Da?li_pas_sme_jesti_jaja_mojbff

Da li pas sme da jede jaja? Sve što trebate znati!

by MojBFF

Za mnoge od nas, jaja su ukusan i zdrav obrok kojim započinjemo dan,. Ali da li naš pas sme da jede jaja? Dobra vest je da i oni mogu uživati u ovom zdravom obroku. Jaja su odličan izvor proteina i ostalih važnih nutrijenata koji pomažu psima da ostanu zdravi i puni energije.

Gerald Pepin, stručnjak za ishranu pasa i osnivač “The Canine Nutritionist,” objašnjava da su jaja odličan izvor proteina. Ona su bogata zdravim mastima, vitaminima i mineralima, te pružaju energiju, pomažu u izgradnji mišića, jačanju zuba i kostiju.

I žumanjak i belanjak jajeta su bezbedni za vašeg psa, tako da ne morate brinuti o njihovom odvajanju. Ipak, neki načini pripreme jaja su zdraviji od drugih. Količina jaja koju pas može pojesti i koliko često bi ih trebao jesti se razlikuje od rase psa.

Koliko jaja pas sme da pojede?

Kada se radi o uključivanju jaja u ishranu vašeg psa, važno je znati pravu meru. Jaja su puna korisnih nutrijenata, ali kao i sve, treba ih davati umereno.

Dr. Emma Scales-Theobald, nutricionista za pse iz kompanije Pooch & Mutt, je dala preporuku koliko jaja psi mogu jesti dnevno ili nedeljno, zavisno od veličine psa. Ove količine su samo okvirne i mogu varirati u zavisnosti od uzrasta, nivoa aktivnosti i opšteg zdravstvenog stanja vašeg psa.

Veličina rase (kg) Max. jaja po danuMax. jaja po nedelji
Toy (do 6)¼ ½-1
Mala rasa
(6-10)
½1
Srednja rasa (11-25)11-2
Velika rasa (26-45)12-3
Gigantska rasa (>45)23
Količina jaja koju sme da pojede pas

Uvek je najbolje konsultovati se sa veterinarom za određivanje prave količine jaja u ishrani vašeg psa.

Da li pas sme da jede kuvana jaja?

Da, psi mogu jesti kuvana jaja. Kuvana jaja su sigurna i zdrava opcija za pse jer su bogata proteinima i ne sadrže štetne bakterije koje mogu biti prisutne u sirovim jajima. Važno je samo da jaja budu kuvana bez dodatka soli, začina ili masnoća koje mogu biti štetne za pse. Umerena konzumacija kuvanih jaja može biti korisna za vašeg psa, ali uvek je dobro konsultovati se sa veterinarom o količini jaja u ishrani vašeg ljubimca..

Veterinar će moći najbolje proceniti koliko često i u kojim količinama treba da uključite jaja u ishranu vašeg psa, u skladu s njegovom telesnom težinom, uzrastom i nivoom aktivnosti.

Ostali načini pripreme jaja

Psi mogu jesti različito pripremljena jaja, što jaja

Psi mogu jesti različito pripremljena jaja, što

Psi mogu jesti različito pripremljena jaja, što jaja čini odličnim izborom za dodatak ishrani. Važno je imati na umu da, iako su kuvana i pečena jaja bezbedna, pržena jaja ipak nisu preporučljiva zbog visokog sadržaja masti koji može negativno uticati na zdravlje psa.

Kuvana jaja, bilo meko ili tvrdo kuvana, kao i kajgana bez soli, putera i mleka, predstavljaju najbolje načine pripreme jaja za pse. Ovako propremljena, jaja ostaju nutritivno bogata i sigurna za konzumaciju, bez dodatnih sastojaka koji bi mogli izazvati dehidraciju ili probavne smetnje kod pasa.

Da li pas sme da jede sirova jaja?

Većina veterinara preporučuje kuhanje jaja u potpunosti pre nego što ih date svom psu. Postoje rizici kojih morate biti svesni ukoliko svom psu date sirovo jaje:

Salmonela:

Psi mogu biti u opasnosti da dođu u kontakt s bakterijom salmonele kada jedu sirova jaja ili drugu sirovu hranu. Vlasnici koji pse hrane sirovim jajima također mogu biti izloženi salmoneli. Ako pas pojede jaje zaraženo salmonelom, mogao bi dobiti infekciju koja se zove salmoneloza. Simptomi salmoneloze uključuju temperaturu, povraćanje, proljev i letargiju.

Nedostatak biotina:

Hranjenje psa sirovim jajima može dovesti do nedostatka biotina, budući da belanjak sadrži avidin, enzim koji spečava apsorpciju biotina u telu. Biotin je vitamin koji podržava zdravu kožu, metabolizam i probavu. Nedostaci biotina su retki kod pasa, ali se mogu dogoditi.

da_li_pas_sme_da_jede_jaja


Mogu li psi jesti ljuske od jajeta?

