Plavi_francuski_buldog_mojbff

Šta plave francuske buldoge čini tako posebnima?

by MojBFF

Plavi francuski buldog, varijanta popularne rase francuskih buldoga, poznat je po svojoj prepoznatljivoj plavo-sivoj dlaci i šarmantnom karakteru. Ovi psi su se brzo izdvojili zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu i prijateljskom temperamentu, čineći ih omiljenim izborom ljubitelja pasa širom sveta. Njihova kompaktna građa, kratka njuška i velike šišmiš uši doprinose njihovom neodoljivom izgledu, dok njihova odanost i šarm osvajaju srca vlasnika.

Šta Plave francuske buldoge čini tako posebnima?

Plavi francuski buldozi su poznati po svojoj retkoj plavo-sivoj boji, koja nastaje zbog specifičnog recesivnog gena. Ova boja može varirati od svetlo srebrno plave do tamno čelično sive, što ih čini izuzetno atraktivnim. Osim svog izgleda, plavi francuski buldozi imaju sve karakteristike standardnog francuskog buldoga: kompaktnu i mišićavu građu, kratku njušku, velike šišmiš uši i prijateljski, odan temperament.

Osnovne karakteristike plavog francuskog buldoga

Plavi francuski buldog je podvrsta rase francuskog buldoga koja se ističe svojim karakterističnim plavo-sivim krznom. Ovi psi mogu imati i bele fleke na trbuhu i grudima, što dodatno doprinosi njihovom jedinstvenom izgledu. Pripadaju maloj rasi pasa i nisu previše energični; dovoljna aktivnost im je oko pola sata dnevno.

Temperament i ponašanje

Ovi psi vole da se maze sa svojim vlasnicima i uživaju leškareći na kauču. Ako ih morate ostaviti same, obezbedite im dovoljno igračaka kako bi se zabavili.

Kakvi su zapravo Plavi francuski buldozi? Oni su:

 • Šarmantni i mirni: Plavi francuski buldozi su šarmantni i retko laju, ali mogu biti tvrdoglavi kada je u pitanju dresura. Preporučuje se strpljenje i korišćenje nagrada, poput omiljene hrane ili dodatne pažnje i maženja, kako bi ih motivisali na saradnju.
 • U odnosima sa drugim životinjama može se desiti da se ne slažu sa drugim malim životinjama i mačkama.
Plavi_francuski_buldog


Ishrana Plavog francuskog buldoga

Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravlja i vitalnosti plavog francuskog buldoga. Ovi psi su skloni određenim zdravstvenim problemima, pa je neophodno da njihova ishrana bude uravnotežena i prilagođena njihovim specifičnim potrebama.

Preporučuje se unos oko 900 kalorija dnevno, međutim, tačan broj kalorija može varirati u zavisnosti od starosti, veličine, nivoa aktivnosti i zdravstvenog stanja psa. Važno je osigurati da se njihova ishrana sastoji od visokokvalitetne hrane za pse koja zadovoljava sve njihove nutritivne potrebe. Prejedanje može dovesti do gojaznosti, što dodatno opterećuje njihove zglobove i kičmu.

Preporučena hrana

 1. Komercijalna hrana za pse: Postoje mnoge visokokvalitetne komercijalne hrane za pse koje su posebno formulisane za male rase poput francuskih buldoga. Birajte hranu koja sadrži visok procenat proteina i masti, bez veštačkih dodataka.
 2. Domaća hrana: Ako se odlučite za domaću ishranu, važno je da obezbedite da hrana sadrži sve neophodne hranljive materije.

Plavi francuski buldozi, kao i većina pasa, smeju jesti određeno voće koje može biti korisno za njihovo zdravlje. Evo nekoliko vrsta voća koje su sigurne za pse:

 1. Jabuke: Bogate vitaminima A i C, ali je važno ukloniti seme i jezgro.
 2. Banane: Dobar izvor kalijuma, vlakana i vitamina C.
 3. Borovnice: Sadrže antioksidante i vitamine.
 4. Jagode: Pomažu u poboljšanju imunološkog sistema i sadrže vlakna.
 5. Lubenica: Hidratantna i bogata vitaminima A, B6 i C, ali bez semenki i kore.
 6. Kruške: Pružaju vlakna i vitamine C i K, ali bez semenki.

