Čau_Čau_mojbfff

Čau Čau – Kompletan vodič za potencijalne vlasnike

by MojBFF

Čau Čau psi su jedna od najstarijih i najprepoznatljivijih rasa na svetu, poznati po svom jedinstvenom lavolikom izgledu i plavo-crnom jeziku.

U ovom vodiču istražićemo sve što trebate znati o Čau Čau psima, od njihovog porekla i fizičkih karakteristika do temperamenta, nege, ishrane, treninga, zdravlja i cene. Saznajte šta ovu popularnu vrstu psa čini tako posebnim i da li je ova rasa pravi izbor za vas i vašu porodicu.

Poreklo Čau Čau psa

Čau Čau psi potiču iz drevne Kine, sa istorijom koja seže više od dve hiljade godina unazad. Smatra se da su ovi psi bili prisutni još za vreme Han dinastije (206. p.n.e. – 220. n.e.), gde su korišćeni kao lovci, čuvari i radni psi. Njihovo ime se verovatno odnosi na starokineski izraz za “raznovrsnu robu” koja je uključivala i pse koji su stigli brodovima u Evropu.

U 18. veku, britanski trgovci su doneli Čau Čau pse u Evropu, gde su brzo privukli pažnju aristokratije. Kraljica Viktorija je bila fascinirana ovom rasom, što je značajno doprinelo njihovoj popularnosti krajem 19. veka. Prvi Čau Čau koji se pojavio u Americi bio je na izložbi Westminster Kennel Club-a 1890. godine. Američki kinološki klub (AKC) je 1903. godine zvanično priznao Čau Čau kao rasu.

Čau Čau – karakteristike

Dostojanstven, ozbiljan i povučen, Čau Čau je jedinstvena rasa. Ovi snažni psi, visoki do 50 cm, prepoznatljivi su po svojoj lavljoj grivi, plavo-crnom jeziku i bademastim očima koje im daju ozbiljan izraz. Ovi kraljevski psi imaju jedinstven izgled sa čvrstom građom, lavljom grivom i gustom dvostrukom dlakom koja može biti crvena, crna, plava, cimet ili krem.

Generalno su rezervisani i mogu biti oprezni prema strancima, zbog čega je rana socijalizacija i trening veoma važna. Iako deluju distancirano, veoma su lojalni i zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama. Njihova zaštitnička priroda čini ih odličnim čuvarima, jer će upozoriti vlasnike na svaku potencijalnu pretnju.

Ovo su osnovnie karakteristike Čau Čau psa:

ČAU ČAUOSNOVNE KARAKTERISTIKE
PorekloKina
VisinaSrednja, visina od 45-56 cm
Težinaod 20 kg do 32 kg
Životni vek10-15 godina
DlakaGusta, dvostruka dlaka koja dolazi u bojama: crvena, crna, plava, cimet i krem
TemperamentNezavisni, lojalni, povučeni, dostojanstveni
Potreba za vežbanjemUmerene
TreningMogu biti tvrdoglavi, ali se mogu obučiti uz strpljenje i doslednost
NegaZahteva redovno četkanje
ZdravljeDisplazija kukova, displazija laktova, problemi sa očima
Jedinstvena karakteristikaPlavo-crni jezik
Poznati vlasniciMartha Stewart ima nekoliko Čau Čau pasa koji se često pojavljuju u njenim emisijama. Sigmund Freud, otac psihoanalize, takođe je posedovao Čau Čau pse, koji su često pomagali njegovim pacijentima pružajući im utehu i podršku.
Osnovnie karakteristike Čau Čau psa

Iako nisu preterano demonstrativni u pokazivanju naklonosti, formiraju jake veze sa svojom porodicom. Možda nisu toliko živahni kao neke druge rase, ali njihova dostojanstvena priroda i odanost ih čine divnim kućnim ljubimcima.

Temperament i karakter Čau Čau

Čau Čau psi imaju temperament koji se često upoređuje sa mačkama: povučeni su, rezervisani, nezavisni, dostojanstveni, inteligentni i tvrdoglavi. Iako mogu imati ozbiljan izraz lica, dobro odgajani Čau Čau nikada ne bi trebalo da budu agresivni ili plašljivi. Oni obično vole da se drže po strani i ne prave probleme. Uživaju u igri sa članovima porodice, ali ih stranci malo zanimaju osim ako ne dođu nepozvani — tada će odlučno braniti svoj prostor.

