coolerka_bela_pudlica

Zašto je pudlica princeza među psima?

by MojBFF

Pudlice su elegantna, inteligentna i energična pseća rasa koja je popularna među vlasnicima pasa širom sveta. U ovom članku ćemo istražiti neke od glavnih karakteristika pudlica, najpoznatije vrste pudlica, najčešće bolesti, omiljenu hranu, savete o nezi pudlica, koliko koštaju, ideje za oblačenje pudlica i još mnogo toga.

Pudlice su verovatno jedna od najelegantnijih i najponosnijih vrsta pasa na svetu. Skladnih proporcija, elegantnog hoda i kovrdžave dlake, koja može biti spletena u najrazličitije frizure, daju pudlici veličanstven izgled.

Poreklo pudlice

Pudlice su rasa pasa koja potiče iz Nemačke, iako se njihovo tačno poreklo ne može sa sigurnošću utvrditi. Veruje se da su pudlice potekle od ukrštanja više rasa pasa, uključujući vodenog psa, terijera i francuske pudle.

Prve pudlice su se pojavile u Nemačkoj u 15. veku, a bile su korišćene kao psi za lov na vodenu divljač. Naziv “pudla” dolazi od nemačke reči “pudeln”, što znači “plivati u vodi”. Kasnije, pudlice su se koristile kao psi za pratnju i čuvanje, a postale su popularne kao kućni ljubimci među plemićima u Francuskoj tokom 18. i 19. veka.

Iako se pudlice ne smatraju jednom od najstarijih rasa pasa, njihova duga i zanimljiva istorija čini ih jednom od najprepoznatljivijih i najvoljenijih rasa pasa danas.

Zašto su pudlice popularna rasa pasa?

Pudlice su jedna od najpopularnijih rasa pasa zbog nekoliko razloga:

 1. Inteligencija: Pudlice su izuzetno inteligentne i lako ih je dresirati. Zbog svoje sposobnosti brzog učenja, često se koriste u različitim sportovima ali i kao terapijski psi.
 2. Hipoalergijska dlaka: Jedna od najvećih prednosti pudlica je njihova kovrdžava dlaka koja minimalno opada. To ih čini idealnim izborom za ljude koji pate od alergija na pseće dlake.
 3. Različite veličine: Pudle dolaze u tri veličine (standardna, minijaturna i patuljasta), što znači da mogu odgovarati različitim životnim prostorima.
 4. Prijateljska narav: Poznate po svojoj ljubaznosti i odanosti, one su porodični psi koji se dobro slažu sa decom i drugim životinjama.
 5. Prilagodljivost: Ovi psi se dobro prilagođavaju različitim životnim okolnostima, bilo da živite u stanu ili kući sa dvorištem. Takođe su dovoljno fleksibilni da se prilagode životu svojih vlasnika.
 6. Aktivnost i zabava: Pudlice vole da se igraju i imaju visok nivo energije, što ih čini zabavnim ljubimcima. Takođe su vrlo elegantni psi, često učestvuju na izložbama pasa zbog svog atraktivnog izgleda i neodoljivog šarma.

Zbog ovih osobina, pudlice su čest izbor za ljubimce širom sveta i često su predmet divljenja kod slučajnih prolaynika-

Kratak pregled osnovnih karakteristika pudli

Pol
Muški i ženski
Težinaod 3kg do 30 kg
VisinaStandardne pudlica: od 45cm do 60cm
Srednja pudlica: od 35 cm do 45cm
Patuljaste pudlica: od 28cm do 35cm
Toy pudlica: od 24 cm do 28 cm
Životni vek12 do 15 godina
Zahtevi za vežbanjem>30 minuta/dan
Sklonost slinjenjuNiska
Sklonost hrkanjuNiska
Sklonost lajanjuUmerena
Potreba za društvom/pažnjomVisoka
Osnovnie karakteristike pudlica

