Francuski buldog_mojbff

Francuski buldog – kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Zamislite psa koji ne samo da krade srca svojim velikim, okruglim očima i šarmantnim šišmišastim ušima, već i osvaja duše svojom toplom naravi. Francuski buldog, poznat i kao ‘Frenchie’, savršen je spoj elegancije i razigranosti, čineći ga idealnim ljubimcem za život u gradu. Njihova kompaktna veličina i sposobnost prilagođavanja čine ih izuzetno popularnim među vlasnicima pasa, čak i onima koji žive u stanovima.

Danas je Francuski buldog jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Poznati po svojoj druželjubivoj i veseloj naravi, veoma zahvalni za održavanje i sposobni da se prilagode različitim životnim uslovima, Francuski buldozi mogu biti dobar izbor za ljude sa različitim stilovima života.

Poreklo Francuskog Buldoga

Francuski buldog potiče iz Engleske, u 19. veku oni su bili samo radni psi. Uzgajani su kao psi za borbu s bikovima, ali je ova praksa zabranjena 1835. godine. Nakon toga su Francuski buldozi uvezeni u Francusku gde su postali popularni kao kućni ljubimci.

U Francuskoj je ova vrsta pasa često bila u vlasništvu čipkara i drugih zanatlija koji su radili u malim radionicama. Bili su cenjeni zbog svoje blage naravi i sposobnosti prilagođavanja na male životne prostore.

Nakon određenog vremena dame u Francuskoj su se oduševile  francuskim buldozima, i time doprinele njegovoj popularnosti među francuskim višim klasama tako da su često bili prikazivani na slikama ili kao skulpture.

Francuski buldog – karakteristike

Francuski buldog je poznat je po svojoj ljubaznoj i veseloj naravi. Sa svojim širokim ramenima, velikim okruglim očima i karakterističnim “šišmiš” ušima, francuski buldog privlači pažnju gde god se pojavi. Unatoč svojoj kompaktnoj veličini, ovaj pas je iznenađujuće snažan i izdržljiv.

Kratki pregled osnovnih karakteristika Francuskog buldoga:

FRANCUSKI BULDOGOSNOVNE KARAKTERISTIKE
PorekloFrancuska
TežinaOd 7-14 kg (u zavisnosti da li je mužjak ili ženka)
VisinaOd 24 do 35 cm (u zavisnosti da li je mužjak ili ženka)
Očekivani životni vekOko 10-14 godina
DlakaKratka, glatka i sjajna
TemperamentNežan, prijateljski raspoložen, opušten i društven
NegaSamo osnovna nega, kratka dlaka zahteva minimalno četkanje
Potreba za vežbanjemImaju relativno niske potrebe za vežbanjem. Kratke šetnje i igra su obično dovoljni
TreningMogu biti tvrdoglavi, pa trening treba da bude dosledan i interaktivan
ZdravljeZbog kratkog oblika glave (brahicefalija), obično imaju problema s disanjem, a vrlo često i hrču
Osnovne karakteristike Francuskog buldoga

Temperament francuskog buldoga

Francuski buldog je idealan član porodice, bilo da je reč o domaćinstvima sa decom ili bez njih. Ova rasa je poznata po svojoj prijateljskoj i razigranoj naravi, a retko laju, što ih čini idealnim za život u stanovima.. Uz pravilnu socijalizaciju, francuski buldozi mogu se slagati s drugim psima  pa čak i mačkama. Izuzetno su vezani za ljude i uživaju u ljudskom društvu, zato je važno da im vlasnici mogu posvetiti dovoljno vremena i ljubavi jer će to sprećiti anksioznost kojoj francuski buldozi mogu biti skloni.

Ishrana francuskog buldoga – saveti za zdrav život

Francuski buldog je vrsta koja zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju ishrana. Ova rasa pasa je sklonija alergijama, zato je važno izbegavati hranu koja sadrži kukuruz, pšenicu i soju, jer mogu izazvati alergijske reakcije. Preporučuje se korišćenje kvalitetne hrane koja sadrži visok procenat životinjskih proteina, poput ribe, piletine i lososa, koji su idealni izvori proteina za francuske buldoge.

Ishrana francuskog buldoga treba biti prilagođena njihovim specifičnim potrebama. Mladi psi zahtevaju oko 500 kcal dnevno, dok odrasli psi imaju drugačije nutritivne zahteve, zavisno od njihove veličine, aktivnosti i metabolizma. Aktivniji psi će zahtevati više hrane nego manje aktivni. Kvalitet hrane takođe utiče na njenu hranljivost i količinu koja je potrebna.

Suva i mokra hrana prihvatljivi izbori, ali mnogi vlasnici preferiraju domaću hranu zbog veće kontrole nad sastojcima i manjka aditiva.

Nega i trening Francuskog buldoga

Francuski buldozi zahtevaju osnovnu negu koja uključuje kupanje samo kada je to stvarno potrebno, koristeći blagi šampon namenjen psima. Pored toga, važno je redovno čistiti nabore na licu vlažnom krpom kako bi se izbegle infekcije.

Takođe je važno svakodnevno proveravati i čistiti uši svog ljubimca jer je održavanje čistoće ušiju i nabora na licu ključno za prevenciju zdravstvenih problema.

Francuski buldog je pas koji ne zahteva puno vežbanja zbog svog generalno niskog nivoa energije. Da bi održali svoju težinu, dnevne aktivnosti poput kratkih šetnji ili igre u dvorištu su dovoljne. Zbog svoje sklonosti ka pregrevanju, vežbanje u vrućim uslovima treba izbegavati, a najbolje je aktivnosti ograničiti na hladnije delove dana, kao što su jutra i večeri.