čau_čau_pas


5 glavnih osobina Čau Čau psa:

 1. Povučeni i rezervisani: Čau Čau psi vole svoju privatnost i često se ponašaju kao da su sami sebi dovoljni.
 2. Nezavisnost: Ovi psi su samostalni i često deluju kao da ne trebaju mnogo pažnje.
 3. Dostojanstvo: Imaju dostojanstven stav i vole da zadrže svoju teritoriju i privatnost.
 4. Lojalnost: Veoma su privrženi svojim vlasnicima i razvijaju snažnu vezu sa članovima porodice.
 5. Zaštitnički nastrojeni: Braniće svoj dom i porodicu od nepozvanih gostiju.

Čau Čau psi mogu biti odlični kućni ljubimci za porodice koje razumeju njihovu nezavisnu prirodu i potrebu za doslednom socijalizacijom i treningom. Njihova lojalnost i zaštitnički instinkt čine ih odanim prijateljima, ali zbog svoje rezervisanosti, nisu idealni za domove sa malom decom ili drugim kućnim ljubimcima.

Kako negovati Čau Čau psa

Čau Čau psi su poznati po svojoj urednosti i često se porede sa mačkama zbog njihovih higijenskih navika. Međutim, zbog njihove guste dlake koja se mnogo linja, Čau Čau psi mogu biti prilično zahtevni kada je u pitanju nega.

Kao što smo već rekli ova rasa pasa može da ima dve vrste dlake: grubu i glatku. Gruba dlaka je gusta i duga, i zahteva svakodnevno četkanje kako bi se sprečilo matiranje. Glatka dlaka je kraća i lakša za održavanje, ali takođe zahteva redovno četkanje, obično dva do tri puta nedeljno. Tokom perioda linjanja, koji se obično dešava u proleće i jesen, potrebna je dodatna nega kako bi se dlaka održala u dobrom stanju.

Redovno čišćenje ušiju, zuba i nabora kože oko vrata je neophodno kako bi se izbegle infekcije. Tokom toplijih meseci, pazite da imaju pristup hladovini i vodi kako bi se sprečilo pregrevanje.

Ovi psi su svestrani i mogu se prilagoditi različitim životnim uslovima, bilo da živite u prostranoj kući ili manjem stanu. Važno je da se ovi psi drže unutar doma sa svojim vlasnicima, a ne napolju u dvorištu ili boksu. Zbog njihove netolerancije na toplotu, tokom vrelih dana ih treba držati u klimatizovanim prostorijama.

Odrasli Čau Čau psi zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost kako bi ostali zdravi i u kondiciji. Iako ne zahtevaju intenzivno vežbanje, nekoliko šetnji od 15 minuta ili jedna duža šetnja dnevno biće dovoljno.

Da li su Čau Čau psi hipoalergeni?

Ne postoji rasa psa koja nije 100% hipoalergena, međutim, postoje vrste koje su pogodnije za ljude sklone alergijama a Čau Čau je jedna od njih. Alergijske reakcije na pse uglavnom su uzrokovane proteinima koji se nalaze u psećoj koži, slini i urinu. Kada se pas linja, ti proteini se oslobađaju u vazduh zajedno sa dlakom i peruti, što može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih ljudi.
Bez obzira da li vaš Čau Čau pas ima glatku ili grubu dlaku, oba tipa se sezonski linjaju, što znači da ćete se morati suočiti sa povećanim brojem dlaka tokom određenih perioda godine.

Iako Čau Čau psi nisu hipoalergeni oni ipak mogu izazvati alergijske reakcije ukoliko ste osetljivi na pseće alergene. Međutim, pravilnom negom i održavanjem, može se smanjiti količina alergena u domu, što može olakšati život sa ovim prelepim psima. Ako imate alergije, preporučuje se da provedete vreme sa Čau Čau psima pre nego što ih udomite, kako biste videli kako vaše telo reaguje.

Ako ste spremni da se posvetite specifičnim potrebama Čau Čau-a i da mu pružite dovoljno ljubavlji, bićete ponosni vlasnik psa koji svojim dostojanstvenim ponašanjem i jedinstvenim karakterom privlači poglede gde god da se pojavi.

Ishrana Čau Čau psa

Čau Čau psi, zbog svoje specifične istorije i genetike, zahtevaju pažljivo planiranu ishranu kako bi im život bio što kvalitetniji i duži.

Čau Čau psi su istorijski uzgajani na pretežno vegetarijanskoj ishrani, što znači da im je potrebna hrana sa niskim sadržajem proteina i visokim sadržajem kalcijuma, bazirana na žitaricama i povrću. Ipak, meso treba da bude deo njihove ishrane, ali da bude nemasno i niskomasno – piletina i ćuretina su odlični izbori.