Najpopularnije vrste pudlica u Srbiji

Istraživali smo koje su to vrste pudlica najpopularnije u Srbiji te vam u nastavku teksta donosimo osnovne karakteristike ovih vrsta:

Kraljevska pudlica

Takođe poznata kao Standardna pudla, je jedna od najvećih vrsta pudlica. Njihova visina se kreće između 45 i 60 cm i teže između 20 i 32 kg. Kraljevska pudlica ima kovrdžavu dlaku koja dolazi u različitim bojama, uključujući crnu, belu, smeđu, sivu i druge.
Ovo su inteligentni psi koji su poznati po svojoj poslušnosti i lako ih je obučavati. Kraljevske pudle su vrlo aktivne i vole da se igraju, pa im je potrebno dosta vežbanja i stimulacije. Oni su takođe prijateljski raspoloženi psi i veoma su posvećeni svojim vlasnicima.

Crvena pudlica

Crvena pudlica je rasa pudlica koja se odlikuje predivnom crvenom bojom dlake. Postoje tri veličine crvenih pudlica – standardna, minijaturna i toy. Ova rasa pasa je vrlo inteligentna i poslušna, i zato ih je prilično lako trenirati.

Crvene pudle su energični psi i vole da budu aktivni, tako da im je potrebno redovno vežbanje i stimulacija. Ova rasa je poznata po svojoj vernosti i lokalnosti prema svojim vlasnicima. Crvene pudle su vrsta pasa koja se često koristi u raznim takmičenjima.

Njihova svilenkasta dlaka zahteva dosta nege, a posebno je važno redovno četkanje kako bi se sprečilo petljanje i matiranje dlake. Uz pravilnu negu i obuku, crvena pudlica je sjajan izbor za porodicu ili kao kućni ljubimac za pojedinca.

coolerka_crvema_pudlica
Izvor: Freepik.com

Mini pudlica

Mini pudlica je jedna od tri veličine pudlica, zajedno sa standardnom i toy pudlom. Mini pudle su visoke između 28 i 35 cm i teže između 4 i 6 kg.

Kao i druge vrste pudlica, mini pudle su vrlo inteligentni psi i lako se obučavaju. Oni su energični i vole da se igraju, pa im je potrebno dosta vežbanja i aktivnosti kako bi ostali zdravi i srećni.

Mini pudle su takođe poznate po svojoj lojalnosti i naklonosti prema svojim vlasnicima, što ih čini izvrsnim izborom za porodičnog ljubimca. Ova rasa je popularna zbog svoje kovrdžave dlake koja ne opada mnogo, što ih čini pogodnim kućnim ljubimcima za osobe sa alergijama.

Ova rasa ima različite boje dlake, uključujući belu, crnu, smeđu, sivu, bež i drugo. Mini pudle su odličan izbor za ljude koji žive u manjim stanovima ili za one koji vole manje pse.

Toy pudlica

Toy pudlica je najmanja vrsta pudle i spada u kategoriju malih pasa. Ova rasa je visoka između 24 i 28 cm i teška između 2 i 4 kg.

Toy pudle su poznate po svojoj inteligenciji, živahnosti i veselosti, a često se koriste i kao psi za terapiju. Ova vrsta pudlica su odličan izbor za život u gradu, jer su mali i mogu se lako držati u stanu. Ova rasa dolazi u raznim bojama dlake, uključujući belu, crnu, smeđu, sivu i mnoge druge nijanse.

Kao i ostale vrste pudlica, toy pudle su veoma inteligentne i lako ih je dresirati. Ova rasa je takođe vrlo naklonjena svojim vlasnicima i voli pažnju.

Toy pudle zahtevaju redovno održavanje dlake, uključujući češljanje i šišanje, kako bi se izbeglo stvaranje čvorova i zapetljavanje.

Crna pudlica

Crna pudla je jedna od najpopularnijih vrsta. Ova rasa poznata je po svom elegantnom izgledu i inteligenciji. Dlaka crne pudle je kovrdžava i meka na dodir, ne linja se, što je čini savršenim izborom za osobe koje imaju problema sa alergijama.

