same. Ako se osećaju zanemareno ili su ostavljene same kod kuće bez dovoljno pažnje, mogu lajati iz dosade ili anksioznosti. S druge strane, lajanje može biti i znak da se vaša Toy pudla oseća uplašeno ili pod stresom. To može biti izazvano iznenadnom bukom, novim situacijama ili prisustvom drugih životinja koje ih mogu uznemiriti.

Da biste umanjili neželjeno lajanje, važno ih je redovno vežbati, socijalizovati ih, i pružiti im dovoljno pažnje i mentalne stimulacije.

Toy pudla – nega

Toy pudle imaju dlaku koja raste tokom čitavog života i vrlo malo se linja. Ova dlaka je gusta i sklona mršenju, što zahteva redovnu i temeljnu negu. Redovno četkanje je neophodno kako bi se izbeglo stvaranje čvorova i zapetljavanja. Osim toga, povremeno šišanje pomaže u održavanju dlake u dobrom stanju i olakšava održavanje.

Bez obzira na frizuru, većina toy pudli treba profesionalno šišanje svakih četiri do šest nedelja.

Nega kože

Toy pudle treba kupati svake dve do četiri nedelje. Ipak, češće kupanje od dva puta mesečno može oštetiti prirodna ulja na koži psa, koja služe kao barijera protiv alergena. Blagi šampon i regenerator za pse dobro funkcionišu na njihovim kovrdžama.

Nega očiju

Dnevno brisanje očiju Toy pudle mekom, vlažnom salvetom pomoći će u uklanjanju nečistoća. Neke pudle su sklone jačem stvaranju suza oko očiju, ali ispiranje uglova očiju svakodnevno fiziološkim rastvorom može pomoći u sprečavanju ove pojave.

Dlaka oko očiju vaše Toy pudle treba pažljivo šišati kako ne bi izazvala iritaciju. Ako primetite da vaš pas trepće ili ima iscetke iz očiju, posetite veterinara, jer to mogu biti znaci ozbiljnijih oštećenja očiju.

Nega ušiju

Toy pudle često razvijaju infekcije ušiju. Da biste to sprečili, čistite uši vašeg psa svake nedelje ili dve i održavajte dlake u ušima kratko ošišane (ne čupajte ih). Ako primetite crvenilo, neprijatan miris ili nečistoće, može doći do infekcije i trebali biste se obratiti veterinaru.

Toy pudle su divni ljubimci za gotovo svaku porodicu – pod uslovom da posvetite vreme i novac za njihovu negu.

Ishrana Toy pudli

Pri odabiru najbolje hrane za toy pudlu važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora koji će osigurati da vaš ljubimac dobije sve neophodne nutrijente za zdrav i aktivan život. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u odabiru prave hrane.

Odaberite hranu od proverenih proizvođača, kako bi ste vašem ljubimcu omogućili sigurnu, kompletnu i izbalansirau ishranu.

Važno je da hrana bude prilagođena za male rase pasa poput toy pudle. Takođe, štenci Toy pudle trebaju hranu prilagođenu štencima, dok odrasli psi trebaju hranu prilagođenu njihovim potrebama. Hrana za štence sadrži hranljive materije neophodne za pravilan rast i razvoj.

S obzirom na to da su Toy pudle sklone dentalnim problemima, birajte hranu koja pomažu u održavanju zdravlja zuba. Neki proizvodi su posebno formulisani da pomažu u smanjenju nakupljanja zubnog kamenca i plaka.

Pri odabiru hrane vodite računa da birate hranu koja ne sadrži veštačke boje, arome i konzervanse. Takođe, izbegavajte hranu sa puno punila kao što su kukuruz, soja i pšenica, koja može izazvati alergijske reakcije ili probavne smetnje.

Koliko hraniti Toy pudlu?

Budući da su Toy pudle male, dobro će reagovati na dva do tri obroka dnevno. Međutim, štenci Toy pudle trebali bi jesti tri do četiri manja obroka dnevno po ustaljenom rasporedu kako bi se održao nivo šećera u krvi.