Omega Masne Kiseline: Da bi održali zdravlje svoje guste i krznene dlake, u ishranu Čau Čau pasa treba uključiti omega masne kiseline iz ribe. Ovo će pomoći da njihova dlaka ostane sjajna i zdrava.

Uvek obezbedite svom psu svežu i čistu vodu. Tokom letnjih meseci posebno pazite da ima stalni pristup vodi kako bi se izbegli dehidracija i pregrevanje.

Preporučena količina hrane

Preporučena dnevna količina visokokvalitetne hrane za Čau Čau psa je između 2 do 2 3/4 šolje, podeljeno u dva obroka. Specifična količina hrane zavisiće od veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti vašeg psa. Aktivniji psi će prirodno zahtevati više hrane u poređenju sa manje aktivnim psima. Kvalitet hrane takođe igra ulogu; bolja hrana pruža više hranljivih materija, što znači da ćete moći da date manje količine.

Kontrola težine

Čau Čau psi su skloni gojaznosti, što može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Da biste održali svog psa u dobroj formi, važno je meriti količinu hrane i hraniti ga dva puta dnevno umesto da ostavljate hranu dostupnu tokom celog dana.

Ako niste sigurni u njegovu težinu, možete izvesti vizuelni i ručni test. Kada ga gledate odozgo, trebalo bi da vidite sužavanje u struku. Kada stavite ruke na njegov leđima sa palčevima duž kičme i prstima raširenim niz bokove, trebalo bi da osećate, ali ne i vidite rebra bez prevelikog pritiska. Ako ne možete lako da osetite rebra, to je znak da je vaš pas možda gojazan i da mu je potrebna manja količina hrane i više vežbanja.

Komercijalna hrana i poslastice

Postoji mnogo kvalitetnih komercijalnih suvih i mokrih hrana za pse. Redovno proveravajte kožu Čau Čau psa na znakove iritacije ili alergije, čak i ako niste promenili hranu, jer proizvođači hrane za pse često menjaju formule.

Budite oprezni sa poslasticama jer one takođe mogu izazvati alergije i probavne probleme. Davanje ostataka hrane sa stola treba izbegavati, posebno izbegavajući kuvane kosti i hranu sa visokim sadržajem masti.

Uvek se konsultujte sa veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa ishranom vašeg psa.

Trening i fizička aktivnost Čau Čau psa

Treniranje Čau Čau psa može biti izazovno zbog njihove tvrdoglavosti, ali sa strpljenjem i doslednošću, moguće je postići odlične rezultate.

Sa socijalizacijom počnite rano, upoznajući ih sa različitim ljudima, mestima i situacijama. To će pomoći da postanu manje sumnjičavi prema strancima i bolje se prilagode različitim okruženjima.

Korišćenje pozitivnih metoda treninga je ključno. Nagrade i pohvale su mnogo efikasnije od metoda kažnjavanja, jer Čau Čau psi ne reaguju dobro na fizičko kažnjavanje. Strpljenje, pohvale i dodlednost su najbolji alati za uspešan trening.

Posebnu pažnju posvetite treniranju sa povocem i pozivanju zbog njihove nezavisne prirode i jakog lovačkog instinkta.

Čau Čau psi su najsrećniji kada su sa svojim vlasnicima. Uključite ih u svakodnevne aktivnosti u domaćinstvu jer formiraju jake veze sa svojim vlasnicima i mogu biti anksiozni kada su dugo sami. Najbolje se snalaze u domaćinstvima gde uvek ima nekoga kod kuće.

Fizička Aktivnost

Čau Čau psi ne zahtevaju mnogo vežbanja. Dnevne šetnje od 40 do 60 minuta su obično dovoljne. Tokom toplih dana, vežbanje treba obavljati rano ujutru ili kasno uveče kako bi se izbeglo pregrevanje. Držite ih podalje od vode jer nisu dobri plivači.

Kombinacija redovne fizičke aktivnosti, mentalne stimulacije i doslednog treninga će obezbediti da vaš Čau Čau bude srećan, zdrav i dobro ponašan ljubimac.

Zdravstveni problemi Čau Čau pasa

Iako su veoma snažni, Čau Čau psi mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. Tako da, pre nego što odlučite da štene ove rase postane deo vaše porodice, važno je da planirate budžet za eventualne medicinske troškove i osiguranje za kućne ljubimce koje vam može vam pomoći da budete spremni za sve izazove:

Displazija kukova

Displazija kukova je stanje koje nastaje zbog nepravilnog razvoja zgloba kuka, što može dovesti do nepravilnog hoda, bolova i artritisa. Ova bolest je česta kod velikih pasa, uključujući Čau Čau. U zavisnosti od ozbiljnosti, displazija kukova se može lečiti lekovima protiv bolova ili operacijom.