Međutim, postoje i voće koje treba izbegavati, kao što su grožđe i grožđice, jer mogu biti toksični za pse. Uvek je najbolje konsultovati se sa veterinarom pre nego što uvedete novo voće u ishranu svog ljubimca.

Potencijalni zdravstveni problemi

Plavi francuski buldozi, kao i drugi francuski buldozi, mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. Njihova jedinstvena boja dlake i specifična fizička građa često zahtevaju dodatnu pažnju kako bi se osiguralo njihovo zdravlje. Evo pregleda najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se mogu suočiti:

1. Brahiocefalični sindrom

 • Opis: Zbog svoje kratke njuške i spljoštenog lica, plavi francuski buldozi mogu imati problema sa disanjem. Brahiocefalični sindrom obuhvata nekoliko stanja kao što su stenoza nosnica, produženo meko nepce i kolaps traheje.
 • Simptomi: Hrkanje, teško disanje, kašalj, niska tolerancija na vežbanje,

2. Displazija kukova

 • Opis: Genetsko stanje koje uzrokuje abnormalan razvoj zgloba kuka, što može dovesti do bolova i šepanja.
 • Simptomi: Šepanje, teškoće pri ustajanju, smanjenje aktivnosti.

3. Problemi sa kožom

 • Opis: Plavi francuski buldozi mogu biti skloni kožnim alergijama i dermatitisu. Takođe, dilucija boje može dovesti do stanja poznatog kao alopecija boje dilucije, koja uzrokuje gubitak dlake.
 • Simptomi: Svrab, crvenilo, gubitak dlake, infekcije kože.

4. Problemi sa očima

 • Opis: Zbog specifične građe lica, Plavi francuski buldozi mogu biti skloni različitim problemima sa očima, kao što su trešnjevo oko, katarakta i čirevi na rožnjači.
 • Simptomi: Crvenilo oka, suzenje, zamućenje rožnjače, treptanje.

5. Problemi sa kičmom

 • Opis: Vertebralni poremećaji, kao što su hemivertebrae (nepravilno oblikovani pršljenovi), mogu biti prisutni kod Plavih francuskih buldoga i uzrokovati probleme sa pokretljivošću.
 • Simptomi: Šepanje, bol u leđima, poteškoće sa hodanjem.

6. Problemi sa sluhom

 • Opis: Plavi francuski buldozi mogu biti skloni problemima sa sluhom, uključujući gluhoću, koja može biti genetski uslovljena.
 • Simptomi: Neposlušnost, izostanak reakcije na zvukove, prekomerno lajanje.

7. Alopecija boje dilucije (problemi sa dlakom)

 • Opis: Specifično stanje koje uzrokuje gubitak dlake kod pasa sa razređenom bojom dlake.
 • Simptomi: Proređivanje dlake, ćelava mesta, suva i iritirana koža.

Plavi francuski buldozi, kao i svi psi, mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. Važno je da vlasnici budu svesni ovih potencijalnih problema i redovno vode svoje ljubimce na veterinarske preglede. Pravilna nega, ishrana i briga mogu značajno doprineti zdravlju i dugovečnosti Plavog francuskog buldoga.

Razlika između plavog i standardnog francuskog buldoga

Pored svoje atraktivne boje, Plavi francuski buldozi zadržavaju sve karakteristike standardnih francuskih buldoga, uključujući njihovu mišićavu građu, šišmiš uši i spljošteno lice. Međutim, zbog svoje specifične genetike, ova vrsta mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima koji zahtevaju posebnu pažnju.

Ovo je pregled osnovnih razlika između plavog i standardnog francuskog buldoga:

Boja dlake

 • Plavi francuski buldog: Ima prepoznatljivu plavo-sivu boju dlake zbog recesivnog gena za diluciju. Boja dlake može varirati od svetlo srebrno plave do tamno čelično sive.
 • Standardni francuski buldog: Obično ima boju dlake koja uključuje različite nijanse poput riđe, tigraste, krem i bele. Plava boja nije priznata u standardima ove ras, koje postavljaju glavni kinološki klubovi.

Izgled

 • Plavi francuski buldog: Pored boje dlake, Plavi francuski buldozi izgledaju identično kao standardni francuski buldozi. Imaju istu mišićavu građu, šišmiš uši i spljošteno lice.
 • Standardni francuski buldog: Deli iste fizičke osobine, ali dolazi u standardnim bojama dlake koje su priznate prema standardima rase.