Preporučeni dnevni unos kalorija varira od psa do psa i zavisi od fizičke veličine, metabolizma, statusa kastracije ili sterilizacije i nivoa aktivnosti psa. Najbolji način da odredite količinu hrane je da razgovarate s vašim veterinarom, koji može izračunati kalorijske potrebe vaše Toy pudle.

Nutritivni saveti za Toy pudle

Toy pudle mogu koristiti dodatak omega-3 masnih kiselina (DHA/EPA) u ishrani. Omega-3 masne kiseline mogu se naći u dodacima za kožu i zglobove, ribljem ulju, kao i u specijalno formulisanoj hrani za pse. Ove masne kiseline deluju kao prirodni antiinflamatorni agensi koji podržavaju zdravlje kože, dlake, bubrega, zglobova i srca.

Toy pudla – trening i fizička aktivnost

Toy pudle su energični psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost kako bi ostali zdravi i srećni. Iako su male, ove pudle imaju mnogo energije koju treba pravilno usmeriti kroz različite forme aktivnosti.

Redovne šetnje su neophodne za toy pudle, jer im omogućavaju ne samo vežbanje, već i priliku da istražuju svoju okolinu. Dve do tri kraće šetnje dnevno su idealne za održavanje njihove kondicije.

Ako je moguće, uvođenje plivanja kao aktivnosti može biti odlično za Toy pudle, jer je poznato da ova vrsta pasa voli vodu.

Toy pudle žele da ugodne svojim vlasnicima i veoma su pametne, tako da ih je dosta lako trenirati. Najbolji rezultate u treningu postižu kada ih pohvalite ili nagradite poslasticama, ali pazite da im ne date previše nagrada! 😄😄😄

Zabavne aktivnosti za Toy pudle

Toy pudle su jako pametne i vole da budu mentalno stimulisane, zato je važno da im nudite razne zabavne aktivnosti kako bi ostale aktivne i zadovoljne. Evo nekoliko predloga za aktivnosti koje možete uključiti u svakodnevnicu vašeg ljubimca:

Trening poslušnosti

Trening poslušnosti pomaže u jačanju veze sa vašom toy pudlom i uči je osnovnim komandama. Ovo je takođe dobar način za poboljšanje njenih socijalnih veština.

Igre sa njuhom

Aktivnosti koje podstiču vašeg psa da koristi svoj njuh, kao što su potrage za skrivenim poslasticama, odlične su za mentalnu stimulaciju i mogu biti zabavne i za vas i za vašeg psa.

Mozgalice

Interaktivne igračke koje zahtevaju da vaš pas razmišlja kako bi došao do poslastice su odličan način da se zabavi i vežba svoje sposobnosti rešavanja problema.

Vežbe spretnosti

Vežbe koje podstiču vašeg psa da skače, trči i savladava prepreke su odličan način za održavanje njegove fizičke forme i koordinacije.

Sve ove aktivnosti nisu važne samo za održavanje fizičkog zdravlja vaše Toy pudle, već i za mentalnu stimulaciju, koja je ključna za njen zdrav i kvalitetan život.

Potencijalni zdravstveni problemi

Toy pudle generalno žive između 10 i 18 godina i smatraju se zdravom rasom pasa. Međutim, tokom svog dugog života, sklone su određenim zdravstvenim problemima koji mogu zahtevati posebnu pažnju:

Progresivna atrofija retine

Progresivna atrofija retine (PRA) je grupa bolesti koje uzrokuju propadanje fotoreceptorskih ćelija (štapića i čunjića) na retini. U početku, pas može imati poteškoća sa vidom u mraku, ali bolest može vremenom dovesti do slepila. PRA je nasledna bolest i trenutno nema efikasnih tretmana.

Luksacija patele

Patela (čašica) je mala kost koja se obično nalazi u brazdi na femuru u kolenu. Kod pasa sa luksacijom patele, patela se izmiče iz svoje uobičajene pozicije kada je koleno savijeno. Ovo kretanje može izazvati nelagodu i na kraju dovesti do artritisa.

Bolest Legg-Calvé-Perthes

Bolest Legg-Calvé-Perthes je stanje u kojem dolazi do propadanja glave femura (butne kosti), verovatno zbog nedostatka protoka krvi. Ovo izaziva bol i šepanje kako kost propada. Bolest se najčešće javlja kod mladih pasa, posebno kod štenaca mlađih od 18 meseci. U težim slučajevima može biti potrebna operacija da se ukloni glava femura.