Displazija laktova

Slično displaziji kukova, displazija laktova se javlja kod mlađih pasa kada se lakat ne razvija pravilno, što može izazvati artritis sa starenjem psa. Ako primetite da vaš Čau Čau hramlje na jednu ili obe prednje noge, konsultujte se sa veterinarom. Lečenje može zahtevati operaciju u zavisnosti od ozbiljnosti stanja.

Luksacija patele

Luksacija patele je stanje kada koleno iskače iz svog normalnog položaja. Znakovi uključuju hod nalik skakanju zeca ili povremeno hramanje. Lečenje varira od upravljanja bolom do operacije, zavisno od težine stanja.

Hipotireoza

Hipotireoza je poremećaj kod pasa kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde. Simptomi uključuju letargiju, povećanje telesne težine, traženje toplote i suvu, lomljivu dlaku. Iako ne postoji lek, psi mogu živeti dug i srećan život uz doživotnu medicinsku negu.

Dijabetes

Dijabetes je stanje u kojem pas ne može kontrolisati nivo šećera u krvi, što rezultira gubitkom težine, letargijom, povećanom žeđi i mokrenjem, i dehidracijom. Stariji Čau Čau psi i oni koji su gojazni imaju veći rizik od razvoja dijabetesa. Pogođeni psi će trebati doživotne injekcije insulina i promene u ishrani.

Problemi sa očima

Čau Čau psi mogu razviti nekoliko problema sa očima, uključujući:

 • Kataraktu: Kada sočivo oka postane zamućeno. Čau Čau psi mogu imati genetsku predispoziciju za razvoj katarakte, ali može biti i posledica dijabetesa.
 • Entropion: Stanje kada se kapak uvija prema unutra, uzrokujući da trepavice iritiraju površinu oka.
 • Distihijaza: Poremećaj gde jedan ili više redova trepavica raste prema oku, uzrokujući iritaciju.
 • Glaukom: Povećan pritisak u oku koji može biti bolan i dovesti do slepila.

Rak Stomaka

Rak stomaka (gastrični karcinom) je retka bolest kod pasa, ali Čau Čau psi imaju povećan rizik. Simptomi uključuju smanjen apetit, povraćanje, dijareju i krv u stolici.

Gastrična Dilatacija-Volvulus (GDV)

GDV je životno ugrožavajuće stanje gde se stomak puni gasom i rotira, prekidajući dotok krvi vitalnim organima. Ovo stanje zahteva hitnu veterinarsku negu. Simptomi uključuju pokušaje povraćanja bez uspeha, nemir, odbijanje hrane i vode, nadut stomak i prekomerno slinjenje. Procedura gastropeksije može smanjiti rizik od GDV-a.

čau_čau_rasa_psa


Kako se Čau Čau slažu sa decom i drugim ljubimcima?

Čau Čau psi mogu biti dobri ljubimci za porodice sa decom i drugim životinjama, ali treba obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari da bi svi živeli u harmoniji.

Čau Čau i deca

Čau Čau psi mogu se dobro slagati sa decom, posebno ako su odrastali zajedno. Međutim, nisu skloni gruboj igri i možda neće tolerisati previše grubosti ili neprikladno ponašanje male dece. Njihova nezavisna priroda znači da mogu biti povučeni i rezervisani prema mlađoj deci koja ne razumeju kako pravilno komunicirati sa psima. U porodicama sa starijom decom, koja su naučena kako pravilno postupati sa psima, Čau Čau psi mogu biti divni ljubimci. Uvek je važno nadgledati interakcije između dece i pasa kako bi se sprečili mogući incidenti, poput ugriza ili povlačenja za uši, bilo od strane deteta ili psa.

Čau Čau i drugi ljubimci

Kada su pravilno socijalizovani i dresirani, Čau Čau psi se mogu dobro slagati sa drugim psima i mačkama, posebno ako su uvedeni u društvo drugih ljubimaca dok su još štenad. Međutim, Čau Čau psi se bolje slažu sa psima suprotnog pola i mogu biti skloniji konfliktima sa njima. Adekvatna socijalizacija i trening od malih nogu može značajno uticati na njihovo ponašanje i dobar odnos sa drugim ljubimcima.