Ljuske jajeta sadrže kalcij, koji će nekim psima možda biti potreban dodatak u prehrani. Međutim, postoje lakši načini da psu date više kalcija, a ljuske jaja nisu najukusnija opcija. Osim toga, ljuske jaja imaju oštre rubove koji mogu ozlijediti grlo ili unutarnje organe vašeg psa.

Ukoliko se ipak odlučite dati ljusku jajeta svom psu, važno je da je dobro operete, i sameljete u fini prah kako bi izbegli mogućnost gušenja ili oštećenja digestivnog trakta.
Uvek se konsultujte sa veterinarom pre nego što uvedete bilo kakve nove sastojke u ishranu vašeg psa.

Top 7 prednosti jaja u ishrani psa

Jaja su ne samo popularan doručak za ljude, već mogu biti i izuzetno korisna hrana za vaše pse. Kao bogat izvor esencijalnih nutrijenata, jaja mogu značajno doprineti zdravoj i izbalansiranoj ishrani psa.

U tabeli ispod možete videti sedam glavnih prednosti koje jaja nude u ishrani pasa, od esencijalnih amino kiselina do važnih vitamina i minerala.

NutrijentPrednosti za pse
Esencijalne aminokiselineneophodne za proizvodnju proteina, ključnih za rast, razvoj i snagu. Belance je dobar izvor.
Vitamin APodržava imunitet, zdravlje kostiju, vid i reprodukciju.
B vitamini, uključujući biotin, B12, i folatPodržavaju funkciju nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, imunitet, zdravu kožu i dlaku.
Vitamin D“Vitamin sunca” koji podržava zdravlje kostiju i srca. Dostupan je u žumancetu.
GvožđeKljučno za proizvodnju energije, transport i skladištenje kiseonika u telu.
SelenPodržava funkciju štitne žlezde, reguliše hormone, podržava metabolizam i deluje kao antioksidans.
Masne kiselineOmega 3 i 6 masne kiseline podržavaju imunitet i zdravlje srca, smanjuju upale i podržavaju zdravlje kože. Žumance pruža ove nutrijente.
7 glavnih prednosti jaja u ishrani psa

Uključivanje jaja u ishranu vašeg psa može doneti brojne zdravstvene prednosti. Od esencijalnih amino kiselina koje podstiču rast i snagu, preko vitalnih vitamina koji održavaju imunitet i zdravlje kostiju, do masnih kiselina koje unapređuju zdravlje kože i srca. Ipak, važno je jaja pripremati na pravi način i davati ih u umerenim količinama.

Može li pas biti alergičan na jaja?

Da, pas može biti alergičan na jaja. Proteini, poput onih u jajima, često su uzrok alergija na hranu kod pasa.. Ako je vaš ljubimac alergičan na jaja, može pokazivati ​​simptome kao što su:

  • Probavni problemi, uključujući povraćanje, proljev ili gasove
  • Kihanje ili kašljanje
  • Koprivnjača ili osip na koži, zbog čega vaš pas grebe ili grize određena područja tela
  • Infekcije uha
  • Preterano slinjenje

Ponekad se simptomi alergije mogu pojaviti iznenada i biti opasni po život ako se ne leče brzo. Ozbiljne alergijske reakcije (koje se nazivaju i anafilaksija) mogu biti kobne. Odmah potražite lečničku pomoć ako vaš pas ima bilo koji od sledećih simptoma nakon što pojede jaja:

  • Zviždanje ili otežano disanje
  • Ubrzan ili slab puls
  • Plave ili blede desni
  • Gubitak svesti

Da bi ste bili sigurni,, kada prvi put hranite psa jajima, nahranite ga manjim parčetom jajeta. Nakon toga pazite na bilo kakve znakove alergije ili osetljivosti, poput želučanih tegoba, proljeva ili povraćanja.

Odgovor na pitanje da li pas sme da jede jaja?

Možemo zaključiti da su jaja zdrav i ukusan dodatak ishrani vašeg psa. Ključ zdrave ishrane je u umerenosti i raznovrsnosti. Uz pravilnu pripremu i kombinaciju sa drugim sigurnim namirnicama, jaja mogu pomoći u održavanju zdravlja i vitalnosti vašeg psa. Uvek se konsultujte sa veterinarom kako biste se uverili da ispunjavate nutritivne potrebe vašeg ljubimca na najbolji mogući način.

Pored jaja, korisno je uključiti voće ii povrće u svakodnevne obroke vašeg psa. Da biste obogatili njegov jelovnik, probajte jednostavne recepte poput jaja sa kuvanom piletinom, omleta sa špinatom ili salata od jaja sa tikvicama.

Ovi obroci nisu samo ukusni, već su i nutritivno bogati, doprinoseći tako zdravoj i izbalansiranoj ishrani vašeg ljubimca.

Foto: MojBff.rs

Možda vas zanima....