Infekcije uha

Infekcije uha kod pasa javljaju se kada dođe do prekomernog rasta kvasca i/ili bakterija koje prirodno žive unutar uha. Simptomi uključuju vidljive ostatke, crvenilo, neprijatan miris, trešenje glave i grebanje. U najvećem broju slučajeva, infekcije uha mogu se rešiti čišćenjem uha i topikalnim medikamentima.

Dentalne bolesti

Dentalne bolesti su jedno od najčešćih stanja kod pasa kako stare, posebno kod malih rasa poput Toy pudle. Dentalna bolest nastaje kada se bakterijski tartar i plak nakupljaju, što dovodi do upale tkiva oko zuba i na kraju do propadanja zuba i kostiju.

Kolaps traheje

Kolaps traheje događa se kada se traheja (poznata kao dušnik) spljošti. To je posledica slabih hrskavih prstenova ili opuštanja membrane duž traheje. Simptomi uključuju suv kašalj, koji može pogoršati kada pudla jede ili kada je uzbuđena. U težim slučajevima gde je otežano disanje, može biti potrebna operacija.

Bolest Von Willebrand

Bolest Von Willebrand (VWD) je genetski poremećaj krvi koji se često viđa kod Toy pudli. Stanje uzrokuje nedostatak proteina zvanog faktor Von Willebrand, koji je neophodan za lepljenje trombocita i stvaranje ugruška. Kod pasa koji imaju ovaj deficit, krv može imati poteškoće sa zgrušavanjem, što može dovesti do krvarenja iz nosa, vulve, bešike ili desni.

5 interesantnih činjenica o Toy pudlama

Bez obzira da li već imate pudlu ili tek planirate da je nabavite, evo 5 interesantnih činjenica o ovim slatkim stvorenjima:

Jedna od najstarijih vrsta pasa: toy pudle se zbog svoje duge i slavne istorije, koja traje vekovima, ponekad navode kao jedna od najstarijih rasa pasa. Francuski plemići su brzo zavoleli ovu rasu zbog njene inteligencije i lepote.

Imaju dlaku, a ne krzno: za razliku od krzna, dlaka pudli raste kontinuirano i sastoji se od jednog sloja, sličnog ljudskoj kosi. Ovaj sloj dlake je pod uticajem hormona, što znači da može promeniti teksturu i gustinu tokom života psa.

Izuzetno inteligentne: toy pudle su poznate po svojoj inteligenciji i hipoalergenskoj dlaci. Posle Border koli, one su najinteligentniji psi na svetu.

Odlične za alergične osobe: imaju jedinstvene nisko-linjajuće dlake koje smanjuju količinu alergena koji se oslobađaju u vazduh kada se linjaju. Zbog toga se često preporučuju osobama koje pate od alergija.

Raznovrsnost boja dlake: boje dlake Toy pudli variraju, uključujući kajsiju, plavu, braon, bela kafa, crnu, srebrno bež, crvenu, srebrnu, belu, sivu i krem itd.

Mala, slatka i zahtevna

Toy pudle su primer kako mali pas može imati velike potrebe kada je u pitanju briga i pažnja. Unatoč svojoj maloj veličini, ovi psi zahtevaju redovno mentalno i fizičko angažovanje kako bi ostali srećni i zdravi. Redovno četkanje i šišanje su neophodni da bi njihova kovrdžava dlaka ostala u dobrom stanju, a njihova inteligencija zahteva stalnu stimulaciju kroz igre, treninge i druženje.

Toy pudle su izuzetno privržene svojim vlasnicima i mogu razviti anksioznost zbog razdvajanja ako provode previše vremena same.

Toy pudle nisu samo dražesni psi, već postaju pravi članovi porodice. Za brigu i pažnju koju im pružamo, one nam uzvraćaju bezuslovnom ljubavlju i vernošću. Njihova inteligencija, društvenost i prilagodljivost čine ih ne samo idealnim kućnim ljubimcima, već i neizostavnim saputnicima koji unose radost i toplinu u naše živote.

Možda vas zanima....