Saveti za socijalizaciju

 1. Rano Upoznavanje: Uvedite svog Čau Čau psa drugim ljubimcima dok su još mladi. Ovo će pomoći u izgradnji dobrih odnosa sa drugim životinjama.
 2. Postepena Socijalizacija: Postepeno upoznajte svog psa sa decom i drugim ljubimcima, omogućavajući im dovoljno vremena da se naviknu jedni na druge.
 3. Nadzor: Uvek nadgledajte interakcije između Čau Čau psa, dece i drugih ljubimaca kako biste brzo reagovali na bilo kakve znakove neprijatnosti ili agresije.
 4. Nagrađivanje: Koristite pozitivne metode nagrađivanja kako biste ohrabrili dobro ponašanje prilikom interakcije sa decom i drugim ljubimcima.

Ukratko, Čau Čau psi mogu biti odlični ljubimci u domaćinstvima sa decom i drugim životinjama, ali zahtevaju pravilnu socijalizaciju, obuku i nadzor kako bi se osigurala mirna zajednica bez konflikata.

Zanimljive činjenice o Čau Čau psima

Čau Čau psi su fascinantni i imaju bogatu istoriju koja je prepuna zanimljivih činjenica. Evo nekoliko najinteresantnijih činjenica koje možda niste znali o ovoj jedinstvenoj rasi:

 1. Značenje Imena u Engleskoj U Engleskoj 18. veka, izraz “Chow Chow” je označavao “knick-knack” ili sitnice. Ovaj naziv je kasnije postao sinonim za rasu pasa koje danas poznajemo.
 2. Ne vole vodu Čau Čau psi nisu ljubitelji vode, jer njihove guste dlake upijaju vodu i otežavaju im kretanje. Njihova teška dlaka ih može dodatno opteretiti kada se smoči.
 3. Poklon od Volta Diznija Volt Dizni je svojoj supruzi poklonio štene Čau Čau rase. Ovaj poklon je bio simbol njihove ljubavi i pažnje prema ovoj rasi.
 4. Ljubav kineskog vladara prema Čau Čau psima Jedan drevni kineski vladar je toliko voleo Čau Čau pse da je uzgajao gotovo 5,000 ovih pasa. Ova činjenica pokazuje koliko su ovi psi bili cenjeni u staroj Kini.
 5. Poznati vlasnici Čau Čau pasa Sigmund Frojd, Marta Stjuart, Elvis Prisli i Dženet Džekson su u jednom trenutku posedovali Čau Čau pse. Ovi psi su postali popularni među mnogim poznatim ličnostima zbog svoje elegancije i dostojanstvenog izgleda.

Čau Čau – cena

Kada razmišljate o kupovini Čau Čau psa, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora koji mogu uticati na cenu i kvalitet vašeg budućeg ljubimca. Cena Čau Čau pasa može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući poreklo psa, boju dlake, zdravlje, temperament i reputaciju odgajivača.

Na internetu, cena štenaca Čau Čau rase se obično kreće od 100 do 600 evra. Psi koji su bliže višem cenovnom rangu često dolaze od renomiranih odgajivača koji se pridržavaju visokih standarda uzgoja.
Pouzdani odgajivači obično obezbeđuju kompletnu dokumentaciju o poreklu psa, uključujući rodovnik i podatke o prethodnim generacijama, kao i dokaze o izvršenim zdravstvenim pregledima i vakcinacijama. Odgovoran odgajivač se postara da štene prođe osnovnu socijalizaciju sa ljudima i drugim životinjama kako bi bili spremni za novi dom.

Da li je Čau Čau pravi izbor za vas?

Pre nego što odlučite da kupite ili usvojite Čau Čau psa, razmislite o nekoliko važnih stvari. Ovi psi su veoma lojalni i formiraju jaku vezu sa svojim vlasnicima, što ih čini pravim izborom za iskusne vlasnike i porodice bez male dece. Zbog svoje nezavisne prirode, Čau Čau psi mogu biti rezervisani i zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici, pa je rana socijalizacija ključna.

Njihova gusta dlaka zahteva redovno održavanje, posebno ako imaju grubu dlaku koja se mora svakodnevno četkati. Iako su inteligentni i brzo uče, njihova tvrdoglava priroda može otežati trening, pa je potrebno strpljenje i doslednost. Čau Čau psi ne zahtevaju puno fizičke aktivnosti, ali im je potrebna mentalna stimulacija i svakodnevna šetnja.

Njihova lojalnost i zaštitnički instinkt čine ih divnim članovima porodice. Ali budite spremni – zbog njihove rezervisanosti, možda neće biti oduševljeni vašim susedima ili poštarom. Ako imate malo dete ili druge ljubimce, možda bi bilo bolje da se odlučite za psa koji voli društvo, jer Čau Čau voli svoju privatnost i tišinu.

Možda vas zanima....