Trening francuskog buldoga zahteva strpljenje i doslednost, jer iako su veoma inteligentni, francuski buldozi su poznati i po svojoj tvrdoglavosti. Trening treba da bude zabavan i interaktivan, jer to pomaže u održavanju njihove pažnje.

Socijalizacija sa drugim psima i ljudima pomoći će u sprečavanju razvoja anksioznosti i agresivnog ponašanja.

Najčešće bolesti Francuskog buldoga

Francuski buldozi zbog svoje posebne anatomije i genetskih predispozicija često pate od specifičnih zdravstvenih problema. Ova rasa se suočava s nekoliko uobičajenih bolesti koje mogu uticati na njihov kvalitet života. Među najčešće zdravstvene izazove spadaju problemi s disanjem, kičmom, očima, kao i kožne alergije i srčane bolesti.
Najčešće bolesti Francuskih buldoga su:

 1. Respiratorna bolest kod francuskog buldoga najčešće je rezultat brachycephalic sindroma, stanja karakterističnog za rase sa skraćenim licem. Ova anatomija otežava psima normalno disanje, što može dovesti do hroničnog osećaja nedostatka vazduha, hrkanja i problema s pregrevanjem. Psi mogu imati poteškoće posebno tokom fizičke aktivnosti I u toplim vremenskim uslovima. Redovni veterinarski pregledi i održavanje idealne težine su ključni za ublažavanje simptoma.
 2. Očne bolesti – francuski buldozi često pate od različitih očnih bolesti zbog svoje brahicefalne građe lica.
  Keratokonjunktivitis Sicca (suho oko) i Entropij/Ektropij su česte očne bolesti kod pasa.
  Keratokonjunktivitis Sicca uzrokuje nedostatak suza, što dovodi do suvoće i iritacije očiju, a može se lečiti veštačkim suzama i posebnim lekovima koji podstiču proizvodnju suza.
  Entropij je stanje gde se kapci uvijaju prema unutra, dok se kod ektropija kapci okreću prema spolja, oba stanja mogu izazvati iritaciju i potencijalno oštećenje očiju. Za oba problema preporučuje se redovna veterinarska kontrola i tretman.
 3. Kožne bolesti – Francuski buldozi su skloni kožnim bolestima, posebno zbog svojih kožnih nabora koji mogu sakupljati prljavštinu i vlagu, dovodeći do infekcija i iritacija. Česta stanja uključuju atopijski dermatitis, koji je uzrokovan alergijskim reakcijama i piodermu, bakterijsku infekciju kože. Redovno čišćenje i održavanje suve kože u naborima je ključno za prevenciju ovih problema. U slučaju težih kožnih bolesti, veterinarska intervencija i specifični tretmani su neophodni.
 4. Intolerancije na hranu kod francuskog buldoga su relativno česte i mogu uzrokovati različite simptome kao što su gastrointestinalni problemi, kožne iritacije i hronični svrab. Ukoliko vaš ljubimac ima problema sa alergijama, važno je identifikovati i eliminisati alergene iz njegove ishrane. Veterinarska dijagnostika može uključivati testove na alergije ili prelazak na posebne dete koje eliminišu uobičajene alergene.
 5. Bolesti uha Francuski buldozi često imaju problema s ušima zbog njihove strukture. Ušni kanali su uski i skloni infekcijama. Česte bolesti uha uključuju bakterijske i gljivične infekcije koje mogu dovesti do svraba, crvenila i neprijatnog mirisa. Redovno čišćenje ušiju i praćenje simptoma su ključni za prevenciju ovih problema. Veterinar može preporučiti posebne čistače za uši ili tretmane ako se dijagnostikuju infekcije ili druge komplikacije.
 6. Bolesti zglobova ova rasa je sklona bolestima zglobova, uključujući displaziju kukova i luksacija patele (iskliznuće čašice kolena). Ove bolesti mogu izazvati bol i ograničenje pokreta, što može uticati na kvalitet života psa. Rano otkrivanje i adekvatna veterinarska nega su ključni za upravljanje ovim stanjima.

Francuski bulldog – cena

Kada smo istraživali cene francuskih buldoga, primetili smo da cene variraju, obično se kreću od 100 do 500 eura. Ova varijacija u ceni može zavisiti od više faktora, uključujući poreklo psa, boju, i da li pas ima pedigre.

Takođe, cena može biti viša za štence od renomiranih uzgajivača ili za one sa retkim bojama dlake. Retke boje kao što su plavi buldog, lila i merle obično podižu cenu i do nekoliko hiljada eura.

Da li je Francuski buldog dobar izbor za vas?

Da biste procenili da li je francuski buldog pravi izbor za vas, razmotrite svoj životni stil i spremnost da se nosite sa specifičnim potrebama ove rase.

Francuski buldog i kupovina

Francuski buldozi su veoma privrženi i vole društvo svojih vlasnika, što znači da će težiti da provode puno vremena s vama. Oni zahtevaju umerenu fizičku aktivnost i dobro se snalaze u stanovima zbog svoje relativno niske potrebe za vežbanjem.

Međutim, sklonost ka navedenim zdravstvenim problemima može zahtevati dodatnu pažnju i potencijalno veće troškove za veterinarsku negu.

Ako ste spremni posvetiti vreme, prilagoditi se njihovim zdravstvenim potrebama i osigurati odgovarajuće okruženje, francuski buldog može doneti mnogo radosti i postati drag član vaše porodice.

Foto: MojBFF

Možda vas zanima....