Zdravstveni problemi

 • Plavi francuski buldog: Može imati veći rizik od određenih genetskih stanja zbog gena za diluciju, uključujući alopeciju boje dilucije, koja može dovesti do gubitka dlake i problema sa kožom.
 • Standardni francuski buldog: Sklon je uobičajenim zdravstvenim problemima specifičnim za ovu vrstu pasa, kao što su brahiocefalični sindrom, displazija kukova i alergije na koži, ali generalno nema dodatne rizike vezane za boju dlake.

Etika uzgoja

 • Plavi francuski buldog: Uzgoj za retke boje poput plave može ponekad dovesti do neetičkih praksi ako se zdravlje žrtvuje zbog izgleda. Važno je tražiti ugledne uzgajivače koji daju prioritet zdravlju psa.
 • Standardni francuski buldog: Češće se uzgaja u skladu sa prihvaćenim standardima rase, što ponekad može smanjiti rizik od genetskih problema povezanih sa bojom dlake.

Popularnost i tržišna vrednost

 • Plavi francuski buldog: Često postiže višu cenu zbog svoje retke i poželjne boje dlake.
 • Standardni francuski buldog: Iako je još uvek popularna i često skupa rasa pasa, standardne varijacije boja su generalno dostupnije i mogu biti manje skupe u poređenju sa plavom varijantom.

Iako Plavi francuski buldozi i standardni francuski buldozi dele iste osnovne karakteristike i temperament, glavna razlika je u njihovoj boji dlake. Plava varijanta dolazi sa dodatnim zdravstvenim rizicima i većom tržišnom vrednošću, što zahteva pažljiv pristup pri uzgoju i odabiru uzgajivača. Bez obzira na varijantu, oba tipa francuskih buldoga su izuzetno šarmantni i odani ljubimci koji donose mnogo radosti svojim vlasnicima.

Popularnost Plavog francuskog buldoga

Plavi francuski buldozi su postali izuzetno popularni poslednjih godina, zahvaljujući njihovom jedinstvenom izgledu i šarmantnoj prirodi. Njihova plavo-siva boja dlake, koja varira od svetlo srebrne do tamno čelične sive, privlači pažnju i čini ih posebnim. Ova retka boja, uz njihov prijateljski temperament i prilagodljivost, dodatno je doprinela njihovoj popularnosti.

Interesantno je da je 2018. godine Plavi francuski buldog proglašen za 4. najpopularniju rasu pasa na svetu. Ovaj podatak govori mnogo o njihovoj popularnisti i potražnji. Ljubitelji pasa širom sveta zaljubili su se u njihov neodoljivi izgled, veselu prirodu i sposobnost da se prilagode različitim životnim stilovima.

Plavi francuski buldog cena

Plavi francuski buldozi su izuzetno poželjni zbog svoje jedinstvene boje i šarmantne prirode, što se odražava i na njihovu cenu. Prilikom kupovine Plavog francuskog buldoga, važno je biti siguran da dolazi od uglednog uzgajivača koji daje prioritet zdravlju i dobrobiti pasa.

Cena Plavog francuskog buldoga može značajno varirati u zavisnosti od uzgajivača, lokacije, pedigrea i drugih faktora.

Njihova jedinstvenost i lepota su neosporni ali…

Plavi francuski buldozi su idealni saputnici za porodice, samce i starije osobe. Njihova sposobnost da se dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima, zajedno sa njihovom potrebom za umerenim vežbanjem, čini ih savršenim izborom za život u stanu ili kući.

Iako je njihova lepota neosporna, važno je napomenuti da potencijalni vlasnici treba da budu svesni specifičnih zdravstvenih potreba ove rase. Plavi francuski buldozi mogu biti skloni određenim genetskim problemima, pa je neophodno da se nabavljaju od uglednih uzgajivača koji se pridržavaju etičkih standarda uzgoja i da im je zdravlje pasa na prvom mestu.

Plavi francuski buldozi su nesumnjivo jedinstveni i šarmantni psi koji donose radost svojim vlasnicima. Njihova popularnost je opravdana, ali zahteva od vlasnika da pruže odgovarajuću negu i pažnju kako bi njihovi ljubimci živeli dug i kvalitetan život..

Možda vas zanima....