Crne pudle su visoke između 45 i 60 cm i teže između 20 i 32 kg, spadaju u srednje pse. One su živahne i inteligentne, vrlo društvene i vole pažnju svojih vlasnika.

Crna pudlica je poznata po svojoj sposobnosti da se lako trenira i uči nove trikove. Ovi psi su veoma pametni i žele da udovolje svojim vlasnicima, što ih čini idealnim ljubimcima za ljude koji traže društvenog i privrženog kućnog ljubimca.

Ova rasa je takođe sklona nekim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kuka, progresivnu atrofiju mrežnjače i sljepoću u starijoj dobi.

Francuska pudlica

Francuska pudlica, poznata i kao Caniche Francais, je rasa pasa koja potiče iz Francuske. Ova rasa je slična ostalim pudlama, ali se razlikuje po svom karakterističnom “pufnastom” izgledu i ušima koje visoko stoje.

Francuske pudle su visoke između 30 i 45 cm i teže između 7 i 13 kg, što ih čini malim do srednjim psima. Ove pudle su vrlo energične i društvene, što ih čini savršenim ljubimcima za porodice i osobe koje vole aktivnosti na otvorenom.

Ova rasa je sklona nekim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, displaziju kuka i kataraktu.

Sve u svemu, svaka od navedenih rasa pudlica je veoma popularna zbog svoje privlačne pojave, inteligencije, poslušnosti, prijateljskog temperamenta i zabavne prirode.

Ishrana pudlica

Pudlice su poznate po svojoj energičnosti što znači da im je potrebna kvalitetna ishrana kako bi ostale zdrave i aktivne. Evo nekoliko saveta za ishranu pudlica

 1. Visokokvalitetna hrana: Hrana za pudlice treba da bude visokokvalitetna i bogata hranljivim materijama. Birajte hranu koja je napravljena od prirodnih sastojaka i bez štetnih aditiva.
 2. Prilagođena ishrane: Pudlice su različitih veličina i imaju različite potrebe za hranljivim materijama. Zato je važno da prilagodite ishranu vašoj pudlici prema njenim individualnim potrebama.
 3. Hranjenje u odgovarajućim vremenskim intervalima: Pudlice bi trebalo da se hrane u redovnim intervalima kako bi održale svoju energiju i zdravlje. Obično se preporučuje da se pudlice hrane dva do tri puta dnevno.
 4. Dosta vode: Pudlice bi trebalo da imaju pristup dovoljnoj količini sveže vode tokom dana.
 5. Ograničavanje poslastica: Iako pudlice vole poslastice, treba ograničiti njihovu upotrebu. Previše poslastica može dovesti do prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema.
 6. Konsultujte veterinara: Uvek je važno konsultovati veterinara o ishrani vaše pudlice i o bilo kojim posebnim potrebama koje vaš ljubimac može imati.

Kako negovati pudlice?

Pudlice zahtevaju redovnu negu kako bi se održala njihova kovrdžava gusta dlaka. Preporučuje se redovno četkanje i kupanje jednom do dva puta mesečno. Osim toga, trebalo bi redovno održavati higijenu ušiju i očiju pudlice, čistiti zube i desni kako bi se sprečio nakupljanje kamenca.

Pudlice su takođe vrlo aktivne rase koje zahtevaju redovnu fizičku aktivnost. Preporučuje se najmanje 30 minuta šetnje ili igre na dan kako bi ostale zdrave. Osim toga, trebalo bi ih redovno voditi veterinaru na rutinske preglede i vakcinacije kako bi se sprečile određene bolesti.

