bobi_najstariji_pas_na_svetu_mojbff

Ko je bio Bobi, najstariji pas na svetu?

by MojBFF

Bobi, čistokrvni pas rase Rafeiro do Alentejo iz Portugala, dugo je važio za najstarijeg psa na svetu. Guinnessov svetski rekord ga je u februaru 2023. godine proglasio najstarijim psom ikada, kada je imao 30 godina i 266 dana.

Međutim, ta titula mu je posthumno oduzeta u februaru 2024. godine nakon što je organizacija sprovela istragu i zaključila da nema dovoljno dokaza koji bi nepobitno potvrdili Bobijevu starost.

O Bobiju, najstarijem psu na svetu

Bobi, koji je nosio titulu najstarijeg psa godinu dana, pre nego što mu je Guinness World Records oduzeo titulu, rođen je 11. maja 1992. godine i živeo je u selu Conqueiros u Leiriji, Portugal, sa porodicom Kosta. Leonel Kosta, njegov vlasnik, imao je 8 godina kada se Bobi rodio, i opisao ga je kao “jedinstvenog” i dodao da je porodica “veoma srećna i zahvalna što su imali Bobija u svojim životima više od 30 godina.

Bobi_sa-vlasnikom
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP VIA GETTY 

“Bobi je poseban jer gledajući ga, prisećamo se ljudi koji su bili deo naše porodice i nažalost više nisu ovde, poput mog oca, brata ili deda i bake koji su već napustili ovaj svet” rekao je njegov vlasnik.

Bobi je bio pas čuvar koji je živeo mirnim i spokojnim životom, okružen drugim životinjama i jedući hranu koju jedu ljudi, a koju je Kosta potapao u vodu kako bi uklonio većinu začina.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP VIA GETTY

Guinness World Records posthumno oduzima Bobiju titulu ‘najstarijeg psa na svetu’

Guinnessov svetski rekord posthumno je oduzeo titulu “najstarijeg psa ikada” Bobiju, čistokrvnom psu rase Rafeiro do Alentejo iz Portugala. Nakon što su se pojavile sumnje i medijski izveštaji doveli u pitanje tačnost podataka, Guinness je odlučio da otvori reviziju.

Prema izjavi Guinnessovog direktora za rekorde, Marka McKinleya, nakon revizije i procesa žalbi, zaključeno je da nema dovoljno dokaza koji bi podržali tvrdnju da je Bobi najstariji pas ikada. Iako je prvobitno potvrđeno da je Bobi rođen 11. maja 1992. godine, dalja istraga pokazala je da dokazi, uključujući podatke sa mikročipa, nisu dovoljni da nepobitno potvrde Bobijevu starost​​​​​​.

Tokom istrage, veterinari i drugi stručnjaci izrazili su sumnje u Bobijevu starost, a medijski izveštaji dodatno su doveli u pitanje tačnost podataka. Guinness je objavio da su potrebni čvrsti dokazi, uključujući više izjava svedoka i stručnjaka, kao i relevantni tehnološki podaci, kako bi se osigurala tačnost njihovih rekorda.

Foto: GUINNESS WORLD RECORDS

Prethodni rekorder

Pre Bobija, rekord za najstarijeg psa držao je australijski stočarski pas Bluey, koji je umro 1939. godine u dobi od 29 godina i 5 meseci. Nakon oduzimanja titule Bobiju, Guinness još nije objavio novog rekordera, ali je naglašeno da će se u budućnosti oslanjati na podatke mikročipa i veterinara za potvrdu starosti pasa.

Bobi, inspiracija svima koji vole svoje ljubimce

Bobi je bio jedinstven pas koji je svojim vlasnicima i svima koji su ga poznavali pružio mnogo radosti. Njegova priča nas podseća koliko je važno pružiti ljubimcima ljubav i pažnju tokom njihovog života.

“Bobi spava puno. Odmah legne u krevet posle jela, mada kada je hladno više voli da drema pored vatre,” napisao je svojevremeno Guinness. Iako mu je titula “najstarijeg psa ikada oduzeta”, Bobijeva dugovečnost i spokojan život ostaju inspiracija svima koji vole svoje ljubimce.

Bez obzira na kontroverze, Bobi će zauvek biti upamćen kao pas koji je, zahvaljujući ljubavi i brizi svoje porodice, živeo dug i ispunjen život.

Možda vas zanima....