Najčešće bolesti pudlica

Pudlice su generalno zdrave rase pasa, ali, kao i svaka druga rasa, podložne su određenim zdravstvenim problemima. Najčešće bolesti kod pudlica su:

 1. Katarakta – bolest oka koja dovodi do zamagljenja očnog sočiva, što može dovesti do slepila.
 2. Displazija kuka – ovo je urođena abnormalnost u razvoju kuka koja može dovesti do bola i smanjene pokretljivosti.
 3. Epilepsija – neurološki poremećaj koji može dovesti do epileptičnog napada.
 4. Bolest srca – pudlice su sklonije razvoju srčanih problema, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju.
 5. Kožne boleti – mogu patiti od kožnih alergija, dermatitisa i drugih problema sa kožom.
 6. Bubrežni problemi – pudle su podložne razvoju bubrežnih problema, uključujući bubrežnu insuficijenciju.
 7. Šećerna bolest – sklone su razvoju dijabetesa, što može dovesti do problema sa metabolizmom šećera u krvi.

Kao vlasnik pudlice, važno je redovno voditi svog ljubimca veterinaru i pratiti njegovo zdravlje kako bi se otkrili eventualni zdravstveni problemi u ranoj fazi i sprečili ozbiljni zdravstveni problemi u budućnosti.

Ponašanje, edukacija i trening pudlica

Pudlice su inteligentna i poslušna rase pasa, što ih čini idealnim za treniranje i obuku. Međutim, kao i kod bilo koje rase, trening i obuka pudlica zahtevaju strpljenje, doslednost i ljubav.

Ključni faktor uspešne obuke pudlice je početak u ranoj dobi. Uzimajući u obzir da su pudlice vrlo inteligentne, važno je započeti obuku dok su još štenci, kada je njihov um najotvoreniji za učenje.

Pudlice se mogu trenirati za razne zadatke, uključujući socijalizaciju sa drugim psima i ljudima, izvođenje trikova, pa čak i takmičenja u različitim disciplinama.

Jedna od važnih stvari kod treninga pudlice je njihova redovna socijalizacija. Pudlice su vrlo društveni psi i sklone su stvaranju veze sa svojim vlasnikom. Međutim, mogu postati nervozne i uplašene u društvu drugih ljudi i pasa ako nisu naviknute na to.

Konačno, važno je naglasiti da se obuka i trening pudlica razlikuje u zavisnosti od veličine rase i određenih karakteristika.

Ideje za oblačenje pudlica

Pudlice su poznate po svom elegantnom izgledu, a oblačenje pudlica može dodati poseban šarm njihovom izgledu. Mnogi vlasnici vole da oblače svoje ljubimce u različite vrste odeće, od klasičnih kaputa do kostima za praznike. Međutim, važno je zapamtiti da pudlice već imaju gustu dlaku koja ih štiti od hladnoće, tako da im oblačenje nije uvek neophodno.

Pudlica – cena

Cena pudlica u Srbiji varira u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su pedigre, veličina, boja i kvalitet krzna. Međutim, prosečna cena šteneta pudlice u Srbiji se kreće između 500 i 1500 evra.

Pored toga, cena pudlica takođe zavisi od uzgajivačnice kod koje kupujete štene. Neki uzgajivači uzgajaju pudlice visokog kvaliteta pa se cene ovih štenadi veće, dok drugi uzgajivaći mogu prodavati štenad po nižim cenama.

Zašto je pudlica princeza među psima?

Pudlica se često smatra “princezom” među psima, zbog svoje elegantne pojave, prelepih očiju i gracioznog držanja.
Ona se izdvaja se svojom kovrdžavom dlakom koja može biti stilizovana na razne načine, čineći je redovnim učesnikom i pobednikom na izložbama pasa i različitim takmičenjima.

Osim što su vizuelno privlačne, pudlice su izuzetno inteligentne i lako se prilagođavaju, što ih čini odličnim saputnicima kako u različitim aktivnostima tako i u svakodnevnom životu.

Uz sve ove kvalitete, nije čudo što pudlice osvajaju srca vlasnika širom sveta, potvrđujući svoju reputaciju “princeze” među psima.

Možda vas zanima....